Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren met hyperspectral imaging

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Foto: Shutterstock

Vegetarische saucijzenbroodjes aan de kant gezet door vliegmaatschappij

De transitie naar een plantaardiger voedselpatroon gaat met horten en stoten. Hoewel nieuwe vega-introducties aan de lopende band het daglicht zien, sneuvelt er in de praktijk veel. Zo is Transavia is gestopt met de verkoop van vegetarische saucijzenbroodjes aan boord. Er is te weinig vraag naar.

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for Market Analysis. Als consumenten gaan leren dat een bruiner gekleurde biefstuk nog steeds een goed en veilig te consumeren product is, hoeft er veel minder van worden weggegooid.

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen 

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen

Er is een nieuw type absorbtiepad op de markt voor onderin vleesschaaltjes dat onaangename geurtjes en voedselverspilling tegengaat. Vleesproducenten kunnen er veel baat bij hebben, zegt de maker. Vleesproducent Hilton Foods, een belangrijke leverancier van Albert Heijn, deed eind vorig jaar een succesvolle pilot met de vleespads. Het aantal retourzendingen is met 70% verminderd.

Brand bij Tyson Foods Oosterwolde

Brand bij Tyson Foods in Oosterwolde verwoest loods

Afgelopen zaterdag op zondagnacht ontstond er een zeer grote brand bij voedselproductiebedrijf Tyson Foods in Oosterwolde. De brand verwoestte een loods en bracht schade toe aan een van de productiehallen.

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk

Kweekvlees dichterbij dan Nederland denkt: proeverijen binnenkort mogelijk

Binnenkort is het proeven van kweekvlees in Nederland mogelijk. De eerste proeverijen met 'cultured meat' zullen waarschijnlijk in de herfst plaats vinden.

Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes

Deense interventie om uitbraken van listeriose te voorkomen heeft nauwelijks succes

Na een grote uitbraak van listeriose in Denemarken in 2014, besloten de Deense autoriteiten om een communicatiecampagne te voeren teneinde het risico op listeriose te verlagen. Die communicatiecampagne was gericht om productiebedrijven, controleurs en burgers in het algemeen.

Listeriose door gerookte zalm en delicatessen aan twee kanten van de oceaan

Listeriose door gerookte zalm en delicatessen aan twee kanten van de oceaan

In Groot-Brittannië vond van 2020 tot half november 2022 een uitbraak plaats, vermoedelijk door met Listeria monocytogenes besmette gerookte zalm. Tegelijkertijd werden minstens zestien mensen in de Verenigde Staten ziek in de tweede helft van 2022 door delicatessen die waren besmet met L. monocytogenes.

Nitrietvrije bacon. Volgens de food engineers van Vaess uit Deventer kan het.

Eten vleeswaren verhoogt kans op darmkanker: welke alternatieven voor nitriet zijn er?

Onderzoek van de Franse autoriteit voor voedselveiligheid ANSES laat zien dat het eten van vleeswaren kan leiden tot darmkanker. Er komt in Frankrijk een plan om het gebruik van additieven als nitraten terug te dringen. Andere landen zullen naar verwachting volgen. Welke opties heeft de voedingsindustrie om nitriet in vleeswaren te vervangen?