'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om zich te bewijzen' (podcast)

'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om zich te bewijzen' (podcast)

Na een aantal jaar van onstuimige groei in de categorie plantaardig, lijkt er nu een plateau te ontstaan. Zijn er te veel producten op de markt? Verwachten consumenten meer van de producten? Waar moeten productontwikkelaars op inspelen om te slagen in deze sector? In deze podcast vertelt productontwikkelaar en ondernemer Dennis Favier hoe plantaardig kan slagen.

"Ik eet eigenlijk helemaal niet zoveel vleesvervangers," zegt Dennis Favier in de podcast. "Ik eet wel vegetarisch, maar ik gebruik dan vaak groente of peulvruchten om zelf iets lekkers te ontwikkelen."

Met zijn Studio Fava helpen hij en zijn collega's bedrijven wel met de productontwikkeling in plantaardig, celbased en fermentatie. Dat doen ze 80% van de tijd. "De overige 20% besteden we aan vragen die bedrijven niet stellen. Daar komen bedrijven zoals Seasogood en De Nieuwe Keuken uit."

Gedragsverandering

Volgens Favier komt het plateau waar vleesalternatieven en plantaardig eind vorig jaar tegenaan liepen mede door de bereidheid van consumenten om de producten te blijven kopen. "Gedragsverandering is het moeilijkste wat er is, zeker in deze tijd van economische onzekerheid. Dit maakt dat mensen als ze voor het schap staan, kiezen voor wat ze kennen."

Te veel producten

Favier ziet dat er bovendien heel veel verschillende producten in de schappen liggen. "En een groot deel daarvan presteert ondermaats. De supermarkten houden ze in de schappen vanwege het imago dat ze willen uitstralen."

Wat kunnen productontwikkelaars doen?

"De grootste uitdaging zit de bestaande producten beter te maken: meer smaak, minder concessies," zegt Favier. "Supermarkten hebben dan de rol om de producten die er dan worden ontwikkeld, langer te laten liggen."

Luister naar het volledige interview met Dennis Favier:

Paneldiscussie plantaardig Food Future Event

Dennis Favier leidt op het Food Future Event op 26 september een paneldiscussie over de volgende fase in plantaardig. Het panel bestaat uit:

  • Danielle Mol, The Green Up Company
  • Joeri Hollink, Hoofd productontwikkeling Ojah
  • Sophie Nieuwenhuisen-Tielrooij, mede-oprichter De Nieuwe Keuken
  • Annouka Böekling, associate innovation manager Beyond Meat
Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Productontwikkelaar over Food Future Event: 'Het event bood variatie en discussie op mijn vakgebied'
  2. Peijnenburg wil suiker deels vaarwel zeggen en komt met herlancering van tussendoortjes
  3. Wat de industrie vroeger weg smeet, fermenteert Afterlife tot hoogwaardig eiwit
  4. Van NAPV tot Nutri-Score: dit zijn de dilemma's bij productverbetering
  5. Lector Designmethoden: 'Het is valkuil om te denken voor jouw doelgroep'
  6. Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: 'Er liggen kansen om de consument nog meer in het middelpunt te plaatsen' (podcast)
  7. Wat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7 conclusies uit het onderzoek van ProVeg
  8. 'Koffievrije koffie' nu ook in supermarktschappen
  9. Young R&D: Hoe kan R&D het bedrijf helpen duurzamer te worden?
  10. Albert Heijn introduceert met AH Terra nieuwe plantaardige eigen-merklijn
  1. Handig overzicht: zo pakken deze productontwikkelaars hun vak aan
  2. Algenproducent ontvangt miljoeneninvestering
  3. Startups opgelet: Fi Europe 2023 zet met Innovation Awards in op duurzaamheid
  4. Startup wil Red Bull van alcoholische dranken worden: 'Hard Seltzer is de nachtmerrie van bierproducenten'
  5. Prof pleit voor waarschuwing op ultrabewerkt voedsel
  6. 'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal' (podcast)
  7. No Fairytales ontwikkelt volkoren groentetortilla: 'Het was een hele klus om het niet droog of klef te krijgen'
  8. Productinnovaties augustus: Tony's Lil'Bits chocoladeballen en plantaardige Droomboter van cacaoboter
  9. Meelworm goedgekeurd als novel food. Wat is de volgende stap voor producent Ynsect?
  10. Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?