Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

Meldplicht NVWA: dilemma's en oplossingen besproken op het Food Safety Event

De voedingsindustrie heeft een eigen verantwoordelijkheid om geen onveilige producten en grondstoffen in de handel te brengen. Onveilige levensmiddelen of ingekochte goederen moeten worden gemeld bij de NVWA. Maar over de details van de meldplicht leven in de industrie veel vragen. Daarover gaat een sessie met de toezichthouder op het Food Safety Event op 19 november.

Mogelijk onveilige levensmiddelen moeten bedrijven altijd binnen 4 uur melden bij de NVWA. Er spelen veel vragen hierover bij voedingsbedrijven. Tijdens een breakoutsessie op het Food Safety Event op 19 november zullen Yvonne Huigen, Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA) en Marijn van Tuijl, advocaat bij Ploum Advocaten een aantal stellingen en dilemma’s bespreken waarbij de deelnemers het gesprek kunnen aangaan. Vanuit deze verschillende standpunten kunnen de meningen worden toegelicht en met elkaar besproken.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Voedingsmiddelenbedrijven hebben een brede verantwoordelijkheid als het aankomt op de voedselveiligheid. Dit gaat namelijk verder dan de eigen productie, maar strekt ook tot in de keten. De NVWA benadrukt altijd dat veiligheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van alle spelers in de keten die een eigen rol spelen bij inkoop en verwerking van grondstoffen tot productie en tot en met consumptie door de consument. Samenwerking tussen overheid en bedrijven is belangrijk om de markt te vrijwaren van mogelijk onveilige levensmiddelen, zo is de stelling.

Veel vragen

De meldplicht roept veel vragen op in de industrie. Want als er een gezamenlijk belang van voedselveiligheid in de keten, waar ligt dan de verantwoordelijkheid? En wanneer moet je nu precies melden? Wanneer is een product precies onveilig. En wat is dan het verschil tussen schadelijk en ongeschikt? Wat betekent 'in de handel brengen' nou precies? Dit zijn enkele van de vragen waar in de sessie op het Food Safety Event op wordt ingegaan.

Sprekers
Yvonne Huigen - Coördinerend Specialistisch Inspecteur (NVWA)
Marijn van Tuijl - Advocaat bij Ploum advocaten
Willem Paul de Mooij - Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Prof. Ine van der Fels-Klerx (Wageningen University & Research) hield haar key-note lezing over veranderende voedselsystemen en nieuwe voedselveiligheidsgevaren.

Food Safety Event: AI voorspelt voedselveiligheidsgevaren?

Waar moet je aan denken als je AI wilt inzetten voor het borgen van voedselveiligheid? Op het Food Safety Event op 19 november in Amersfoort geven twee professoren van Wageningen Food Safety Research (WFSR) een lezing over de voorspelling van risico's aan de hand van AI.

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Food Safety Event: do's en dont's van halal-certificering

Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event duiken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Kom dinsdag 19 november naar het VMT-event in in Amersfoort.

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

Food Safety Event: wat kan de voedselindustrie met Codex Alimentarius?

De Codex Alimentarius staat centraal tijdens het Food Safety Event op 19 november. Deze internationale set richtlijnen speelt een cruciale rol in het waarborgen van voedselveiligheid wereldwijd. Maar wat heeft de Nederlandse voedselindustrie eraan?

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten...

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Webinar terugkijken: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Eerder was deze webinar te zien op VMT waarin drie verschillende sprekers uitgebreid inzoomen op claims.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Foto: Pixabay

Update E. coli-uitbraak door burgers van McDonald's: 104 zieken, 1...

De FDA, CDC en staatsautoriteiten onderzoeken een E. coli O157:H7-uitbraak die verband houdt met gesnipperde uien op Quarter Pounders bij McDonald's in verschillende staten in de VS. Tot nu toe zijn 104 mensen ziek geworden, 34 zijn opgenomen in het ziekenhuis en vier hebben een ernstige niercomplicatie ontwikkeld. Eén persoon is overleden. McDonald's heeft inmiddels de betrokken uien vervangen en maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepen

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.