FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: R&D.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Vitals Voedingssupplementen BV
Cornelis Vrolijk Seafood
STARTUP BELICHT - Insecten: Europese consumenten zijn nog steeds huiverig voor de consumptie hiervan. Willem Lieberwirth wil mede met zijn insectenbier de angst hiervoor wegnemen. Het ontwikkelen van bier met insecten is volgens hem niet gemakkelijk. Het vet uit de insecten kan de schuimkraag negatief beïnvloeden. VMT sprak met Lieberwirth over het ontwikkelen en produceren van het bier.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van april: Gastronology brengt Dysphalicious-producten nu ook voor thuisgebruik op de markt, Solar Foods introduceert Solein Shake, eiwitpoeder op basis van microbieel eiwit, en Vivera introduceert verse Plantaardige Signature Burger.
STARTUP BELICHT - Koffie is steeds vaker onderwerp van discussie. Vanwege de stijgende prijs, duurzaamheidsredenen en eventuele nadelige gezondheidseffecten. Startup Earthshake produceert daarom een koffievervanger van paddenstoelen. Door de functionele eigenschappen zijn de paddenstoelen een goede vervanger voor koffie, stelt oprichter Sophie Nijeboer. VMT sprak met haar over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen.
"Clean label - dat betekent geen additieven zoals de veelgebruikte methylcellulose, een goede bite en een hoog eiwitgehalte." Volgens Lukas Böni, mede-oprichter van Planted onderscheiden de vleesvervangers van zijn bedrijf zich door deze 3 aspecten. Nu de vraag naar minder bewerkte vleesvervangers toeneemt, is het Zwitserse bedrijf al voorgesorteerd om hieraan te voldoen.
Matcha staat wereldwijd in de belangstelling, maar achter het groene poeder schuilt een groeiend probleem. Door een combinatie van schaarste, stijgende vraag en handelsspanningen komt niet alleen de prijs, maar ook de voedselveiligheid van matcha onder druk te staan. Goedkope varianten overspoelen de markt — en die zijn niet zonder risico.
Consumptie vlees en zuivel blijft dominant, verschuiving richting meer plantaardig gaat langzaam. Diepgewortelde gewoonten rondom de consumptie van dierlijke producten, weinig kookvaardigheden en een voedselomgeving geënt op dierlijke eiwitten werken niet mee.
Those Vegan Cowboys ontwikkelt niet-dierlijke caseïne die toepasbaar is in plantaardige kazen én die de functionaliteit van traditionele dierlijke kaas verbetert. Dit jaar zijn er belangrijke mijlpalen: de eerste proeverijen in Nederland, verdere opschaling en toetreding tot de Amerikaanse markt.
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
Nederlandse bierbrouwers maken zich grote zorgen over de hoge Amerikaanse importheffingen op producten uit de Europese Unie. De VS is de belangrijkste exportmarkt voor bier voor Nederlandse brouwers.
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Bekijk hier het VMT-webinar van 26 maart 2025 terug.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van maart: Duvel introduceert limited-edition Duvel Imperial Blond, Nescafé en KitKat introduceren KitKat Mocha, en Old Amsterdam introduceert kaasbitterballen bij McDonald's.
Innovatie in food is risicovol. Naar schatting zijn 70-80% van de gelanceerde producten niet succesvol (1). Daarnaast worden veel innovaties nooit gelanceerd. Deze stranden vaak al gedurende de opschalingsfase. In dit artikel komen kritische aspecten aan bod die de kans op het lanceren van innovaties kunnen vergroten.