De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider

De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider
QWIK-PURE zorgt voor schoon condensaat.

Perslucht is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar speelt in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke rol. Vervuilde perslucht kan grote gevolgen hebben voor de bedrijfscontinuïteit. Eén van de oorzaken van die vervuiling is het vocht dat uit de lucht moet worden afgevoerd maar waarin nog veel besmettingsrisico's zitten.

Sara Deckers is specialist persluchtkwaliteit bij BEKO Technologies. Het familiebedrijf is actief over de hele wereld en richt zich met name op het fabriceren en leveren van persluchtbehandelingssystemen. “Perslucht is niets anders dan lucht die door een compressor is samengeperst en vervolgens door een leiding wordt geleid. Alles wat na de compressor komt, nemen wij voor onze rekening, zoals filtratie, droging en meettechniek. Aanwezige vervuiling in de leidingen kan worden gemeten en behandeld om de kwaliteit te verbeteren”, vertelt Deckers.

Vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen.”

Daarbij kan perslucht best wat vervuilende elementen bevatten: “Het is gewoon lucht die uit de omgeving komt. Zo kunnen er pollen, bacteriën, olie en stof in zitten. Maar vooral vocht, warmte en olie zijn de grootste risico’s, omdat zij de groei van micro-organismen bevorderen. Aangezien in de voedselindustrie perslucht vaak wordt gebruikt om producten schoon te blazen of te transporteren, moet die lucht natuurlijk zo schoon mogelijk zijn. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de lucht die wordt gebruikt om ijs luchtig te maken, vervuild is. Of dat lucht die poeder door leidingen moet blazen vochtig is.”

Gevaar voor bedrijfscontinuïteit

Want vocht kan gevaarlijk zijn. Daarom heeft BEKO Technologies speciaal voor het schoon afvoeren van vocht in perslucht een nieuw apparaat ontwikkeld, QWIK-PURE. “Vocht in perslucht kan een besmettingsrisico vormen. Vocht is een drager van schimmels, micro-organismen, sporen en dergelijke. Er zijn ook oliedeeltjes en andere vervuilingen in vocht aanwezig die een producent niet in z’n product wil hebben. Dat vocht moet er dus uit. Het vocht dat verwijderd wordt, wordt het vaakst behandeld door de zogenaamde olie-waterscheiders."

De nieuwe QWIK-PURE oliewaterscheider.
De nieuwe QWIK-PURE oliewaterscheider.

"Olie op water gaat drijven en creëert een laag boven op het vocht", aldus Deckers. "Dit kan worden ‘afgeroomd’, en het andere vocht wordt door een filter gestuurd om daar vuildelen en olieresten verder te verwijderen. Maar je kunt je voorstellen dat het filter dat hier uitkomt, behoorlijk smerig is. Het vervangen van een filter vereist behoorlijk wat kracht, daarna moet het uitlekken en daarna moet je het filter in een grote plastic zak leggen om het vervolgens af te voeren. Het werk is vies, het is niet gezond en het is een behoorlijk nare klus voor de monteur die het moet uitvoeren. Bovendien zijn er risico’s voor de bedrijfsvoering mocht het filter verstopt raken en er een overstroming plaatsvinden in de compressorruimte.”

Schoon en veilig produceren

Dat kan beter, schoner, sneller en veiliger, zo denkt BEKO Technologies. “Ons nieuwe product, dat de naam QWIK-PURE draagt, is een volledig afgesloten filtersysteem. Het is schoon, veilig en modulair opgebouwd om het vocht goed te verwerken en het vuile condensaat in schoon condensaat om te zetten. Het condensaat is schoon genoeg om op het rioolstelstel te worden geloosd. Het filterpatroon blijft altijd gesloten, geseald en kan met het losdraaien van een aansluitset worden losgekoppeld en zonder één druppel te knoeien worden verwijderd. Bedrijven die met perslucht werken zijn met onze toepassing verzekerd van veilige en schone productie van hun voedingsmiddelen, zonder risico op overstroming.”

Dit artikel is gesponsord door BEKO Technologies.

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

Nieuw visierapport over digitale en duurzame transformatie

De Food & Beverage industrie is continu in beweging om aan de veranderende marktvraag en wet- en regelgeving te voldoen. Bedrijven transformeren...

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in specificatiebeheer

Hoe Quasydoc tijd bespaart en betrouwbaarheid verhoogt in...

Specificatiebeheer is voor veel bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie een arbeidsintensieve activiteit. Er is ontzettend veel data in omloop,...

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Een hot topic op de agenda van veel bedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke...

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De belangrijkste wijzigingen van IFS Logistics 3

De definitieve versie van IFS Logistics 3 is al geruime tijd uit. Audits volgens deze nieuwe versie kunnen vanaf 1 juni 2024 plaatsvinden. Voor alle...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven...