Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker

Trending in 2022: Kwalitatieve data worden steeds belangrijker
Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser: “Inline metingen van de kwaliteit en samenstelling van proteïnen zijn mogelijk”

Endress+Hauser ziet dat digitalisering, duurzaamheid en efficiënt produceren nog steeds hoog op de agenda staan bij de voedingsmiddelenbedrijven. Tomaso Della Vedova: "Wel zien we de focus binnen deze thema's verschuiven. Zo groeit het inzicht dat kwalitatieve data belangrijk zijn en dat energiereductie een-op-een samenhangt met procesoptimalisatie en de samenstelling van producten."

Tomaso Della Vedova: “Productsamenstelling hangt samen met energiereductie””

“Als je kijkt naar de digitalisatietrend dan zie je dat het steeds meer tot de QA-, energie- en duurzaamheidsmanagers doordringt dat de kwaliteit van de meetgegevens cruciaal is”, zegt Tomaso Della Vedova, Industry Manager Food and Life Sciences bij Endress+Hauser. “Nu steeds meer KPI-gegevens op dashboards verschijnen en daar steeds meer op gestuurd kan worden, is het belangrijk dat deze data wel kloppen. En omdat wij met onze meetinstrumenten en -systemen de bron van de data zijn, doen wij op dit moment veel projecten op dat gebied.”

Della Vedova signaleert dat soms niet eens duidelijk is waar het meetpunt zit. “Onze expertise ligt in de borging van de kwaliteit van de gegevens.  We lopen het hele proces door en kijken hoe de data gegenereerd worden.”

Metingen belangrijk voor energiereductie

Niet alleen voor de kwaliteitsmanager maar ook voor de energie- en duurzaamheidsmanager is de kwaliteit van meetgegevens van belang. Della Vedova: “Kijk bijvoorbeeld naar de kwaliteit van stoom. Je kunt meten hoeveel stoom in een ketel gegenereerd wordt en het proces ingaat. Maar als je niet goed meet dat een gedeelte van die stoom condenseert, dan weet je ook niet dat je naast stoom een gedeelte water je proces instuurt. Dit water is van invloed op de productsamenstelling en als die niet in orde is, kost het weer energie om het product te drogen. Procesoptimalisatie laat zien dat de productsamenstelling onlosmakelijk verbonden is met energiereductie.”

Het idee dat productieverhoging altijd gepaard gaat met een evenredig hoger energieverbruik is inmiddels ook achterhaald. Volgens Della Vedova is met het genereren van goede data en procesoptimalisatie, continue verbetering mogelijk. “En de trend is dat er steeds meer actieve data-scientists komen en daarmee steeds meer inzicht in het proces. Deze data-analisten zijn bezig correlaties te vinden tussen alle procesomstandigheden, dus tussen de procesdata en het energieverbruik, maar ook bijvoorbeeld de weersomstandigheden.”

Della Vedova schetst het voorbeeld van een frisdrankenproducent: “Deze producent wilde precies weten hoeveel energie in de vorm van stoom elke productielijn verbruikte. Ze zijn dit gaan meten vanaf de stoomketel tot en met de fles. Zo kwamen ze op een benchmark uit van zoveel megajoule per hectoliter. Deze benchmark werd vervolgens leidend voor alle fabrieken van dit internationale bedrijf. De trend is dat deze energie-KPI’s net zo belangrijk aan het worden zijn als de kwaliteits-KPI’s.”

Instrumentenbeheer voor betrouwbare data

Naar dit soort projecten kijkt Endress+Hauser vanuit twee invalshoeken. “Aan de ene kant kijken we vanuit de energiehoek, aan de andere kant kijken we naar de betrouwbaarheid van de procesinstrumenten voor het beheer van de instrumenten. De huidige generatie procesinstrumenten controleert zichzelf of ze nog goed werken. Dit is echt een nieuwe ontwikkeling, de meetinstrumenten geven een signaal aan de data-scientist als de waarde afwijkend is. En dat is belangrijk, want je onderzoekt de correlatie tussen de data. Je hebt daar een betrouwbare meter voor nodig, anders krijg je een verkeerd beeld.”

