FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Technologie & Techniek.
GEA heeft een nieuwe monitoringoplossing ontwikkeld voor de zuivel- en drankenindustrie die ongeplande stilstand moet helpen terugdringen. Het systeem verzamelt en analyseert continu data van kritische procesonderdelen, zodat slijtage of storingen vroegtijdig worden herkend.
WEBINAR - Op 17 september geeft softwareleverancier Aptean opnieuw een gratis webinar met inzichten over de toekomst van de voedings- en drankenindustrie in het licht van de wereldwijde ontwikkelingen. Joris Kolff licht de inhoud en het belang ervan toe.
De verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie vraagt om slimme technieken, bewezen oplossingen en kennisdeling. Op 7, 8 en 9 oktober 2025 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch Industrial Heat & Power plaats. Hier ontdekken foodprofessionals praktische oplossingen, inspirerende cases en actuele inzichten.
Er is een nieuw bedrijf dat zicht begeeft op de markt voor ERP soft- en hardwareoplossingen voor de voedingsindustrie: paSys Food Automatisering. Het bedrijf legt zich toe op slimme, praktijkgerichte software- én hardware oplossingen voor productiebedrijven in de foodsector.
De moderne koffiedrinker wil thuis ook de koffiebar-ervaring, merkte Nestlé. Het bedrijf ontwikkelde daarom een nieuw koffiezetsysteem onder de naam: Neo by Nescafé Dolce Gusto. Na vijf jaar R&D zijn er twee machines -voor zwarte koffie en voor melkkoffie - en een composteerbare koffiepad.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Klaas Cuperus, duurzaamheidsmanager bij Nestlé. "De EUDR wordt een license to operate. Als je niet compliant bent, mag je gewoon niet meer leveren." Dit is het zevende artikel in een serie.
Rainforest Alliance heeft een certificering ontwikkeld voor koffie geproduceerd via regeneratieve landbouw. Het keurmerk is als eerste beschikbaar voor koffie en later in 2026 voor cacao, citrus producten en thee.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rik van Paassen (Duurzaamheidsmanager) en Janneke Neutelings (Quality Manager) van Koffiebranderij Peeze. "Duurzaamheid moet onderdeel zijn van het kwaliteitssysteem". Dit is het zesde artikel in een serie.
Tijdens de Somontano Wijnfeesten in Barbastro (Spanje) zijn meer dan 500 mensen ziek geworden door een salmonella-besmetting. Veertien patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat onder meer de tomaten, gebruikt bij de bereiding van het Spaanse tapasgerecht pan con tomate, met salmonella besmet waren.
Het failliete aardappelproductenmerk CêlaVíta maakt een goede kans op een doorstart, denkt curator Frans Aartsen. Zo'n tien kandidaten hebben zich afgelopen week gemeld. 'Hoe serieus die zijn, moet nog blijken. Maar op basis van de eerste inschatting hebben we goede hoop, ook door het aantal kandidaten.'
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet binnen de levensmiddelensector het grootste aantal mogelijk misleidende claims in de koffie- en cacaoketen. De toezichthouder vindt dit aanleiding voor extra onderzoek.
Aardappelproducent CêlaVíta is failliet, meldt Omroep Gelderland. Dinsdagmiddag is het personeel op de hoogte gebracht van het faillissement. Het bedrijf verkeerde al langere tijd in financieel zwaar weer.