Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor alleen grote bedrijven overblijven'

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: stockbeeld, niet de betreffende slachterij

NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne

Een slachthuis mag voorlopig geen dieren meer slachten, omdat de hygiëne er niet op orde is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning geschorst. De toezichthouder meldt niet om welk slachthuis het gaat en waar dat is gevestigd, maar houdt het op "een middelgroot slachthuis" ergens in "het midden van het land".

Foto: Shutterstock

Trends in BBQ: van crispy burger tot slow cooking

Barbecue-omzetten blijven stijgen. In de eerste zomer tijdens de coronacrisis (2020) werd barbecueën nog populairder dan dat het al was. Na een terugloop van de vleesomzet in de zomer van 2021 zijn burgers, spiesjes en worsten weer meer in trek. Steeds vaker liggen er plantaardige producten op de barbecue.

Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig

Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig

Supermarkten Picnic en Spar slaan een nieuwe koers in; eiwittransitie is het sleutelwoord. Volgens Wakker Dier beloven de supers vanaf volgend jaar minstens 50% plantaardig te verkopen, in 2030 moet 60% van alle verkochten eiwitten van niet-dierlijke oorsprong zijn. Wakker Dier steekt een stokje voor supers die niet meedoen aan de duurzaamheidscampagne.

Varkens in Nood zegt na eigen onderzoek dat varkens bij transporten nog steeds vaak stroomstoten krijgen toegediend als ze niet doorlopen. Beeld: Varkens in Nood.

Update: Onbegrip in Kamer over uitzonderingen op stroomstootverbod

Politieke partijen kunnen er niet bij dat in het slachthuis en bij de veearts nog wel gebruik kan worden gemaakt van een stroomstootapparaat op vee. Demissionair landbouwminister Piet Adema kondigde maandag een verbod van de stroomstootapparatuur aan, maar door Europese regels geldt dit niet voor slachthuizen.

Zondag 16 juni werd op 200 kilometer van de Belgische grens, in de Duitse deelstaat Hessen (dichtbij Frankfurt), een geval van Afrikaanse Varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild everzwijn. (Foto: FAVV)

Belgische toezichthouder: 'Neem geen salami of gedroogde worsten uit Duitsland mee in verband met varkenspest'

De Belgische toezichthouder FAVV vraagt aan iedereen die naar Duitsland gaat voorzichtig te zijn met vlees. De FAVV probeert op deze manier te voorkomen dat de Afrikaanse Varkenspest (AVP) het land binnenkomt. "Varkensbedrijven nemen heel wat maatregelen om het virus buiten te houden. Maar ook als consument kan je je steentje bijdragen. Wees vooral voorzichtig met etensresten want die kunnen het virus bevatten."

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees, vleessector wel

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees, vleessector wel

De EC maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees. Dat geldt niet voor de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en vleeshandel.

Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten tegengaan

Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten tegengaan

Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

De renpaarden die niet meer winnen of te duur zijn om te verzorgen worden onder "erbarmelijke omstandigheden" naar Nederland en België vervoerd, om ze daar een nieuwe identiteit te geven, meldt House of Animals. De afbeelding komt uit een video die de organisatie plaatste op haar website.

Vlees van afgedankte racepaarden illegaal in snacks? NVWA: 'geen aanwijzingen hiervoor'

Afgedankte Ierse en Britse racepaarden komen met hulp van Nederlandse paardenhandelaren illegaal in de menselijke voedselketen terecht. Dat stelt het Nederlandse House of Animals op basis van eigen onderzoek. De NVWA stelt in een reactie aan VMT echter dat ze "geen aanwijzingen heeft dat er op dit moment vlees van illegaal geslachte paarden op de Nederlandse markt is".

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.