2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

2025 Trendrapport: De belangrijkste trends en ontwikkelingen die de voedings- en drankenindustrie in 2025 vormgeven

Hoe ver zijn de Nederlandse en Belgische voedingsindustrie met de adoptie van AI? Hoe staat het met de transitie naar Cloud ERP? En hoe ver is de industrie met de automatisering van processen? Ontdek in dit webinar hoe de voedings- en drankensector ervoor staat met de kraakverse onderzoeksresultaten.

In samenwerking met onderzoeksbureau B2B International doet Aptean jaarlijks onderzoek onder de Nederlandse en Belgische voedings- en drankenindustrie. De resultaten bieden inzicht in de belangrijkste trends en bevindingen die impact kunnen hebben op de bedrijfsactiviteiten in 2025 en daarna. In november lanceert Aptean het 2025 Trendrapport voor de voedings- en drankensector waarin de onderwerpen werknemersproductiviteit, industriespecifieke technologie en AI onder andere centraal staan.

Uit Aptean’s recente onderzoek bleek dat de omzet van bedrijven die branchespecifieke software gebruiken gemiddeld groeiden met 6,9%, in vergelijking met 5,3% bij horizontale softwaregebruikers en 4,9% bij gebruikers met een maatwerksysteem.

De externe druk van de dalende consumentenvraag 

De veranderende houding van de consument - als gevolg van inflatie en prijsstijgingen - is een grote zorg voor voedings- en drankenbedrijven in 2025 waarbij 35% van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat een verminderde vraag een aanzienlijke druk zal zijn. Dit plaatst klant gerelateerde zorgen boven cyberdreigingen, duurzaamheidsuitdagingen en de beschikbaarheid van arbeidskrachten. 

Het verbeteren van de productiviteit van werknemers is een prioriteit 

Terwijl bedrijven de druk voelen van de afnemende vraag van de consument en zich zorgen maken over het vermogen van hun technologie om te reageren, is het belangrijkste doel voor voedings- en drankenbedrijven in 2025 om de productiviteit van het personeel te verbeteren. Daarin zal technologie een cruciale rol spelen.  

De significante toename van het gebruik van AI 

AI is een van de populairste onderwerpen geworden in de discussies in de voedings- en drankenindustrie, dus het is geen verrassing dat de verkenning van AI de afgelopen twaalf maanden enorm is toegenomen. Dit komt deels vanwege het bewustzijn en de interesse, en deels vanwege de bredere toegankelijkheid van AI-tools. Uit het onderzoek blijkt dat 85% van de bedrijven al AI gebruikt of van plan is het te implementeren.

Aptean’s Food & Beverage oplossingen 

Aptean is gespecialiseerd in digitale oplossingen (ERP, OEE, EAM, MES, PLM, BI) voor de Food & Beverage sector, die jouw organisatie helpen bedrijfsprocessen te stroomlijnen en de flexibiliteit geven om aan de veranderende consumentenbehoeften en wet- en regelgeving te voldoen.  

Dit artikel is gesponsord door Aptean.

Beeld: Shutterstock

De volgende stap voor R&D: 5 trends voor 2025 en tips om deze te...

2025 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 5 trends voor 2025: gezondheidsplannen, verstandigere portemonnee, Eco Logisch, gefilterde focus en AI ambivalent. In dit artikel de vijf trends uitgewerkt op een rij en tips van Euromonitor hoe deze te implementeren.

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

"In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Beeld: Royal Smilde

Twee QA'ers delen wetgeving ervaringen: 'Datadrift leidt tot...

VISIE OP WETGEVING - In de voedingsindustrie spreken we volgens Royal Smilde van startups, 'boefjes' die de grenzen van de wetgeving opzoeken en grote betrouwbare commodity spelers. "Men verwacht van ons de creativiteit van een startup, de prijs van een 'boefje' en de professionaliteit van een commodity speler", stellen Ruud Tamsma en Marianne Hoogeveen, kwaliteitsmanagers bij Royal Smilde. VMT sprak met hen over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het tiende artikel in een serie.

Nienke Faber, operationeel manager bij Normec Label & Specification: “Nieuwe regelgeving zorgt 
voor meer transparantie.”

Communicatie over je product is een vak apart

Voor retailers en producenten is het belangrijk en wenselijk om unieke producteigenschappen zoveel mogelijk te benadrukken, bijvoorbeeld via een etiket. Consumenten hechten echter ook waarde aan transparante etiketten, met kloppende informatie. Die twee hoeven elkaar niet te bijten, maar het is soms wel een dun koord om op te dansen. Normec Foodcare helpt daarbij. Volgens Nienke Faber zijn er verschillende trends die producenten en retailers niet alleen nu al in de huidige markt, maar ook in 2025 in overweging moeten nemen.

“Met onze technologie kunnen we producenten helpen om de prijsstijging deels op te vangen, zonder dat zij inboeten op de kwaliteit."

Natuurlijke oplossingen voor cacaoreductie zonder smaakconcessies

Het wereldwijde tekort aan cacao en de stijgende prijzen dwingen producenten om op zoek te gaan naar nieuwe oplossingen. Yama Products, vooral bekend van hun actieve bijdrage aan de hartige levensmiddelenindustrie, zet nu stappen in de zoete sector met baanbrekende receptuuraanpassingen voor onder andere cacaoreductie.

“Wij kunnen die specialisten waar de foodsector om vraagt, maar die ze zelf niet kunnen vinden, wél leveren.”

Een team dat mee ademt met het bedrijf

Bilfinger Engineering is steeds meer bij de klant te vinden via de mogelijkheid tot site support. Het bedrijf komt daarmee tegemoet aan de stijgende vraag naar vaste kernteams van engineers in combinatie met projectmatige ondersteuning.

“De belangrijkste eigenschappen zijn bescherming tegen micro-organismen, eenvoudige reiniging en gebruiksgemak bij het vullen."

Betrouwbare desinfectie begint met de Flexxomat

Desinfectie is van cruciaal belang voor bedrijven in de voedingsindustrie. Het voorkomen van bacteriële besmetting in het productieproces, en zeker in het eindproduct, is essentieel. Een besmetting kan leiden tot ernstige gevolgen, zoals productiestilstand of zelfs gezondheidsrisico's voor consumenten. "Met de Flexxomat van Flexxolutions is desinfecteren gemakkelijk en doeltreffend", vertelt Arjan Hoekman van Rouveen Kaasspecialiteiten.

Linda van Hooft en Kevin Frencken van Sonac: “Nieuwe technieken maken nevenstromen nog waardevoller én duurzamer.”

Dierlijke bijproducten maken sector duurzamer

Zo'n 60 procent van een geslacht rund, een varken of een kip wordt als vlees aangemerkt. Uit oogpunt van duurzaamheid en circulariteit is het cruciaal dat de overige 40 procent zo hoogwaardig mogelijk wordt verwerkt, bij voorkeur in voedingsmiddelen. Zo dragen producenten van dierlijke eiwitten en vetten bij aan de verduurzaming van de voedingssector.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.