5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid

5,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar voor onderzoek microbioom en voedselveiligheid

Er is weinig bekend over de werking van het microbioom in de bodem en op planten en hoe deze micro-organismen invloed hebben op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens. Ook ontbreekt er kennis over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens kan worden geborgd. Er komt geld beschikbaar voor onderzoek.

In bodem en water, op planten en in het maagdarmkanaal van mens en dier leven talrijke micro-organismen. Dit microbioom vervult belangrijke functies op het gebied van de bescherming van tegen ziekteverwekkers, het beschikbaar maken van nutriënten en de vertering van voedsel.

Microbioom aanpassen voor duurzamere landbouw

Nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen om het microbioom aan te passen bieden mogelijkheden voor duurzamere methodes in land- en tuinbouwproductiesystemen en versterking van gezondheid van mens en dier. Ook economisch gezien zijn er kansen.

Meer kennis microbiologische voedselveiligheid nodig

Om deze ontwikkelingen mogelijk te maken is onderzoek nodig over de werking van het microbioom en de invloed ervan op een gezond microbioom in het maagdarmkanaal van dier en mens. Ook is meer kennis nodig over hoe bij aanpassingen de microbiologische voedselveiligheid voor dier en mens geborgd kan worden. Daarom is er 5,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek en is er een call opgestart vanuit het Kennis- en Innovatieconvenant voor het publiek-privaat onderzoek: ‘Microbioom: gezond van bodem naar dier & mens en terug’, dat zich richt op het opdoen van meer kennis om praktische toepassingen mogelijk te maken. Daarbij spelen ook vraagstukken op het gebied van milieu, wet- en regelgeving en maatschappelijke acceptatie een rol.

Samenwerking tussen bedrijven

“Inzicht in het microbioom is belangrijk voor duurzaam bevorderen van weerbaarheid tegen ziekten en plagen in veld en kas, en kan bijdragen aan de gezondheid van dieren en mensen”, aldus een woordvoerder van NWO. “Alleen door samenwerking tussen bedrijven uit de relevante sectoren en onderzoekers kan het doel van deze call bereikt worden: succesvolle toepassing(en) van het microbioom in land- en tuinbouwproductiesystemen. Bedrijven zitten daarbij op de eerste rij bij nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen die uit het onderzoek komen. Daartoe leveren ze een bijdrage via cofinanciering, in-cash of in-kind.”

De deadline voor vooraanmeldingen is 24 maart 2022. In de periode voorafgaand aan de deadline organiseert NWO een matchmakingbijeenkomst op donderdag 27 januari 2022 plaats.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Vierde persoon in Verenigde Staten die dit jaar vogelgriep oploopt

Een man die op een melkveebedrijf in het noordoosten van Colorado werkt, is de vierde mens in de Verenigde Staten die dit jaar positief test op...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...

Foto: Shutterstock

Salmonella in rauwe melk maakt 165 mensen ziek, vooral jonge kinderen

In Amerika werden 165 mensen ziek na het drinken van rauwe melk uit Californië. Volgens de eigenaar van het melkveebedrijf was één koe besmet met...

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten...

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze artikelen helpen je op weg

Gezondheids-, voedings- of duurzaamheidsclaims op je product? Deze...

Welke wetgeving geldt er op het gebied van claims? Waar ligt de grens tussen 'verleiden' en 'misleiden'? Wat mag er wel en niet op het gebied van...

Dit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met listeriadoden tot gevolg

Dit kon er allemaal mis gaan in rauwmelkse kaasproductie met...

Een eigenaar van een verwerker van rauwe melk in de VS, is er gloeiend bij. Eigenaar Johannes Vulto liet vanaf de oprichting van Vulto Creamery in...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen frambozenslofjes

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: onvermeld allergeen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.