Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat

Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment producten en productielijnen die door elkaar heen lopen, is zonering en het voorkomen van kruisbesmetting cruciaal.

Om de hygiëne nog verder te optimaliseren, zocht Elite naar oplossingen. Via een ander bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kwamen ze in contact met Flexxolutions en hun Flexxomat, een desinfecterende mat die automatisch desinfecteert.

Hygiëne is van essentieel belang in de dagelijkse operatie van Elite. Zo wegen ze zelf kruiden en specerijen af voor mengsels, waarbij ze te maken krijgen met allergenen en hygiënische procedures. Ook werkt het bedrijf veel met rauw vlees dat uiteindelijk gegaard wordt, wat strakke hygiëneregels vereist. De verschillende productiestromen gaan uiteindelijk allemaal door dezelfde uitgang naar buiten, wat overlap en risico’s op besmetting creëert.

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet”

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet. Ze zochten daarom naar oplossingen om de hygiëne te verbeteren. Zo kwam het bedrijf in contact met Flexxolutions, die met hun desinfecterende matten uitkomst bleek te bieden. De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden. Bij elke stap op de mat wordt een hoeveelheid desinfectiemiddel gedoseerd, wat zorgt voor een continue desinfectie.

Kritieke kruispunten

Inmiddels heeft Elite op een aantal plekken in de productieomgeving Flexxomatten in gebruik. Volgens Quality Assurance en Learning & Development Officer Jelmer Weenk van Elite liggen deze op kritieke kruispunten waar veel verkeer langskomt. Bijvoorbeeld tussen productieruimtes voor rauwe en gegaarde producten en op plekken waar producten tijdelijk worden opgeslagen. Zo worden karretjes, voeten en wielen automatisch gedesinfecteerd, zonder dat medewerkers daar extra moeite voor hoeven te doen. ‘‘Doordat iedereen er al overheen loopt, kan zonder extra moeite op deze plekken waar veel verkeer langskomt een adequate desinfectie worden uitgevoerd’’, vertelt Weenk.

Deze simpele, maar effectieve manier van desinfecteren heeft al snel resultaat laten zien. Waar voorheen nog wel eens pathogenen werden gevonden, is dat nu op de kritieke punten niet meer het geval. “De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”, aldus Weenk. Ook zijn bijvoorbeeld wielen van transportkarren veel schoner, wat erop duidt dat de desinfectie goed zijn werk doet. Medewerkers van Elite moesten aanvankelijk even wennen aan de matten, maar inmiddels wordt volgens Weenk positief op de Flexxomatten gereageerd.

De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”

‘‘De Flexxomat draagt aantoonbaar bij aan een voedselveilige omgeving. In een bestaand bedrijfspand is een 100% optimale routing niet altijd realiseerbaar, hoe graag je ook wilt. Zeker in overgangszones is een verhoogd risico aanwezig. Dat blijkt ook uit structureel omgevingsonderzoek,’’ vertelt Weenk.

‘‘Tot voor de komst van de Flexxomat was het aantoonbaar dat het risico van versleping van micro-organismen via schoeisel en wielen aanwezig was. Na de plaatsing van de Flexxomat op deze cruciale overgangszones is versleping van deze micro-organismen niet meer aangetoond. Gezien de relatieve lage investering en minimale inspanning tijdens gebruik en onderhoud is de Flexxomat een effectieve en efficiënte manier om hygiëne naar een nog hoger niveau te brengen.”

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilms zijn een berucht probleem in de voedingsindustrie: ze zijn moeilijk op te sporen en nog moeilijker te reinigen. Om een uitweg te vinden ontwikkelt de Weense Universiteit voor Natuurlijke Grondstoffen en Bodemcultuur (BOKU) een biofilm-imitatie-testsysteem.

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke chemicaliën

Milieuvriendelijk en veilig desinfecteren zonder gevaarlijke...

Besmette voedingsmiddelen brengen gezondheidsrisico's voor consumenten met zich mee en daarnaast levert het een bedrijf vaak negatieve media-aandacht en imagoschade op. Daarom zijn er protocollen om besmettingen tegen te gaan en wordt er altijd gekeken naar verbeteringen in het schoonmaakproces. Eén van die verbeteringen is het desinfecteren van het schoonmaakwater zelf. En dit kan op een milieuvriendelijke en veilige manier, zonder het gebruik van gevaarlijke chemicaliën.

Flexxomat FT: ‘Een knap stukje maatwerk waar het nodige testen aan vooraf ging.’

Zo voorkom je de insleep van pathogene micro-organismen

Insleep van bacteriën is het worst-case scenario in een foodprocesomgeving. Eén besmetting kan desastreus zijn, met ernstige gevolgen voor consument én producent. Maaltijdbereider Huuskes zoekt daarom voortdurend naar manieren om besmettingsrisico's uit te sluiten. "We zochten een oplossing voor de potentiële insleep via materieel. Met behulp van de Flexxomat FT van Flexxolutions hebben we het potentiële risico op insleep van micro-organismen op de productievloer maximaal teruggebracht."

BEKO Technologies controleert bij bedrijven de kwaliteit van perslucht.

Kwaliteit van perslucht onder druk door klimaatverandering

Het klimaat verandert. Meer CO-2 in de lucht, warmere lucht met meer vochtdeeltjes maar ook meer zanddeeltjes vanuit de Sahara veranderen de...

Foto: Pixabay

Recall rauwe melk vanwege Campylobacter-infecties

In de Verenigde Staten wordt rauwe melk van een zuivelbedrijf teruggeroepen vanwege Campylobacter-infecties bij twee mensen.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in...

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

DNV is geaccrediteerd voor de autocontrolegids

Certificeringsbedrijf DNV is vanaf dit jaar geaccrediteerd om het autocontrolesysteem van bedrijven in de voeding te auditen. Na de audit volgt een...

foto: Pixabay

Strafrechtelijk onderzoek gestart naar dodelijke listeria-uitbraak...

Een listeria-uitbraak, gelinkt aan vleeswaren van Boar's Head, heeft in de Verenigde Staten al 10 doden en 59 ziekenhuisopnames veroorzaakt. Er is...

V.l.n.r.: Zeki Teker van Teker Group, Ludo Tuyaerts van GEA Food Solutions en Hüseyin Teker van Teker Group.

Teker Group breidt uit in Charleroi vanwege groeiende vraag

De Teker Group zet grote stappen. De Belgische kipspecialist bouwt een moderne productiefaciliteit van 10.000 m2 in Charleroi en nam begin september...

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren tijger'?

Hoe zorg je ervoor dat normeisen niet eindigen als een 'papieren...

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet...