Vlees

AHDB zet in op uitrol leveranciers voor export Brits vlees

De Agriculture and Horticulture Development Board (AHDB) wil de export van Brits rundvlees voor de Europese markt verder uitbreiden. Hiervoor kondigt de organisatie een samenwerking aan met Quality Meat from Britain.

Vlees

'Vleessector hield informatie achter over populariteit vleestaks in...

Toen er in 2021 een politieke discussie gaande was over het wel of niet invoeren van een vleesheffing, was 74% van de Nederlanders voor een prijsstijging. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zou dat hebben geweten uit een peiling onder 2550 Nederlanders, maar toen hebben verzwegen. Die beschuldiging uit de TAPP-coalitie. Nederland Vleesland reageert.

Innovaties voor vlees- en proteïneverwerking op IFFA 2025, met als hoofdthema ‘Increasing Performance’. Bron: Messe Frankfurt
IFFA

IFFA 2025 wil de toekomst van vlees en plantaardige eiwitten laten...

De grootste internationale vakbeurs voor vlees- en eiwittechnologie, de IFFA, opent van 3 tot en met 8 mei 2025 de deuren in Frankfurt am Main. Onder het motto 'Rethinking Meat and Proteins' presenteert de beurs innovatieve oplossingen en de nieuwste trends voor de complete productieketen, van grondstof tot eindproduct​.

Vlees

Vleessector zoekt naar identiteit: ruimte voor vlees of strikte...

Moet de overheid ruimte geven aan de vleessector, of moet de klimaatpolitieke lijn van de Europese Unie leidend zijn? Is landbouw een strategische, geopolitieke troef voor Nederland en de EU? Voor welke markt produceert de Nederlandse vleessector eigenlijk en hoe draagt vlees bij aan een gezond voedingspatroon?

Vetten

Vet verlagen door toevoegen van champignons? Puree kan tot 41% vet...

Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.

Foto: Shutterstock
Onderzoeken en rapporten

NVWA wil maatregelen vleesindustrie om dierenleed

De vleessector moet zich meer inspannen voor dierenwelzijn, vindt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De autoriteit reageert daarmee op een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO), een onafhankelijk adviesorgaan binnen de NVWA. Het bureau maakte een risicobeoordeling van de gevaren van dierenwelzijn, dierengezondheid en volksgezondheid in de roodvlees- en grofwildketen.

Laurens Hoedemaker, voorzitter van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en onderzoeker Klaas Dijkstra van Zest (rechts) deelden tijdens de presentatie hun inzichten over de vleesconsumptie en de perceptie ervan in Nederland.
Vlees

'Vleesindustrie moet meer lef tonen om identiteit en kwaliteit te...

De grote aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, heeft niet geleid tot minder vleeseters in Nederland. Nog altijd 95% van de Nederlanders eet vlees. Opvallend genoeg schatten Nederlanders dat zelf veel lager in: gemiddeld 74%. "Een grote discrepantie tussen realiteit en perceptie die laat zien dat de vleessector veel te voorzichtig is geworden."

foto: shutterstock
Vlees

Pluimveesector vreest honderden faillissementen door mestplan

Honderden pluimveebedrijven in Nederland dreigen failliet te gaan als gevolg van het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma, waarschuwt Bart-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Volgens hem worden boeren door de voorgenomen maatregelen juist verder in de problemen geduwd.

Beeld: Luiten vleeswaren
Visie op wetgeving

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel wordt wetgeving voor die laatste groep ook steeds strenger, wat volgens Ruud Luiten, manager productontwikkeling bij Luiten Vleeswaren, een zorg is. VMT sprak met hem over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere R&D'ers. Dit is het vierde artikel in een serie.

Beeld: stockbeeld, niet de betreffende slachterij
NVWA

NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne

Een slachthuis mag voorlopig geen dieren meer slachten, omdat de hygiëne er niet op orde is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning geschorst. De toezichthouder meldt niet om welk slachthuis het gaat en waar dat is gevestigd, maar houdt het op "een middelgroot slachthuis" ergens in "het midden van het land".

  1. Trends in BBQ: van crispy burger tot slow cooking
  2. Ook Picnic en Spar maken werk van minder dierlijk en meer plantaardig
  3. Update: Onbegrip in Kamer over uitzonderingen op stroomstootverbod
  4. Belgische toezichthouder: 'Neem geen salami of gedroogde worsten uit Duitsland mee in verband met varkenspest'
  5. Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees, vleessector wel
  6. Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten tegengaan
  7. Voor abonneesVlees van afgedankte racepaarden illegaal in snacks? NVWA: 'geen aanwijzingen hiervoor'
  8. 'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'
  9. Voor abonneesErvaring van R&D'er: 'Het is topsport om producten te ontwikkelen die aan alle wetten en eisen voldoen'
  10. Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)
  11. Jumbo stopt met vleesadvertenties
  12. Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen
  13. Onderzoek: campagnes over minder vlees jagen vleeseters in het harnas
  14. Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons, maar zeker niet terug naar normaal'
  15. Brand bij Tyson Foods in Oosterwolde verwoest loods
  1. NVWA-IOD: 'Drie arrestaties wegens fraude slachthuizen'
  2. COV/VNV-voorzitter Laurens Hoedemaker nieuwe president van UECBV
  3. China bant vlees en sperma van Nederlandse koeien en schapen
  4. Conclusie pilot Jumbo: Geen vleesvervangers naast vlees
  5. World Meat Congress: 'Vleessector is cruciale strijd aan het verliezen'
  6. World Meat Congress: 'Maatschappelijk debat over vleesconsumptie moet minder simplistisch worden gevoerd' (podcast)
  7. NVWA-IOD ontmantelt illegale slachterij
  8. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  9. Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk
  10. Wakker Dier start lange campagne tegen vleesverkoop
  11. Strengere regels voor slachthuizen in de maak: definitieve sluiting na drie ernstige overtredingen
  12. World Meat Congress 2023 strijkt neer in Maastricht: hoe pareert sector alle transities en uitdagingen?
  13. NVWA: slachthuizen gaan vaak in de fout
  14. Onderzoek WUR: 'Bij meenemen gezondheidskosten moet rood vlees €7,50/kilo duurder zijn'
  15. Holland Varken wordt het ketenkwaliteitssysteem voor Nederlandse varkenssector