Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat

Pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden.

Bij Elite Neede, een Nederlandse producent van frituursnacks, sauzen en salades, speelt hygiëne een zeer belangrijke rol. Met een breed assortiment producten en productielijnen die door elkaar heen lopen, is zonering en het voorkomen van kruisbesmetting cruciaal.

Om de hygiëne nog verder te optimaliseren, zocht Elite naar oplossingen. Via een ander bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie kwamen ze in contact met Flexxolutions en hun Flexxomat, een desinfecterende mat die automatisch desinfecteert.

Hygiëne is van essentieel belang in de dagelijkse operatie van Elite. Zo wegen ze zelf kruiden en specerijen af voor mengsels, waarbij ze te maken krijgen met allergenen en hygiënische procedures. Ook werkt het bedrijf veel met rauw vlees dat uiteindelijk gegaard wordt, wat strakke hygiëneregels vereist. De verschillende productiestromen gaan uiteindelijk allemaal door dezelfde uitgang naar buiten, wat overlap en risico’s op besmetting creëert.

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet”

Elite wilde pathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren, maar volledig buitensluiten kan niet. Ze zochten daarom naar oplossingen om de hygiëne te verbeteren. Zo kwam het bedrijf in contact met Flexxolutions, die met hun desinfecterende matten uitkomst bleek te bieden. De Flexxomat van Flexxolutions is een desinfecterende mat die wordt geactiveerd zodra er overheen wordt gelopen of gereden. Bij elke stap op de mat wordt een hoeveelheid desinfectiemiddel gedoseerd, wat zorgt voor een continue desinfectie.

Kritieke kruispunten

Inmiddels heeft Elite op een aantal plekken in de productieomgeving Flexxomatten in gebruik. Volgens Quality Assurance en Learning & Development Officer Jelmer Weenk van Elite liggen deze op kritieke kruispunten waar veel verkeer langskomt. Bijvoorbeeld tussen productieruimtes voor rauwe en gegaarde producten en op plekken waar producten tijdelijk worden opgeslagen. Zo worden karretjes, voeten en wielen automatisch gedesinfecteerd, zonder dat medewerkers daar extra moeite voor hoeven te doen. ‘‘Doordat iedereen er al overheen loopt, kan zonder extra moeite op deze plekken waar veel verkeer langskomt een adequate desinfectie worden uitgevoerd’’, vertelt Weenk.

Deze simpele, maar effectieve manier van desinfecteren heeft al snel resultaat laten zien. Waar voorheen nog wel eens pathogenen werden gevonden, is dat nu op de kritieke punten niet meer het geval. “De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”, aldus Weenk. Ook zijn bijvoorbeeld wielen van transportkarren veel schoner, wat erop duidt dat de desinfectie goed zijn werk doet. Medewerkers van Elite moesten aanvankelijk even wennen aan de matten, maar inmiddels wordt volgens Weenk positief op de Flexxomatten gereageerd.

De verdere verspreiding van pathogene micro-organismen binnen onze organisatie is ingedamd”

‘‘De Flexxomat draagt aantoonbaar bij aan een voedselveilige omgeving. In een bestaand bedrijfspand is een 100% optimale routing niet altijd realiseerbaar, hoe graag je ook wilt. Zeker in overgangszones is een verhoogd risico aanwezig. Dat blijkt ook uit structureel omgevingsonderzoek,’’ vertelt Weenk.

‘‘Tot voor de komst van de Flexxomat was het aantoonbaar dat het risico van versleping van micro-organismen via schoeisel en wielen aanwezig was. Na de plaatsing van de Flexxomat op deze cruciale overgangszones is versleping van deze micro-organismen niet meer aangetoond. Gezien de relatieve lage investering en minimale inspanning tijdens gebruik en onderhoud is de Flexxomat een effectieve en efficiënte manier om hygiëne naar een nog hoger niveau te brengen.”

Dit artikel is gesponsord door Flexxolutions.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

De Food & Beverage industrie is continu in beweging om aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving te voldoen. Bedrijven transformeren...

Tetra Pak komt met een nieuwe set oplossingen voor de voedingsindustrie om energie en water te reduceren.

Minder energie en water verbruiken? Pakket aan oplossingen kan helpen

Tetra Pak heeft voor voedingsmiddelenproducenten de 'Factory Sustainable Solutions', een aanpak die erop gericht is het gebruik van water, energie en...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Een hot topic op de agenda van veel bedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke...

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...