Recall gerookte spekreepjes bij Lidl vanwege salmonella

Lidl Nederland voert een terugroepactie uit voor het product: “Gerookte Spekreepjes”. Het product is verkocht in de filialen van Lidl Nederland.

Deze terugroepactie betreft het product “Gerookte Spekreepjes”, met houdbaarheidsdatum 03-03-2021 en 04-03-2021 en streepjescode 4056489052647. Het artikel “Gerookte Spekreepjes” met een andere houdbaarheidsdatum of andere streepjescode is niet bij deze terugroepactie betrokken en is veilig voor consumptie.

Salmonella

Tijdens een kwaliteitscontrole bij de producent is Salmonella aangetroffen. Het consumeren van de “gerookte spekreepjes” met deze houdbaarheidsdatum kan, bij onvoldoende verhitting, mogelijk een voedselinfectie veroorzaken en een gevaar vormen voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen.

Redactionele noot

De oorzaak van de besmetting is niet bekend. Salmonella kan langdurig in een fabrieksomgeving aanwezig zijn, maar dat komt veel minder vaak voor dan bij Listeria monocytogenes.  Listeria vormt namelijk makkelijker biofilms dan Salmonella. In dit geval is het waarschijnlijker dat bij de slacht vanaf vacht of darminhoud een besmetting op het vlees plaatsgevonden heeft.

Dit vind je misschien ook interessant