FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Technologie & Techniek.
Personeelstekort is een bottleneck in de voedingsindustrie. Ook de vleessector lijdt hieronder. Werken in de productie is er zwaar, vergt veel van mensen en is gevaarlijk. Machinebouwers op zetten daarom in op robotisering in combinatie met geavanceerde AI-visionsystemen. "Karkassen kunnen nu tot op de millimeter nauwkeurig worden gezaagd."
Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."
Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.
De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.
Slimme technologie biedt nieuwe kansen voor vroegtijdige detectie van ziekte-uitbraken door voedsel.
In april 2025 werden wereldwijd meerdere voedingsproducten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde materialen. Deze recente recalls benadrukken de noodzaak voor voortdurende waakzaamheid en verbetering van voedselveiligheidsmaatregelen.
Voedselproducenten voelen de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker in hun ketens. Het natte jaar van 2024 was hiervan een recent voorbeeld, met mislukte oogsten tot gevolg. Groentefabrikant HAK en bakkerijproducent Bolletje vertellen hoe klimaatadaptatie er bij hen in de praktijk uit ziet.
Aminola gaat een strategisch partnerschap aan en investeert in Relsus om plantaardige ingrediënten beschikbaar te maken voor Europese klanten.
STARTUP BELICHT - Insecten: Europese consumenten zijn nog steeds huiverig voor de consumptie hiervan. Willem Lieberwirth wil mede met zijn insectenbier de angst hiervoor wegnemen. Het ontwikkelen van bier met insecten is volgens hem niet gemakkelijk. Het vet uit de insecten kan de schuimkraag negatief beïnvloeden. VMT sprak met Lieberwirth over het ontwikkelen en produceren van het bier.
Steeds vaker zien we op verpakkingen van uiteenlopende voedingsmiddelen de claim 'verrijkt met proteïne'. Of het nu gaat om zuivelproducten, sportdrankjes of zelfs chips: producenten spelen in op de toenemende vraag naar eiwitrijke voeding.
De recente E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen eind 2024 heeft geleid tot 48 bevestigde ziektegevallen, twintig ziekenhuisopnames en één overlijden. Hoewel het onderzoek naar de uitbraak is afgesloten, roept deze ernstige vragen op over voedselveiligheid, traceerbaarheid en risicobeheersing binnen de biologische landbouw en distributie.
In de voedingsmiddelenindustrie is veel technologie beschikbaar om de voedselveiligheid te verbeteren. Van slimme sensoren tot AI-gestuurde kwaliteitscontrole. De belofte is vaak dezelfde: minder recalls, meer zekerheid. Maar welke investering is het echt waard? Deze keer duikt VMT in X-ray-inspectie. Een aantal overwegingen.