Van cider tot reststromen: wat waren de trends?

Van cider tot reststromen: wat waren de trends?

Het afgelopen jaar werkte VMT samen met Innova Market Insights. Het onderzoeksbureau dook in hun uitgebreide database. Op verschillende onderwerpen - van hard seltzer tot duurzaamheidsclaims - gaven ze de ontwikkelingen in de markt voor deze productcategorieën.

Hard seltzer: hype of trend?

Hard Seltzer zie je steeds meer in de schappen van supermarkten. Maar wat is het nu precies? En is het een snel voorbijtrekkende hype of een blijvende trend? VMT dook in het onderwerp en deed navraag bij verschillende producenten. “Voorlopig wordt er meer over Hard Seltzer gepraat dan dat er gedronken wordt, maar het gaat zeker een relevante categorie worden.”

Volgens Innova Market Insights zijn de populairste smaken in deze categorie: limoen, mango, aardbei, framboos en citroen. Behalve in Latijns-Amerika staat limoen in alle regionen bovenaan qua smaak. De meeste productontwikkeling in Hard Seltzer vindt volgens het onderzoeksbureau plaats in Noord-Amerika (48%), West-Europa (31%) en Latijns-Amerika (8%).

Laag-alcoholische dranken

VMT sprak met de ontwikkelaars van het merk Galipette, een Franse cider die een jongere doelgroep moet aanspreken. Maar hoe ontwikkelt de categorie ciders zich wereldwijd? Innova Market Insights zocht het uit. Het segment laat een stabiele groei zien.

Upcyclen

In de eerste 8 maanden van 2021 zijn meer producten met de claim ‘reduce foodwaste’ verschenen (in West-Europa) dan in heel 2020. Soms zijn het algemene claims, soms betreft het upcycling. Innova Market Insights dook voor VMT in hun database op zoek naar trends.

Duurzaamheidsclaims

Binnen alle productlanceringen ziet Innova Market Insights jaarlijks een groei in het aantal claims. Het overgrote deel van de duurzaamheidsclaims had betrekking op de verpakking, maar de sterkste groei was echter te zien bij claims over het product zelf of de productie daarvan.

Plantaardige kaas

Binnen alle productlanceringen ziet Innova Market Insights jaarlijks een groei in het aantal claims. Het overgrote deel van de duurzaamheidsclaims had betrekking op de verpakking, maar de sterkste groei was echter te zien bij claims over het product zelf of de productie daarvan.

Consumententrends 2022

De gezondheid van de planeet is belangrijker voor de consument dan hun persoonlijke gezondheid. Dit is de belangrijkste trend die Innova Market Insights ziet voor 2022. Dit is een overzicht van de 10 trends voor 2022.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock

Startup Cradle gebruikt AI om sneller en duurzamer eiwitten te...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup een gezonde donut

Gezond en verwennen samen in een product? Zo ontwikkelde deze startup...

Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere...

Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel

Koolzaad, kikkererwt of soja: pilotplant NIZO niet alleen voor zuivel

Foodbedrijven waaronder startups en scale-ups kunnen in de pilot plant van NIZO terecht voor de ontwikkeling van plantaardige alternatieven voor...

Schouten stapt in vleesvervangers van mycoproteïne

Schouten stapt in vleesvervangers van mycoproteïne

Schouten, producent van plantaardige producten, breidt het assortiment uit met producten van mycoproteïne. Waar producent Quorn jarenlang het...

Van Gelder introduceert plantaardig assortiment: 'Een laag zoutgehalte is belangrijk' (+ fotoreportage)

Van Gelder introduceert plantaardig assortiment: 'Een laag...

Van Gelder introduceert een nieuw plantaardig assortiment van vlees- en visvervangers en groenteproducten. De AGF-leverancier produceert burgers,...

Wat zijn de gezondheidseffecten van zetmeelderivaten? Avebe en UMCG zoeken het uit

Wat zijn de gezondheidseffecten van zetmeelderivaten? Avebe en UMCG...

Avebe en UMCG ontvangen € 1,4 miljoen subsidie voor het project Fibers. Het bedrijf en de universiteit zoeken uit wat de gezondheidseffecten zijn van...

Beeld: HAK

Productinnovaties februari: Biologische teelt HAK

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van februari: Biologische teelt HAK en speciaal bier met laag...

Foto: TOP

TOP ontwikkelt plantaardige vervanger voor ei

Technologiebedrijf TOP heeft een volledig plantaardige vervanger voor vloeibaar heelei geïntroduceerd. Het bedrijf heeft het product al op kleine...