VMT
VMT
Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

KENNISPARTNER - In de komende jaren wordt de regelgeving rond plastic verpakkingen verder aangescherpt. Zo moeten PET-flessen vanaf 2025 minimaal bestaan uit 25% gerecycled plastic. Hoe kan je anticiperen op deze regelgeving?

Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

Op 3 juli 2021 ging de nieuwe EU-richtlijn 2019/904 in voor single use plastic verpakkingen. Bepaalde plastic wegwerpverpakkingen zoals roerstaafjes, bekertjes en bordjes zijn nu niet meer toegestaan. Ook plastic on-the-go verpakkingen moeten minder plastic bevatten en daarmee zijn we er nog niet.

De regelgeving rond plastic verpakkingen van voeding en dranken wordt in de komende jaren verder aangescherpt, bijvoorbeeld van plastic flessen en drankverpakkingen. Accountmanager Katrien van Doldersum en Quality consultant en verpakkingsexpert Ilona de Kok van Eurofins nemen je mee in de toekomstige regelgeving en leggen uit hoe je daarop kunt anticiperen.

De regelgeving rond plastic verpakkingen wordt in de komende jaren verder aangescherpt

Inhoud eruit, label en dop eraf

Van Doldersum sprak met een retailer die wilde starten met het analyseren van gebruikte materialen van plastic verpakkingen. “Hun missie? Verpakkingen verduurzamen. Ook willen ze recycling en hergebruik stimuleren en minder plastic gebruiken. ‘Kunnen jullie naast de inhoud, ook de verpakking analyseren?’, was de vraag.”

“Als we van hen een pot pindakaas binnenkrijgen is het nu: inhoud eruit, label en dop van de verpakking halen en daar gaan we vervolgens mee aan de slag – in plaats van met de pindakaas zelf. Mooi om te zien wat één telefoontje teweeg kan brengen.” Deze retailer is niet de enige die zich bezighoudt met duurzamere verpakkingen en dat heeft een reden.

Hoe gaan we dat controleren?

Vanaf 2025 moeten frisdrank- en waterflessen bestaan uit 25% gerecycled PET, in 2030 gaat het om 30% én doppen moeten vastzitten aan de fles. Alle andere verpakkingen moeten in 2030 recyclebaar zijn. Bovendien moet het label straks informatie bevatten over de plastics in de verpakking. Maar hoe kunnen we checken of de verpakkingen straks ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen?

De Kok: “Dat kan complex worden. Ik denk dat een infraroodscanner geen onderscheid maakt tussen recyclebaar, gerecycled en ander plastic. Toch willen we in de foodsector weten of onze leveranciers verpakkingsmaterialen leveren die aan de wetgeving voldoen, zodat onze verpakte producten compliant zijn. Lab-analyses van verpakkingen op type materiaal van elk verpakkingscomponent, kan dan uitkomst bieden.”

Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen

Ze vervolgt: “Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen: van monolayer tot multilayer plastic en plastic met een metalen seal. Aan de hand van de resultaten kunnen retailers de door hun leveranciers aangeleverde verpakkingsgegevens in hun interne systemen controleren.”

Hoe gaan de verpakkingen eruitzien?

Hoe kunnen producenten en retailers dan straks de verpakking recyclebaar maken of laten bestaan uit gedeeltelijk gerecycled PET? “Er zijn heel veel opties”, aldus De Kok. “Waarschijnlijk bestaan verpakkingen in de toekomst niet meer uit zo veel kleuren en 25 soorten PP en HDPE in één verpakkingslaag.”

Monolayer plastic is makkelijker te recyclen. Of we gaan naar een verpakking die bestaat uit meerdere lagen van één soort materiaal en in één kleur, verwacht De Kok. “Ik adviseer ook om te onderzoeken of overstappen op ander materiaal mogelijk is. Met een barrièrelaag aan de binnenzijde, zijn er voor de buitenzijde allerlei alternatieve opties voor plastic. Eigenlijk werkt dat hetzelfde zoals de metalen laag aan de binnenzijde van een chipszak.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.