Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Simone Hertzberger is gastspreker in de podcast 'Special voedselveiligheid: van vleesvervangers tot kweekvlees', dat onderdeel uitmaakt van de podcastserie 'Of Je Worst Lust' van Nederland Vleesland.

Of Je Worst Lust

Het initiatief Nederland Vleesland is opgericht door en voor de Nederlandse vleessector. In de podcastserie schijnen slagers Josja Haagsma en Joost Scholten licht op dilemma's die leven binnen de vleessector. "Dat levert gesprekken op waarin het best kan knetteren, maar waar smaken áltijd mogen blijven verschillen", aldus Nederland Vleesland.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om zich te bewijzen' (podcast)

'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om...

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. Zijn er te veel producten op de markt? Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te slagen in deze sector? In deze podcast vertelt productontwikkelaar en ondernemer Dennis Favier hoe plantaardig kan slagen.

'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal' (podcast)

'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal'...

Wat vraagt de jonge generatie - gen Z - om bij nieuwe producten? Waar moeten productontwikkelaars op letten? Bart Jan Veldhuizen, mede-oprichter van Kitchen Republic, de startup incubator in Amsterdam geeft een workshop op het Food Future Event op 26 september voor productontwikkelaars over dit onderwerp. VMT nam een kijkje in de keuken en sprak met Bart Jan.

Op de voorgrond R&D Manager Anke van Eijk van Schouten in de proefkeuken van het bedrijf. "We leggen onszelf eisen op, maar deze komen ook van onze klanten. Een voorbeeld van een uitdaging is zout."

'Vleesvervangers hoeven helemaal niet ongezond te zijn' (podcast)

Nu en dan liggen vleesvervangers onder vuur omdat er te weinig aandacht zou zijn voor een gezonde samenstelling. Kom er niet mee aan bij Schouten Food. In deze podcast vertellen, R&D Manager Anke van Eijk en Mark van Noorloos, commercieel manager bij Schouten hoe zij gezondheid van de producten prioriteit geven.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl hybride gehakt zorgt voor meer interesse van foodproducenten'

FiE 2024: 'Introductie hybride gehakt van Lidl hybride gehakt zorgt...

Is nu het momentum voor hybride foodproducten? Op de Food Ingredients Beurs FiEurope lijkt het onderwerp een nieuw leven beschoren onder druk van duurzaamheid. VMT sprak twee bedrijven die zien dat hybride groeit mede onder druk van de aankomende duurzaamheidswetgeving. Maar zegt een marketingexpert: 'Hybride is een industrie push, het voordeel voor de consument is niet duidelijk.'

Vleessector zoekt naar identiteit: ruimte voor vlees of strikte klimaateisen?

Vleessector zoekt naar identiteit: ruimte voor vlees of strikte...

Moet de overheid ruimte geven aan de vleessector, of moet de klimaatpolitieke lijn van de Europese Unie leidend zijn? Is landbouw een strategische, geopolitieke troef voor Nederland en de EU? Voor welke markt produceert de Nederlandse vleessector eigenlijk en hoe draagt vlees bij aan een gezond voedingspatroon?

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Concorp neemt Max's Mints over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Concorp neemt Max's Mints over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Concorp neemt Max's Mints over, Arla Foods neemt Volac over en Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van Superunie

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arjan Both wordt per 1 december voorzitter van Superunie, Coco & Sebas benoemt Joost-Jan Kinds tot nieuwe CEO en Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk.

Joris Lohman: Meer technologie of meer in harmonie met de natuur, wat is nodig voor een duurzamer voedselsysteem?

Joris Lohman: Meer technologie of meer in harmonie met de natuur, wat...

Joris Lohman - politicoloog en systeemdenker - dook de geschiedenis van ons voedselsysteem in. In het boek Boter, kaas en havermelk deelt hij zijn bevindingen en geeft adviezen voor de verwarde eter. In deze podcast spreekt redacteur Dionne Irving hem over het boek. Ze spreken over profeten en tovenaars, de complexiteit van de eiwittransitie en of een circulaire economie echt mogelijk is. Hij geeft ook tips voor de 'verwarde productontwikkelaar'.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.