Fresh Recruitment
R&D: meest gelezen in 2021

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: R&D.

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: R&D.
Fresh Recruitment
VOMAR
Zwanenberg Oss

Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) de kipvervanger van Beyond Meat vanaf volgende week in de Verenigde Staten gaat uitrollen.

Beyond Meat, de Amerikaanse maker van vegaburgers en -worstjes, heeft afgelopen jaar niet één maar twee fabrieken in ons land geopend. Hierdoor is voor het eerst volledige end-to-end productie mogelijk buiten de USA. Regionaal marketingdirecteur Bram Meijer vertelt over de voordelen van de Europese locaties.

Eén blik in de vitrine van de Anuga taste Innovation Show en de meeste bezoekers weten genoeg. Producten gemaakt van alternatieve eiwitten spelen een steeds grotere rol in de voedingsindustrie, zo bleek onlangs weer op de Anuga, 's werelds grootste voedingsmiddelenbeurs in het Duitse Keulen. Vooral de comeback van de hybride burger en de plannen van Beyond Meat voor een vernieuwde burger vielen op. Dit artikel is verschenen in VMT 11.
Voor abonneesWaar sommige bedrijven ChatGPT sporadisch inzetten voor bijvoorbeeld een brainstorm, heeft multinational Mondelēz een eigen AI-tool ontwikkeld voor productontwikkelaars. "We kunnen ons productontwikkelingsproces tot vijf keer sneller doorlopen", vertelt Rob Hoitink, senior directeur R&D bij het bedrijf. Hoitink geeft een tips waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Het Australische Nourish Ingredients opent een Europees innovatiecentrum voor vet-ingrediënten geproduceerd via precisiefermentatie. Ondanks de trage Europese wetgeving voor dit soort ingrediënten, strijkt het bedrijf in Leiden neer: 'Hier zitten onze klanten', vertelt CTO en mede-oprichter Anna El Tahchy aan VMT.
Voor abonneesZoutreductie vereist nog steeds aandacht van productontwikkelaars, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV). Het VMT webinar van 29 oktober gaf een overzicht van nieuwe ingrediënten voor zoutreductie met extra aandacht voor gistextract. Daarnaast kwam de praktische invulling van NAPV aan bod met inbreng van Albert Heijn.

In het innovatieproces zijn niet alleen productontwikkelaars actief bezig met AI. VMT sprak met fooddesigner Marielle Bordewijk, innovatieconsultant en docent Jeanette Cameron en foodinnovator Eveline van Dam over de rol van AI in hun werk met productontwikkelaars.
Voor abonneesHoewel de kritiek op eiwitrijke producten in de media aanzwelt, blijven eiwitrepen en -poeders een robuuste megatrend. Prinsen Berning zit als producent van eiwitrijke producten op de 'flow' van deze golf en investeert daarom flink in R&D. De categorie vraagt om constante doorontwikkeling en de kern van de innovatie zit op smaak en textuur. Henrico Drent (CCO) en Petra den Dikken (Director R&D-, Quality- & Sustainability) vertellen hoe zij productontwikkeling aanpakken.

De NVWA heeft producenten van vleesvervangers een waarschuwing gegeven om het gebruik van het woord 'gehakt' op de verpakkingen. Dit bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder tegenover ANP na berichtgeving door EenVandaag.

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van oktober: Ferrero lanceert plantaardige Nutella in Nederland, en Spar University introduceert nieuwe productlijn Bewlicious.

Wat betekent AI voor productontwikkeling en productinnovatie? Die vraag stond centraal tijdens verschillende sessies op het Food Matters Live-event. VMT destilleerde er vijf lessen uit waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.
