Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat

Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment producten en productielijnen die door elkaar heen lopen, is zonering en het voorkomen van kruisbesmetting cruciaal.

Om de hygiëne nog verder te optimaliseren, zocht Elite naar oplossingen. Via een ander bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kwamen ze in contact met Flexxolutions en hun Flexxomat, een desinfecterende mat die automatisch desinfecteert.

Hygiëne is van essentieel belang in de dagelijkse operatie van Elite. Zo wegen ze zelf kruiden en specerijen af voor mengsels, waarbij ze te maken krijgen met allergenen en hygiënische procedures. Ook werkt het bedrijf veel met rauw vlees dat uiteindelijk gegaard wordt, wat strakke hygiëneregels vereist. De verschillende productiestromen gaan uiteindelijk allemaal door dezelfde uitgang naar buiten, wat overlap en risico’s op besmetting creëert.

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet”

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet. Ze zochten daarom naar oplossingen om de hygiëne te verbeteren. Zo kwam het bedrijf in contact met Flexxolutions, die met hun desinfecterende matten uitkomst bleek te bieden. De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden. Bij elke stap op de mat wordt een hoeveelheid desinfectiemiddel gedoseerd, wat zorgt voor een continue desinfectie.

Kritieke kruispunten

Inmiddels heeft Elite op een aantal plekken in de productieomgeving Flexxomatten in gebruik. Volgens Quality Assurance en Learning & Development Officer Jelmer Weenk van Elite liggen deze op kritieke kruispunten waar veel verkeer langskomt. Bijvoorbeeld tussen productieruimtes voor rauwe en gegaarde producten en op plekken waar producten tijdelijk worden opgeslagen. Zo worden karretjes, voeten en wielen automatisch gedesinfecteerd, zonder dat medewerkers daar extra moeite voor hoeven te doen. ‘‘Doordat iedereen er al overheen loopt, kan zonder extra moeite op deze plekken waar veel verkeer langskomt een adequate desinfectie worden uitgevoerd’’, vertelt Weenk.

Deze simpele, maar effectieve manier van desinfecteren heeft al snel resultaat laten zien. Waar voorheen nog wel eens pathogenen werden gevonden, is dat nu op de kritieke punten niet meer het geval. “De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”, aldus Weenk. Ook zijn bijvoorbeeld wielen van transportkarren veel schoner, wat erop duidt dat de desinfectie goed zijn werk doet. Medewerkers van Elite moesten aanvankelijk even wennen aan de matten, maar inmiddels wordt volgens Weenk positief op de Flexxomatten gereageerd.

De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”

‘‘De Flexxomat draagt aantoonbaar bij aan een voedselveilige omgeving. In een bestaand bedrijfspand is een 100% optimale routing niet altijd realiseerbaar, hoe graag je ook wilt. Zeker in overgangszones is een verhoogd risico aanwezig. Dat blijkt ook uit structureel omgevingsonderzoek,’’ vertelt Weenk.

‘‘Tot voor de komst van de Flexxomat was het aantoonbaar dat het risico van versleping van micro-organismen via schoeisel en wielen aanwezig was. Na de plaatsing van de Flexxomat op deze cruciale overgangszones is versleping van deze micro-organismen niet meer aangetoond. Gezien de relatieve lage investering en minimale inspanning tijdens gebruik en onderhoud is de Flexxomat een effectieve en efficiënte manier om hygiëne naar een nog hoger niveau te brengen.”

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

EFSA neemt controle van parasieten bij vissen onder de loep

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) beoordeelde methoden om parasieten bij vissen te controleren, op te sporen en te doden.

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

LTO: vaccin tegen blauwtongvirus goedgekeurd

Melkveehouderijen zien door de uitbraak van het blauwtongvirus dat de melkproductie bij koeien daalt. Het virus treft met name schapen, maar ook de...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket rozijnen krentenbollen

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: foutief etiket rozijnen...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: foutief etiket rozijnen...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Update dodelijke uitbraak door bongkrekzuur in Taiwan

Het gif dat vermoedelijk de oorzaak is van de dodelijke uitbraak van voedselvergiftiging in een restaurant in Taipei, is aangetroffen in de...

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...