Fresh Recruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: R&D.
Fresh Recruitment
FreshRecruitment
Euro Pizza Products
In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.
Hybride producten zoals vlees, snacks en zuivel vinden steeds meer hun weg naar het schap, maar niet per se naar het bord. Drie bedrijven - Van Loon Group, SNX en Farm Dairy - vertellen hoe zij het doen: met technologie, smaak en een doordachte receptuur.
Startups zijn vaak een spil in het web van innovatie. Ze proberen de voedingsindustrie in beweging te brengen op onderdelen als duurzaamheid en gezondheid. In dit artikel een overzicht van 6 startups en hoe zij impact willen maken in de voedingsindustrie.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van juli/augustus: De Kuyper lanceert drie nieuwe alcoholvrije cocktails, en NATRUE introduceert Barista Oat Matcha.
Aardappelproducent CêlaVíta is failliet, meldt Omroep Gelderland. Dinsdagmiddag is het personeel op de hoogte gebracht van het faillissement. Het bedrijf verkeerde al langere tijd in financieel zwaar weer.
De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).
Hoe behoud je lange houdbaarheid zonder slecht te recyclen verpakkingen? Startup Kalpana Systems ontwikkelde een coatingtechniek die meerdere lagen in een verpakking vervangt door één ultradunne, vrijwel onzichtbare beschermlaag. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar KraftHeinz ziet de potentie al. Sandra Wiegman, lead business development vertelt VMT over de vervolgstappen.
Precisiefermentatie maakt de weg vrij voor een transformatie van de voedingsmiddelenindustrie. Het biedt een nieuwe methode om voedsel te produceren door de kracht van micro-organismen te benutten. Op 28 maart 2025 publiceerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een verhelderend rapport over deze snel evoluerende technologie. De focus ligt hierbij op de bijbehorende voedselveiligheidsaspecten.
Succesvol vleesvervangers produceren voor private label, hoe doe je dat? NPD Director Thea Smit leidt VMT rond in de productielocatie van ME-AT, een van de fabrieken van VION waar plantaardige vleesvervangers worden geproduceerd. Er is nog flink ruimte voor groei: "Wij willen retailers, foodservice en industriële klanten producten leveren die zij goed kunnen verkopen."
In Rotterdam werkt Coöperatie De Veldfabriek aan een schaalbaar model voor verse haverdrank, op basis van lokaal geteelde, volkoren haver. De drank bevat 200 gram haver per liter, schuimt goed en wordt geproduceerd zonder UHT-verhitting. De opschaling gebeurt batchgewijs, met aandacht voor reststroombenutting en nieuwe productconcepten.
Nederlandse bierbrouwers doen een dringende oproep aan politieke partijen om diverse regels voor de brouwers te versoepelen.
STARTUP BELICHT - Koffie is steeds vaker onderwerp van discussie. Vanwege de stijgende prijs, duurzaamheidsredenen en eventuele nadelige gezondheidseffecten. Startup Earthshake produceert daarom een koffievervanger van paddenstoelen. Door de functionele eigenschappen zijn de paddenstoelen een goede vervanger voor koffie, stelt oprichter Sophie Nijeboer. VMT sprak met haar over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen.