Californië wil geen ultrabewerkte voeding in schoolmaaltijden
Beleidsmakers in de Amerikaanse staat Californië willen ultrabewerkte voeding uit basisschoolmaaltijden hebben. Deze week is een wetsontwerp daarover aangenomen.
Beleidsmakers in de Amerikaanse staat Californië willen ultrabewerkte voeding uit basisschoolmaaltijden hebben. Deze week is een wetsontwerp daarover aangenomen.
Ultrabewerkt voedsel wordt gezien als ongezond. Britse onderzoekers keken naar de impact van deze voedingsmiddelen binnen de nationale eetrichtlijnen in een gerandomiseerde studie waar deelnemers een dieet van ultrabewerkt of minimaal bewerkt eten volgden. In dit artikel staan 5 inzichten uit de studie.
Het onderwerp ultrabewerkte voeding zorgt de afgelopen paar jaar voor flink wat discussie in de voedingsmiddelensector. Wat is het, wat vindt de consument ervan en wat zegt de wetenschap? In een deze collectie zijn praktijkverhalen en inzichten van experts te vinden.
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Bekijk hier het VMT-webinar van 26 maart 2025 terug.
De mate van bewerking is steeds meer een onderwerp in de food-industrie? Hoe gaan productontwikkelaars daarmee om? In dit nummer aandacht voor dit actuele onderwerp.
De mate van bewerking van voedingsmiddelen is al een paar jaar een onderwerp van discussie. Dat betekent dat het ook bij productontwikkelaars terecht komt. Hoe spelen ze daarop in? In dit overzicht vertellen 4 productontwikkelaars over hun aanpak.
Minder toevoegingen, meer herkenbare ingrediënten: dat was de uitdaging bij de ontwikkeling van Vivera's nieuwe Protein Bites. Hoe zorg je voor een optimale smaak, binding en textuur zonder gangbare hulpstoffen als methylcellulose of gehydrateerde soja-eiwitten?
Vleesvervangers staan ter discussie als het gaat om ultrabewerkte voeding. Hoe reageren producenten van vleesvervangers daarop? Hoe gaan productontwikkelaars daarmee om? Ruben Molenaar van Schouten Europe vertelt over de rol van nieuwe technologie, Nutri-Score en vleesvervangers met een eigen identiteit.
Ultrabewerkt is ongewenst, onbewerkt is 'in'. Maar hoe lastig is het om met onbewerkte ingrediënten te werken? Maarten Duursma weet niet anders als productontwikkelaar bij TastyBasics, producent van ontbijtgranen en graanrepen. "Doordat we veel noten en zaden gebruiken, zijn onze producten vetrijk, maar dat is de keuze die we maken als we voor onbewerkt gaan."
Er is veel discussie over de consumptie van ultrabewerkt voedsel in relatie tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat ultra-bewerkt voedsel gemiddeld een hogere snelheid van calorie-inname kent dan minder bewerkte producten [1]. In dit artikel zet onderzoeker Dieuwerke Bolhuis het meest recente onderzoek over de relatie tussen overconsumptie en eetsnelheid op een rij.