FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Technologie & Techniek.
Personeelstekort is een bottleneck in de voedingsindustrie. Ook de vleessector lijdt hieronder. Werken in de productie is er zwaar, vergt veel van mensen en is gevaarlijk. Machinebouwers op zetten daarom in op robotisering in combinatie met geavanceerde AI-visionsystemen. "Karkassen kunnen nu tot op de millimeter nauwkeurig worden gezaagd."
Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."
Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.
De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.
STARTUP BELICHT - Startup We Wonder Company heeft naar eigen zeggen een transparante, hebzuchtvrije keten voor koffie en thee. Volgens het bedrijf verdienen te veel schakels te veel geld aan koffie en thee, maar krijgen boeren te weinig. Hier wil de startup verandering in brengen. VMT sprak met oprichter Ferry Poppegaai over de oprichting en verdere plannen.
Wat is het juiste moment om op te schalen, en hoe voorkom je dure misstappen? Veel startups worstelen met deze vragen. Bodec begeleidt foodbedrijven bij de stap van lab naar markt, met testopstellingen, proefproductie en praktijkgerichte procesontwikkeling. Medeoprichter Frank de Boeff deelt zijn inzichten en geeft tips om slim en efficiënt op te schalen.
Slowakije, Nieuw-Zeeland, Litouwen en het Verenigd Koninkrijk hebben recent hun inwoners opgeroepen alert te zijn op Listeria monocytogenes. De waarschuwingen volgen op dodelijke besmettingen en terugroepacties en richten zich vooral op kwetsbare groepen zoals ouderen, zwangeren en mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Nestlé nodigde in de proefkeuken in Amstelveen deze week journalisten uit om een voorproefje te geven van wat het voedingsmiddelenconcern na de zomer lanceert. Naast nieuwe composteerbare koffiepads en een range Maggi Airfryer-maaltijden is er ook flink gepuzzeld aan de vleesvervangers van Garden Gourmet. Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional vertelt erover.
Voedselproducenten voelen de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker in hun ketens. Het natte jaar van 2024 was hiervan een recent voorbeeld, met mislukte oogsten tot gevolg. Groentefabrikant HAK en bakkerijproducent Bolletje vertellen hoe klimaatadaptatie er bij hen in de praktijk uitziet.
STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.
Eén salmonellabesmetting op verse komkommers uit de Verenigde Staten leidde niet alleen in 2024 tot een brede terugroepactie. Nu is het weer aan de hand en nog wel met dezelfde leverancier. Welke lessen trekken we hier uit?
Verschillende gewassen naast elkaar telen - strokenteelt - is goed voor de biodiversiteit. Maar wat betekent deze duurzame teeltmethode voor de verwerking van bijvoorbeeld tarwe en favabonen? Wageningen University & Research (WUR) boog zich over deze vraag. "Het vraagt flexibiliteit van voedselverwerkers."