Kijkje in de werkwijze NVWA-IOD 

Kijkje in de werkwijze NVWA-IOD 
Beeld: ©NVWA

De NVWA-Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) spoort fraude op in de voedingsindustrie, op alle terreinen waarop de NVWA actief is. Tijdens het Food Safety Event op 16 november spreken twee rechercheurs van de NVWA-IOD over de werkwijze van de opsporingsdienst.

Benieuwd naar hóe de NVWA-IOD voedselfraude te lijf gaat? De sessie tijdens het Food Safety Event is een unieke kans om een kijkje te nemen in we werkwijze van de opsporingsdienst.  

De NVWA-IOD onderzoekt grootschalige criminele zaken die een gevaar vormen voor de voedselveiligheid, volksgezondheid en de gezondheid van planten en dieren in Nederland. De organisatie gaat in op hoe de voedingsindustrie de NVWA-IOD kan helpen. 

Op het event

De rechercheurs van NVWA-IOD, die anoniem willen blijven, geven aan pas écht de inhoud in te duiken op het event zelf. Wat kan de voedingsindustrie verwachten van dit unicum? De rechercheurs geven een klein voorproefje weg: “De nadruk zal vooral liggen op de manier waarop voedselfraude onder de aandacht wordt gebracht bij de IOD. Onze ervaring is dat fraude binnen en tussen organisaties wordt vermoed.” De rechercheurs geven tijdens de sessie praktijkvoorbeelden van strafrechtelijk onderzoek dat eerder heeft plaatsgevonden in de voedingsindustrie.  

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

UPDATE MEI 2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom monitoring, studies en challengetesten. De belangrijkste zaken zijn op een rij gezet in dit artikel.

Dit zijn 10 wettelijke aspecten om rekening mee te houden als startup in de food industrie

10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de...

Als nieuwe startup in de voedingsindustrie komt er veel op je af. Hoe ga je als startup om met voedselveiligheid en houdbaarheid? Welke wetgeving is van toepassing? Is je product een novel food? En waar moet je rekening mee houden bij opschaling? In dit artikel enkele aandachtspunten die voor de meeste food-startups van belang zijn.

10 opvallende punten uit het NVWA jaarplan 2022

10 opvallende punten uit het NVWA jaarplan 2022

Komend jaar werkt de NVWA aan een haalbare en gedragen verbeteraanpak. "De disbalans tussen onze taken en middelen leidt ertoe dat er scherpe keuzes zijn gemaakt." VMT dook in het NVWA jaarplan 2022 en zet de belangrijkste punten voor de voedingsindustrie op een rij.

'NVWA moet beter handhaven tegen overbevissing'

'NVWA moet beter handhaven tegen overbevissing'

Milieuorganisatie ClientEarth en het platform voor kleinschalige vissers Low Impact Fishers of Europe (LIFE) starten een juridische procedure tegen de NVWA. Volgens de organisaties controleert de voedselautoriteit onvoldoende op de hoeveelheid vis die vissers aan wal brengen. "Daarmee zet de NVWA de deur wagenwijd open voor het verkeerd rapporteren van visvangsten en overbevissing."

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in retail breidt zich langzaam uit....

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

In Amerika hebben ruim 60 mensen gastro-enteritis opgelopen door een besmetting met de parasiet Cyclospora. De besmettingsbron is nog niet...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Listeria monocytogenes in préparé

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: Listeria...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: Listeria monocytogenes in préparé, te hoog gehalte lactose in...

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en AI in voedselveiligheid

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot...

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde...

foto: Shutterstock

Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van...

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)

On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen...

foto: Pixabay

Minder voedselgerelateerde uitbraken in Nederland

In Nederland is het aantal voedselgerelateerde uitbraken en het aantal zieken in 2023 gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Er werden 911...

foto: Shutterstock

Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en...