

Innova top 10 trends 2026: Hier hunkeren consumenten naar in onzekere tijden
Is eiwit nog populair? Zijn consumenten nog geïnteresseerd in duurzaamheid, zo ja wanneer? Wat willen consumenten in onzekere tijden? Het is weer tijd voor de top 10 consumententrends van Innova Market Insights.

Proteïnerijke claims op voedingsmiddelen leveren vragen op voor kwaliteitsmanagers
Steeds vaker zien we op verpakkingen van uiteenlopende voedingsmiddelen de claim 'verrijkt met proteïne'. Of het nu gaat om zuivelproducten, sportdrankjes of zelfs chips: producenten spelen in op de toenemende vraag naar eiwitrijke voeding.

NVWA waarschuwt producenten plantaardig vlees om gebruik 'gehakt'
De NVWA heeft producenten van vleesvervangers een waarschuwing gegeven om het gebruik van het woord 'gehakt' op de verpakkingen. Dit bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder tegenover ANP na berichtgeving door EenVandaag.

Webinar ultrabewerkte voeding terugkijken: 5 inzichten voor productontwikkelaars
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. In dit webinar deelt sensory & consumer Scientist Dieuwerke Bolhuis van Wageningen Food and Biobased Research onder andere resultaten uit het Restructure project waarin wetenschappers onderzoeken hoe ultrabewerkte voeding invloed heeft op de gezondheid.
Vleesvervangers krijgen vaak de kritiek dat ze ongezond zijn omdat ze bewerkt zijn. Martine van Haperen expert voeding en gezondheid bij ProVeg Nederland deelt onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat bewerkte vleesvervangers gemiddeld gezonder zijn dan bewerkte vleesproducten.

Zo puzzelde Nestlé aan de recepturen van vleesvervangers
Nestlé nodigde in de proefkeuken in Amstelveen deze week journalisten uit om een voorproefje te geven van wat het voedingsmiddelenconcern na de zomer lanceert. Naast nieuwe composteerbare koffiepads en een range Maggi Airfryer-maaltijden is er ook flink gepuzzeld aan de vleesvervangers van Garden Gourmet. Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional vertelt erover.

Webinar zoutreductie terugkijken: van nieuwe ingrediënten tot NAPV in de praktijk
Zoutreductie vereist nog steeds aandacht van productontwikkelaars, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV). Het VMT webinar van 29 oktober gaf een overzicht van nieuwe ingrediënten voor zoutreductie met extra aandacht voor gistextract. Daarnaast kwam de praktische invulling van NAPV aan bod met inbreng van Albert Heijn.

Hoe maak je hybride producten die wel werken? Zo pakken deze 3 bedrijven het aan
Hybride producten zoals vlees, snacks en zuivel vinden steeds meer hun weg naar het schap, maar niet per se naar het bord. Drie bedrijven - Van Loon Group, SNX en Farm Dairy - vertellen hoe zij het doen: met technologie, smaak en een doordachte receptuur.

Rondleiding in de fabriek van Nestlé: zo worden de KitKat Tablets gemaakt
Nestlé lanceerde in februari de KitKat® Tablets. Deze chocoladerepen worden geproduceerd in een nieuwe fabriek van Nestlé in Bulgarije. VMT kreeg de gelegenheid om de fabriek te bezoeken en sprak onder andere met Louise Barrett, Head of R&D bij Nestlé, over de ontwikkeling van het product.

Kan magnesiumchloride het nieuwe wapen worden in de zoutverlaging?
In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?

Anuga: 5 trends gespot voor de productontwikkelaar
Een van de grootste foodbeurzen in Europa - Anuga - is weer neergestreken in Keulen. VMT bezocht de beurs op zoek naar innovaties. Het effect van thema-partner Zuid-Korea was duidelijk te merken, maar er was nog meer te ontdekken op de beursvloer.
























