Aardappelbedrijf CêlaVíta wil het met 35 fulltimers minder doen

Bij aardappelenfabrikant CêlaVíta in Wezep is een forse reorganisatie ophanden. Het bedrijf hoopt de toekomst zeker te stellen met een nieuw sociaal plan, een hervorming van de cao en ontslagen.

Volgens Omroep Gelderland en Distrifood moeten 35 fulltime medewerkers vertrekken. Personeel is gevraagd vrijwillig te vertrekken, maar vakbond CNV twijfelt of dat zomaar gaat gebeuren. ‘En dan zullen er helaas noodgedwongen ontslagen vallen’, zegt bestuurder Wietze Kampen tegenover de omroep. Volgens hem gaat het erg slecht met het bedrijf: ‘Dit wordt voor de medewerkers geen leuke kerst.’

Eigenaar pompt geen geld meer in bedrijf

CêlaVíta is in handen van het Canadese aardappelbedrijf McCain. Dat heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in CêlaVíta, maar houdt daar nu mee op. ‘De buidel is nu leeg’, zegt Kampen, die laat weten dat medewerkers vorige week zijn ingelicht over de nieuwe plannen. In twee sessies zijn zij ingelicht.

‘Accepteer eindbod’

Volgens CNV is het nieuwe sociale plan dat het bedrijf heeft opgesteld helemaal gericht op de toekomst. Details zijn niet bekendgemaakt. Een reorganisatie is noodzakelijk en dus roept de vakbond haar leden op het eindbod te accepteren: ‘Leuk is anders, maar dit is de enige manier om verder te gaan’, zegt de bestuurder.