Voedselveiligheid & Kwaliteit: meest gelezen in 2021

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Delen:
'Offerman had stappen gezet om de houdbaarheidsstudies op orde te brengen'

1. Zakken M&M's Crispy teruggeroepen om verboden ingrediënt

AUGUSTUS 2021 - Zakken met M&M's Crispy worden teruggeroepen uit de supermarkt, omdat er een zogeheten genetisch gemodificeerd organisme in zit, terwijl zulke stofjes in Europa niet zijn toegestaan.
Lees het hele artikel hier

2. Dit zijn de meest notoire en dodelijke ziekmakers in voedsel

JULI 2021 - Ieder jaar worden er in Nederland zo’n 650.000 mensen ziek door ziekmakende pathogenen via voedsel. Jaarlijks overlijden daardoor ongeveer 80 mensen. Welke producten veroorzaken de meeste zieken en welke pathogenen zijn het dodelijkst?
Lees het hele artikel hier

3. Fairtrade Original over ethyleenoxide recalls: ‘Dit is slechts het topje van de ijsberg’

AUGUSTUS 2021 - In september 2020 werd een lading sesamzaad uit India ontdekt verontreinigd met ethyleenoxide. Dit leidde tot een regen aan recalls van levensmiddelen waarin het verontreinigde sesamzaad was verwerkt. VMT sprak met Unilever en Fairtrade Original over het hoe en waarom van de recalls. “Het is in een jaar tijd nog niet gelukt om dit probleem binnen de sesamzaadketens op te lossen.”
Lees het hele artikel hier

4. NVWA stopt keuringen in slachthuis ESA in Apeldoorn vanwege 'onvoldoende naleving coronamaatregelen'

APRIL 2021 - De NVWA staakt per direct de keuringswerkzaamheden in kalverslachthuis ESA in Apeldoorn, onderdeel van de VanDrie Group. Het slachthuis nam volgens de autoriteit niet voldoende maatregelen om contact met positief geteste medewerkers te voorkomen. De VanDrie Group betwist dit. Wel is het slachthuis tijdelijk stilgelegd.
Lees het hele artikel hier

5. Recall gerookte spekreepjes bij Lidl vanwege salmonella

JANUARI 2021 - Lidl Nederland voert een terugroepactie uit voor het product: “Gerookte Spekreepjes”. Het product is verkocht in de filialen van Lidl Nederland.
Lees het hele artikel hier

6. On Topic: Jonge kwaliteitsmanagers maken zich onmisbaar met deze competenties

FEBRUARI 2021 - Jonge kwaliteitsmanagers stromen vaak direct van school naar de eerste kwaliteitsfunctie in de voedingsindustrie. Gewapend met de kennis van de studie lopen veel jonge kwaliteitsmanagers tegen vragen aan over welke competenties ze nu moeten beschikken en hoe zij zich die eigen kunnen maken. Na het lezen van dit artikel weet je met welke competenties een jonge kwaliteitsmanager zich onmisbaar maakt.
Lees het hele artikel hier

7. Wederom een regen aan Europese ethyleenoxide-recalls: hier komt het door

JULI 2021 - Na een hausse van recalls van producten verontreinigd met ethyleenoxide in 2020, regent het nu wederom terugroepacties in Nederland en België. Dat is het directe gevolg van een nieuwe geharmoniseerde aanpak in de EU die sinds 17 juli van kracht is waarbij is afgesproken dat stille recalls niet meer mogelijk zijn.
Lees het hele artikel hier

8. Tien opvallende punten uit het NVWA-jaarplan 2021

JANUARI 2021 - In 2021 werkt de NVWA volgens vastgestelde thema’s aan een toekomstbestendige organisatie. “Het jaar 2021 zal zeker vanwege meerdere grote inhoudelijke en deels onvoorspelbare uitdagingen veel vragen van de flexibiliteit van onze medewerkers. Dit komt mede door de Brexit en de impact van de coronacrisis.”
Lees het hele artikel hier

9. NVWA reageert op handelen bij listeria-uitbraak Offerman

NOVEMBER 2021 - In oktober 2019 raakten meerdere mensen besmet met listeria monocytogenes. De listeria-uitbraak was afkomstig van vleesverwerker Offerman. De NVWA heeft haar handelen rondom deze listeria-uitbraak opnieuw bekeken en beschrijft dit in een rapport. VMT zet de belangrijkste punten uit het rapport op een rij.
Lees het hele artikel hier

10. Meer dan 350 zieken. Waarschuwing om voorzichtig te zijn met meloen

JULI 2021 - In mei 2021 verscheen er een waarschuwing, uitgevaardigd door de Britse Food Standards Agency (FSA) om een aantal soorten meloen niet te eten. Het risico bestond dat ze besmet waren met Salmonella Braenderup. In dit artikel wordt de achtergrond beschreven van deze internationale uitbraak.
Lees het hele artikel hier

Dit vind je misschien ook interessant