Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees, vleessector wel

Brussel niet bezorgd over onderzoek China naar dumping varkensvlees,...

De EC maakt zich "geen enkele zorgen" over het onderzoek dat China heeft aangekondigd naar te goedkoop Europees varkensvlees. Dat geldt niet voor de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie en de Europese koepelorganisatie van vleesproducenten en vleeshandel.

Beeld: Shutterstock

Waar rook is, is vuur? Producenten reageren op afschaffing rookaroma's

De Europese Commissie verbiedt het gebruik van bepaalde rookaroma's in voedingsmiddelen. Waar fabrikanten twee tot vijf jaar de tijd krijgen om alternatieven te vinden, blijkt dit volgens sommigen een uitdaging. Met name omdat er momenteel nog geen geschikte alternatieven beschikbaar lijken. VMT deed een rondvraag onder producenten. "De impact van dit besluit is groot."

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om deze stoffen gaat het

EU wil af van aroma's voor vlees, worst, kaas en barbecuesauzen: om...

De Europese Unie verbiedt een aantal rookaroma's die producten als rookworst en barbecuesaus een rooksmaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen, maar zijn 'hevig teleurgesteld'.

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Ladessa, Nederlands producent van filet américain en diverse spreads, gaat na een faillissement een doorstart maken. Deze nieuwe kans komt er dankzij The Spreadmaker, een Belgische producent van vergelijkbare producten. De activiteiten van Ladessa zijn overgenomen vanaf 15 april.

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van metworst

Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van...

Het Finse Voedselagentschap heeft hepatitis E-virus aangetroffen in metworst afkomstig van een Finse vleeswarenfabrikant. De betreffende producten zijn van de markt gehaald.

Salmonella-uitbraak door vleeswaren: zieken in 22 staten in de Verenigde Staten

Salmonella-uitbraak door vleeswaren: zieken in 22 staten in de...

Een uitbraak van salmonella in de Verenigde Staten wordt gelinkt aan vleeswaren van de producent Fratelli Beretta.

183701153

Parasieten in chorizo en bacon veroorzaken zieken

In augustus 2023 hebben autoriteiten in een provincie van Argentinië bij Buenos Aires een waarschuwing uitgevaardigd na de ontdekking van een Trichinella-uitbraak. Uit epidemiologisch onderzoek bleek dat consumptie van besmette bacon en chorizo vermoedelijk de infectie hadden veroorzaakt.

Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose door meerdere serotypes in één worst

Gedroogde worsten veroorzaken een grote uitbraak van salmonellose...

In het tijdschrift Eurosurveillance verscheen in januari 2023 een studie naar een uitbraak door met Salmonella besmette droge worst in Frankrijk.

Onderzoek afgerond naar een van de grootste Europese uitbraken door Spaanse vleeswaar

Onderzoek afgerond naar een van de grootste Europese uitbraken door...

Een grote uitbraak van listeriose in de tweede helft van 2019 in Spanje was het onderwerp van een publicatie in het tijdschrift Eurosurveillance van eind 2022. De uitbraak werd veroorzaakt door met Listeria monocytogenes besmet vleeswaar.