Europa schuift besluit vega-namen voor zich uit
De discussie of vleesvervangers namen van vleesproducten mogen blijven gebruiken, blijft onderwerp van discussie.

De discussie of vleesvervangers namen van vleesproducten mogen blijven gebruiken, blijft onderwerp van discussie.

Hoe kan je in onrustige tijden effectief over de eiwittransitie communiceren? Dat was het onderwerp op een expertbijeenkomst georganiseerd door de Vegetariërsbond en het V-Label. Retailers, producenten en sprekers van het Voedingscentrum, Jongeren op Gezond Gewicht, Tilburg University en de Vegetariërsbond wisselden ervaringen en inzichten uit.

AI-programma ChatGPT werd eind 2022 geïntroduceerd en voor velen is het een onmisbaar hulpmiddel. Het gaat iedereens baan veranderen, zeggen experts. In dit artikel vertellen drie ervaren productontwikkelaars van HAK, Lamb Weston en Schouten Europe over hun ervaringen met AI.

Het Australische Nourish Ingredients opent een Europees innovatiecentrum voor vet-ingrediënten geproduceerd via precisiefermentatie. Ondanks de trage Europese wetgeving voor dit soort ingrediënten, strijkt het bedrijf in Leiden neer: 'Hier zitten onze klanten', vertelt CTO en mede-oprichter Anna El Tahchy aan VMT.

De NVWA heeft producenten van vleesvervangers een waarschuwing gegeven om het gebruik van het woord 'gehakt' op de verpakkingen. Dit bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder tegenover ANP na berichtgeving door EenVandaag.

Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een oproep om vleesgerelateerde termen zoals burger en biefstuk niet langer te gebruiken voor plantaardige producten.
Voor abonneesProveg onderzocht of vleesvervangers in de twee jaar na het eerste onderzoek gezonder zijn geworden. Dit zijn 5 conclusies uit het onderzoek. Ook reageren producent Bobeldijk Foods en supermarktketen Lidl op de resultaten.

Innovatie-expert Danielle Mol helpt met haar bedrijf PrimePact bedrijven met duurzame groei. "Ik werk met bedrijven waarvan ik wil dat ze in 2035 nog groter zijn." Een vleesbedrijf dat in hybride wil stappen, past daarbij. In deze podcast vertelt Danielle over de potentie van hybride, de switch van merken naar de 'lichtgroene' consument, dat productontwikkelaars niet moeten rennen bij elke vraag van de retailer. En nog veel meer.

Moeten benamingen als 'steak', 'schnitzel', 'burger' en 'worst' alleen zijn voorbehouden aan echte vleesproducten of mogen plantaardige alternatieven er ook gebruik van maken? Eerdere voorstellen om vleesbenamingen voor plantaardig te verbieden sneuvelden. Maar er is een nieuw voorstel. Wat is er anders? VMT zet het op een rij.

Heeft het nu nog zin om de markt voor vleesvervangers te betreden? Volgens Plukon wel. Thomas Verswyver, Business Unit Director Alternative Proteins vertelt waarom het pluimveebedrijf nu deze markt betreedt: 'Waarom zijn er 5 soorten plantaardige kipstukjes in de schappen?'