Door de hogere energieprijzen is er voor fabrieken steeds meer urgentie om van het gas af te gaan vergeleken met een paar jaar geleden. “Procestemperaturen zijn best laag in de voedingsmiddelenindustrie als je dat vergelijkt met andere industrieën. Er zijn dus bijvoorbeeld mogelijkheden voor elektrische ketels of warmtepompen. Veel fabrieken zijn bezig om in kaart te krijgen hoeveel energie ze gebruiken. Maar eerst moeten ze dus goed meten, en dan pas gaan rekenen hoe je van het gas af kunt komen. De meter is weer van belang. Want als je niet precies weet hoeveel gas je verbruikt, hoe kom je er dan vanaf?”, stelt Della Vedova.

Inline metingen van proteïnekwaliteit

Een andere trend die Endress+Hauser signaleert is dat veel nieuwe bedrijven plantaardige proteïnen ontwikkelen in verband met de alsmaar stijgende vraag naar vleesvervangers. Della Vedova: “Vanuit de farmaceutische industrie en de life sciences hebben de inline kwaliteitsmetingen nu ook in de voedingsmiddelenindustrie hun intrede gedaan. Dat is echt een nieuwe ontwikkeling. Een goed voorbeeld is Raman-spectroscopie. Daarmee meet je, inline, de kwaliteit en samenstelling van proteïnen. Een Raman-spectrum is als het ware een fingerprint van het product, kwalitatief en kwantitatief, maar ook van bijvoorbeeld een enzymatisch proces. Dit kan van onschatbare waarde zijn om het proces bij te sturen, maar ook om het te stoppen.”

Della Vedova legt uit dat veel processen tijdgestuurd zijn: “Een enzymatisch proces duurt bijvoorbeeld standaard een uur, want dan hebben alle reacties zeker plaatsgevonden. Door inline de productkwaliteit te meten, kun je wellicht constateren dat het proces na drie kwartier al gereed is. Dit scheelt veel tijd en energie. Ook bij de trend van mild processing bij bijvoorbeeld babymelkpoeder kan inline de kwaliteit, samenstelling en de hoeveelheid proteïnen en suikers bepaald worden. Dus ook hier zie je het belang van een goede meting. Het maakt dat je processen echt kunt optimaliseren.”

Dit artikel maakt onderdeel uit van Trending in 2022 van VMT. Trending in 2022 bevat een serie gesponsorde interviews.

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven die optimaliseren en digitaliseren met moderne software'

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de voedingsmiddelenindustrie. Wereldwijd werden er 450 zakelijke besluitvormers van productie- en distributiebedrijven in voeding en dranken ondervraagd, waarvan 110 specifiek gericht op de Benelux. "Hierdoor kunnen we met een wereldwijde blik lokaal inzoomen. Deze inzichten willen we delen met de markt", vertellen Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, VP EU Sales.

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische vooruitgang om de groeiende behoeften van deze sector te ondersteunen, is essentieel.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...

Beeld: Schouten Europe

Vezeltechnologie biedt alternatief voor getextureerde plantaardige...

Schouten Europe introduceert een zelfontwikkelde vezel. Hiermee wil de producent een alternatief bieden voor getextureerde eiwitten. De...

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen te gaan 

Op deze zes manieren probeert Albert Heijn voedselverspilling tegen...

Vanaf vandaag staat er een 'kijk-, ruik- en proeflogo' op de verpakkingen van Albert Heijn eigenmerk magere- en volle yoghurt en karnemelk. Het logo...

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse...

Hoe spelen Amerikaanse snackproducenten in op veranderende eetpatronen van de consument? De populariteit van afslankmedicijnen zoals Ozempic en...

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

Foto: FSSC 22000

FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning

Foundation FSSC meldt dat de nieuwste versie van hun schema, FSSC 22000 versie 6, op 23 augustus 2024 de Global Food Safety Initiative (GFSI)...

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De...

Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie Kievit

Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie...

Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te...