FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: R&D.
Mycelium - de wortels van de paddenstoel - worden gezien als eiwitrijke grondstof en daarmee vooral als basis voor vleesvervangers. Zo zet startup ENOUGH ze ook in de markt. In het Low Food Lab - een samenwerking met Flevo Campus - keken technologen, chefs en kunstenaars naar alternatieve toepassingen voor de grondstof. Vooral de rol als vetvervanger valt op.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Old Amsterdam introduceert kaasbitterballen bij McDonald's, Coca-Cola introduceert nieuwe smaken en verpakkingen en Campina introduceert eiwitrijke Griekse yoghurt.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks, Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad en Arla Foods Ingredients introduceert toolkit voor eiwitrijke desserts.
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Op 26 maart 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over dit actuele onderwerp.
True Pricing, waarbij verborgen milieu- en sociale kosten worden meegenomen in de prijs van producten, krijgt steeds meer aandacht in de voedselindustrie. Wat betekent het voor voedselproducenten?
"De voedingsmiddelenindustrie is wel effectief, maar niet efficiënt", aldus hoogleraar Levensmiddelenproceskunde Remko Boom van de WUR (Wageningen University & Research). Boom ontwikkelt met zijn onderzoekgroep dan ook methoden, zoals milde scheiding, om levensmiddelen duurzamer en efficiënter te maken.
Productontwikkelaars in de voedingsindustrie moeten omgaan met steeds striktere wetgeving, complexiteit in regelgeving en de snelheid van marktveranderingen. Daarbij lopen R&D'ers tegen verschillende obstakels aan die hun werk vertragen en innovatie kunnen belemmeren. Van gebrek aan duidelijkheid in wetgeving tot het toenemende aantal geldende wetten, deze bottlenecks zijn dagelijkse realiteit voor de industrie. In dit artikel de belangrijkste bottlenecks van 5 R&D'ers op een rij.
Vijf jaar geleden - 2020 - stond de wereld in het teken van de coronapandemie. Wat is er sindsdien permanent veranderd in de wereld van food? VMT vroeg het aan 3 experts.
De mate van bewerking van voedingsmiddelen is al een paar jaar een onderwerp van discussie. Dat betekent dat het ook bij productontwikkelaars terecht komt. Hoe spelen ze daarop in? In dit overzicht vertellen 4 productontwikkelaars over hun aanpak.
Tegenwoordig kijken consumenten steeds vaker op social media voor kookinspiratie. Op TikTok en Instagram vind je binnen no time de smakelijkste maaltijden en nieuwste foodtrends, gebracht door influencers. Wellicht promoten influencers ook jouw product. Waar moet je als levensmiddelenbedrijf op letten bij het inschakelen van influencers?
Retailers, groothandels en A-merken hebben in lijn met NAPV-doelstellingen nieuwe afspraken gemaakt om zout te reduceren in vleesvervangers.
Minder toevoegingen, meer herkenbare ingrediënten: dat was de uitdaging bij de ontwikkeling van Vivera's nieuwe Protein Bites. Hoe zorg je voor een optimale smaak, binding en textuur zonder gangbare hulpstoffen als methylcellulose of gehydrateerde soja-eiwitten?