Technologie & Techniek: meest gelezen in 2021

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Technologie & Techniek.

1. Enough bouwt grootste eiwitfabriek van de wereld in Nederland

SEPTEMBER 2021 - De grootste gefermenteerde eiwitfabriek van de wereld komt in het Zeeuwse Sas van Gent. Enough, voorheen 3F Bio, kondigt vandaag de start aan van de bouw van een nieuwe niet-dierlijke eiwitkwekerij. De fabriek moet over een jaar klaar zijn. De eiwitten die er worden geproduceerd dienen als grondstof voor de productie van vleesvervangers.
Lees het hele artikel hier

2. Innocent haalt sapproductie in eigen huis

OKTOBER 2021 - Innocent is vooral bekend als hip en duurzaam sapmerk. Het bedrijf wil laten zien door de productie in eigen hand te nemen dat het mogelijk is om een duurzame, winstgevende fabriek te bouwen. Om een klimaatneutrale fabriek te bouwen, was het nodig om alle warme en koude stromen te integreren. VMT nam enkele maanden voor de opening een kijkje in de duurzame fabriek.
Lees het hele artikel hier

3. Eerste volledige geautomatiseerde insecteneiwitfabriek van de wereld is begin 2022 klaar

NOVEMBER 2021 - Aspire Food Group en magazijnautomatiseerder Dematic bouwen samen ’s werelds eerste volledig geautomatiseerde productielocatie voor insecteneiwitten in Canada. Deze vertical farm van elf verdiepingen hoog wordt uitgerust met een geautomatiseerd opslagsysteem met daarin kratten met krekels goed voor 20.000 ton insecteneiwit.
Lees het hele artikel hier

4. Tony’s Chocolonely's Anne-Wil Dijkstra: ‘Met overname willen we grip houden op eigen productiecapaciteit’

APRIL 2021 - Tony’s Chocolonely kondigde deze week aan dat ze de Belgische repenfabrikant Althaea-De Laet overnemen. Anne-Wil Dijkstra legt uit waarom deze overname belangrijk is voor Tony’s Chocolonely: grip houden op de productiecapaciteit, sneller productinnovaties lanceren en het leren runnen van een chocoladerepenfabriek op deze schaal.
Lees het hele artikel hier

5. Datagedreven chocolade maken: Mars Veghel maakt werk van digitalisering

OKTOBER 2021 - Digitalisering is voor een klein bedrijf al een flinke klus. Het is meer dan werkinstructies digitaliseren of een reserve-onderdeel 3D-printen. Een digitale fabriek op de schaal van multinational Mars is een ander verhaal.
Lees het hele artikel hier

6. Euro Caps innoveert snel, gaat de markt op en optimaliseert daarna verder

FEBRUARI 2021 - Euro Caps maakt koffiecapsules die compatibel zijn met Nespresso en Dolce Gusto machines. Ze worden in de retail in meer dan 40 landen wereldwijd verkocht. Het bedrijf innoveert op hoge snelheid, maar hoe werkt dat in de praktijk?
Lees het hele artikel hier

7. Directeur HAK Fresh: 'Door onze nieuwe high risk-zone bevatten onze gegrilde groentes geen conserveermiddelen'

JULI 2021 - Het moederbedrijf achter groentefabrikant HAK nam vier jaar geleden groentesnijderij Peter van Halder over. De naam werd eind vorig jaar HAK Fresh en na een flinke verbouwing in coronajaar 2020 is het bedrijf klaar om de consumptie van verse groenten te laten toenemen. Directeur van HAK Fresh Rogier Hilkes: “Een plak gegrilde aubergine is niet duurder dan een plak rosbief, en oogt voor de consument wel als luxe.”
Lees het hele artikel hier

8. 'Vegan markt ontwikkelt extreem snel en vereist samenwerking in procesontwerp'

NOVEMBER 2021 - De uitdagingen bij het ontwikkelen van vegan producten zijn inzicht in de functies van de eiwitten en het procesontwerp voor een goede kwaliteit en smaak. Food Pilot, en drie bedrijven, DSM, Tetra Pak en Taaas delen hun ervaringen.
Lees het hele artikel hier

9. Cobots vinden hun weg in foodfabriek, maar vooral op verpakkingsafdeling

MEI 2021 - Eind vorig jaar rondden Flanders’ Food en Sirris het tweejarige ColRobFood-project af. Doel van het project was een versnelde introductie in de voedingsindustrie van cobots: een samenwerking van robot en mensen. Het leidde tot een eerste applicatie in de voedingsindustrie bij een van de deelnemers aan het project, namelijk Vandemoortele.
Lees het hele artikel hier

10. Functionele eiwitten winnen uit aardappelschillen voor vleesvervangers: welke technologie is interessant?

FEBRUARI 2021 - Producenten van vleesvervangers zitten te springen om functioneel plantaardig eiwit voor de binding. Aardappeleiwit is populair, maar het aanbod is te laag. Aardappelproducent Schaap Holland wil daarom weten of haar eigen aardappelschillen een potentiële bron is voor dit ingrediënt. Projectleider Michiel Klaassen van Aeres Hogeschool vertelt welke energiezuinige technologie economisch aantrekkelijk is voor het opwaarderen van deze reststroom. In dit artikel staan ook een aantal voorbeelden van het gebruik van deze technologie.
Lees het hele artikel hier