FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Wetgeving & Toezicht.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Vitals Voedingssupplementen BV
Cornelis Vrolijk Seafood
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat later dit jaar verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In dit VMT-webinar op woensdag 2 juli van 10.00 uur tot 11.30 uur licht de toezichthouder de belangrijkste veranderingen toe. Meld je hier aan.
In dit nummer alles over etikettering, logo's en claims binnen en buiten de Europese Unie, allergenenetikettering en voedselkeuzelogo's zoals de Nutri-Score. Experts van onder andere het Voedingscentrum geven hun visie.
Nutri-Score wint terrein in Nederland, maar binnen de Europese Unie blijft het een onderwerp van discussie. Terwijl sommige landen het logo omarmen, verbieden anderen het juist. Dit gebrek aan een uniforme standaard zorgt voor uitdagingen, vooral voor transporterende bedrijven. Wat betekent deze verdeeldheid voor de voedingsindustrie en de consument?
Op 3 april publiceerde de NVWA de resultaten van een onderzoek naar producten met paarden- en ezelinnenmelk. Wat bleek? Op het overgrote deel van de websites stonden verboden medische claims. Wat is ook alweer de wettelijke basis voor het verbod op medische claims en hoe kun je ze vermijden?
Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor april. Dit zijn de laatste wapenfeiten: stukjes rubber in producten Hak, stukjes glas in verspakket paella Lidl, en onvermelde allergenen in knoflookmarinade Plus.
Europese wijnen bevatten sinds 2010 steeds meer trifluorazijnzuur (TFA). Het contaminant wordt in verband gebracht met PFAS-pesticiden: het is er een onafbreekbaar restproduct van. De gevonden gehalten TFA in wijn liggen veel hoger dan wat eerder in oppervlakte- en drinkwater werd gemeten.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."
De wetgeving rondom duale kwaliteit (dual quality) beschermt consumenten binnen de Europese Unie tegen kwaliteitsverschillen in identiek vermarkte producten. Het voorkomt dat multinationals producten met afwijkende samenstelling onder dezelfde marketing in verschillende landen verkopen. Hoe zit de wetgeving in elkaar en hoe breng je deze in de praktijk? In dit artikel een checklist voor deze wetgeving.
RIVM adviseert consumenten geen particuliere eieren te eten vanwege het PFAS-gehalte. Dat geldt voor eieren van hobbykippen uit heel Nederland. Eieren uit de supermarkt of markt mogen consumenten wel eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt deelnemers voor een proeftuin om de uitvoering van het voorgestelde proces voor een notificatieplicht voor laboratoria levensmiddelen te testen.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.