Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

Tussen digitalisering en nieuwe vleestrends: dit zijn de thema's op IFFA 2022

2022 is een IFFA-jaar. De beursorganisatie en industrie kijken uit om elkaar weer te treffen op deze ontmoetingsplaats in Frankfurt. Dit jaar draait om innovaties en trends in de vlees- en eiwitindustrie en thema's als automatisering, digitalisering, voedselveiligheid en duurzaamheid.

De eisen voor de productie van vlees en vleesalternatieven zijn hoog: voedselveiligheid, het tekort aan goed opgeleide medewerkers, kostenefficiëntie, ketentransparantie, de bescherming van het klimaat en een enorme verscheidenheid aan producten in combinatie met nieuwe klantbehoeften zijn enkele van de grootste uitdagingen van de komende jaren. De industrie laat oplossingen zien om om deze uitdagingen aan te gaan op IFFA -Technology for Meat and Alternative Proteins- in Frankfurt am Main van 14 tot en met 19 mei 2022.

Automatisering en digitalisering

Automatisering blijft een van de belangrijke thema's in de vlees- en eiwitindustrie. Robotoplossingen in combinatie met kunstmatige intelligentie spelen een belangrijke rol bij het optimaliseren van processen en tegelijkertijd het verhogen van de opbrengst, flexibiliteit en voedselveiligheid. Voedselveiligheid staat voorop en innovatieve oplossingen in hygiënisch ontwerp staan ​​dan ook centraal op de IFFA, aldus de beursorganisatie.

Data-Driven Factory

Door alle data vast te leggen en intelligent te koppelen, kan de productie realtime worden gevolgd en kunnen eventuele storingen in de operatie direct worden gesignaleerd. Digitalisering, een ander topthema op IFFA 2022, biedt nieuwe mogelijkheden voor transparantie en traceerbaarheid in de supply chain en kwaliteitsmanagement. De volgende stap naar de toekomst is de Data-Driven Factory: de datastroom in beide richtingen tussen productie en verkooppunt maakt compleet nieuwe product- en marketingideeën mogelijk.

Alternatieve eiwitten en duurzaamheid

Hoog op de agenda van IFFA staat klimaatneutraal produceren, een doel dat de EU in 2050 in de Green Deal heeft gesteld. Welke verdere ontwikkelingen zijn er om de energie- en hulpbronnenefficiëntie te vergroten? Welke concepten kunnen worden gebruikt om voedselverspilling tegen te gaan? Hoe kan verpakkingsmateriaal worden verminderd zonder kwaliteitsverlies? De exposanten en het aanbod op IFFA 2022 zullen antwoorden geven op alle aspecten van duurzaamheid, zo belooft de beursorganisatie.

Het consumentengedrag is veranderd - de verscheidenheid aan producten neemt voortdurend toe. Flexitariërs wenden zich naast vlees tot producten gemaakt van alternatieve eiwitten zonder dat ze hun gezinseetpatroon willen opgeven. Industrie en handel spelen op deze foodtrend in met diverse vleesalternatieven. IFFA 2022 zal daarom zowel de procestechnologie van vlees als van alternatieve eiwithoudende plantaardige producten of kweekvlees laten zien.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.