Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

Regelgeving plastic verpakkingen aangescherpt: zo bereid je je voor

KENNISPARTNER - In de komende jaren wordt de regelgeving rond plastic verpakkingen verder aangescherpt. Zo moeten PET-flessen vanaf 2025 minimaal bestaan uit 25% gerecycled plastic. Hoe kan je anticiperen op deze regelgeving?

Op 3 juli 2021 ging de nieuwe EU-richtlijn 2019/904 in voor single use plastic verpakkingen. Bepaalde plastic wegwerpverpakkingen zoals roerstaafjes, bekertjes en bordjes zijn nu niet meer toegestaan. Ook plastic on-the-go verpakkingen moeten minder plastic bevatten en daarmee zijn we er nog niet.

De regelgeving rond plastic verpakkingen van voeding en dranken wordt in de komende jaren verder aangescherpt, bijvoorbeeld van plastic flessen en drankverpakkingen. Accountmanager Katrien van Doldersum en Quality consultant en verpakkingsexpert Ilona de Kok van Eurofins nemen je mee in de toekomstige regelgeving en leggen uit hoe je daarop kunt anticiperen.

De regelgeving rond plastic verpakkingen wordt in de komende jaren verder aangescherpt”

Inhoud eruit, label en dop eraf

Van Doldersum sprak met een retailer die wilde starten met het analyseren van gebruikte materialen van plastic verpakkingen. "Hun missie? Verpakkingen verduurzamen. Ook willen ze recycling en hergebruik stimuleren en minder plastic gebruiken. 'Kunnen jullie naast de inhoud, ook de verpakking analyseren?', was de vraag."

"Als we van hen een pot pindakaas binnenkrijgen is het nu: inhoud eruit, label en dop van de verpakking halen en daar gaan we vervolgens mee aan de slag – in plaats van met de pindakaas zelf. Mooi om te zien wat één telefoontje teweeg kan brengen." Deze retailer is niet de enige die zich bezighoudt met duurzamere verpakkingen en dat heeft een reden.

Hoe gaan we dat controleren?

Vanaf 2025 moeten frisdrank- en waterflessen bestaan uit 25% gerecycled PET, in 2030 gaat het om 30% én doppen moeten vastzitten aan de fles. Alle andere verpakkingen moeten in 2030 recyclebaar zijn. Bovendien moet het label straks informatie bevatten over de plastics in de verpakking. Maar hoe kunnen we checken of de verpakkingen straks ook daadwerkelijk voldoen aan de eisen?

De Kok: "Dat kan complex worden. Ik denk dat een infraroodscanner geen onderscheid maakt tussen recyclebaar, gerecycled en ander plastic. Toch willen we in de foodsector weten of onze leveranciers verpakkingsmaterialen leveren die aan de wetgeving voldoen, zodat onze verpakte producten compliant zijn. Lab-analyses van verpakkingen op type materiaal van elk verpakkingscomponent, kan dan uitkomst bieden."

Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen”

Ze vervolgt: "Het is mogelijk om het materiaal van verschillende lagen van de verpakking bepalen: van monolayer tot multilayer plastic en plastic met een metalen seal. Aan de hand van de resultaten kunnen retailers de door hun leveranciers aangeleverde verpakkingsgegevens in hun interne systemen controleren."

Hoe gaan de verpakkingen eruitzien?

Hoe kunnen producenten en retailers dan straks de verpakking recyclebaar maken of laten bestaan uit gedeeltelijk gerecycled PET? "Er zijn heel veel opties", aldus De Kok. "Waarschijnlijk bestaan verpakkingen in de toekomst niet meer uit zo veel kleuren en 25 soorten PP en HDPE in één verpakkingslaag."

Monolayer plastic is makkelijker te recyclen. Of we gaan naar een verpakking die bestaat uit meerdere lagen van één soort materiaal en in één kleur, verwacht De Kok. "Ik adviseer ook om te onderzoeken of overstappen op ander materiaal mogelijk is. Met een barrièrelaag aan de binnenzijde, zijn er voor de buitenzijde allerlei alternatieve opties voor plastic. Eigenlijk werkt dat hetzelfde zoals de metalen laag aan de binnenzijde van een chipszak."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins.

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor alleen grote bedrijven overblijven'

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Wetgeving voor allergenen in voedselcontactmaterialen? Dit is de laatste stand van zaken

Kruisbesmetting via grondstoffen en processen leidt vaak tot lastige kwesties voor producenten. Recent zette de Coeliakievereniging een nieuw aandachtpunt op de agenda tijdens het 'Regulier Overleg Warenwet'. De vereniging stelt dat sommige coeliakiepatiënten risico lopen bij het gebruik van bepaalde afbreekbare voedselcontactmaterialen. Hoe zit dat eigenlijk met kruisbesmetting via voedselcontactmaterialen?

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Rechter beslist: Roombeter van Upfield is misleidend en moet uit de schappen

Voedingsbedrijf Upfield mag de plantaardige roomboter van zijn merk Blue Band niet op de markt brengen onder de naam 'Roombeter'. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. Volgens de rechter handelt Upfield in strijd met Europese regelgeving. Die schrijft voor dat de benaming 'room' alleen mag worden gebruikt om zuivelproducten aan te duiden.

Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact

Ontbossingswetgeving einde jaar van kracht: COV uit zorgen over impact

Dit jaar gaat op 30 december de nieuwe Europese Verordening voor ontbossingsvrije producten (EUDR) van kracht. Deze wetgeving moet ontbossing en de aantasting van bossen voorkomen. Dit geldt ook voor geïmporteerde producten. Volgens de COV heeft de nieuwe wetgeving grote gevolgen voor de rund- en kalfsvleessector. De vereniging pleit voor 'pragmatische oplossingen'.

Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg...

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane...

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5 wijzigingen

Voedingscentrum past criteria Schijf van Vijf aan: dit zijn de 5...

Het Voedingscentrum hanteert verschillende criteria om vast te stellen of een voedingsmiddel in de Schijf van Vijf valt. Het Voedingscentrum...

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook...

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Koffieproducenten mogen samen capsules recyclen, zegt ACM

Koffieproducenten mogen samen capsules recyclen, zegt ACM

Koffieproducenten mogen samen investeren in sorteermachines waarmee koffiecapsules beter uit afval kunnen worden gehaald. De samenwerking tussen de...

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar...

Productontwikkelaars moeten niet alleen letten op de Nutri-score, ook een ecolabel komt eraan. En vele landen in Europa - ook Nederland - ontwikkelen...

Links: Ans van Bergen, Rechts: Mark de Langen

Twee auditors over het vak: 'Audit is net APK-keuring, maar dan met...

Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit...