FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Wetgeving & Toezicht.
VMT kijkt terug op een succesvol Food Law Event. Dit event vond plaats op 10 juni in DeFabrique in Maarssen. Kwaliteitsmanagers, regulatory affairs experts, advocaten, overheidsinstanties en consultants kwamen bijeen om kennis op te doen over verschillende wetgevingsonderwerpen. Ook was er veel ruimte om te netwerken. In dit artikel een terugblik op de dag.
De PPWR wetgeving ging recent in. Vanaf 2026 gaan de eisen in fasen gelden. Geen enkele producent ontkomt aan deze nieuwe verpakkingswetgeving, vertelt Taco Kingma, Manager circulaire economie bij FNLI. Door deze wetgeving wordt de verpakking een essentieel onderdeel van het R&D-proces voor voedselproducenten. VMT sprak met de expert over verpakkingswetgeving. "De PPWR gaat zeker niet soepeler worden."
Eind 2024 publiceerde de Europese Commissie een wijziging van Verordening 2073/2005. Hiermee veranderen de eisen voor Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen die als voedingsbodem voor deze bacterie kunnen dienen. Wat wijzigt er precies en wat zijn de gevolgen voor producenten?
Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
Na een recent onderzoek naar wijn, blijken ook graanproducten reststoffen van PFAS-pesticiden (TFA) te bevatten. Dat stelt PAN-Europe op basis van nieuw onderzoek naar TFA-gehaltes in voeding. De organisatie noemt de gehaltes 'zorgwekkend' en pleit voor een verbod.
Marcel Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen University & Research (WUR). Al meer dan twintig jaar werkt hij met verschillende micro-organismen uit voedsel, "the good, the bad and the ugly", zoals hij het zelf verwoordt. Onlangs kreeg hij voor zijn verdiensten de Europe Food Safety Award. Zwietering is vereerd door de winst van de oeuvreprijs, maar is nog lang niet klaar met zijn werk. "Er zijn uitdagingen genoeg!"
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben op vrijdag 6 juni ingegrepen bij een illegale slachterij op een boerderij in Noord-Limburg. Daar troffen de toezichthouders vier schapenkarkassen aan, terwijl acht levende schapen klaarstonden om geslacht te worden. Het vlees en het slachtafval zijn in beslag genomen.
De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft op vrijdag 23 mei samen met inspecteurs Dierenwelzijn van de NVWA een illegale slachterij opgerold op een boerderij in Gelderland.
Salmonella wordt vaak geassocieerd met besmet voedsel, maar ook huisdieren kunnen een stille bron van besmetting zijn. Honden en katten kunnen de bacterie bij zich dragen en overdragen op mensen, vaak zonder zelf symptomen te vertonen. Toch blijft deze besmettingsroute onderbelicht binnen voedselveiligheid en volksgezondheid.
Wells Enterprises heeft meer dan 60.000 liter ijs van de markt gehaald vanwege mogelijke plasticverontreiniging. Het gaat om producten geproduceerd in een fabriek in Iowa.
Waar een brand marketeer wil weten wat de consument wil, kijkt een trademarketeer hoe de consument zich als shopper gedraagt in de supermarkt. Trademarketeer Bart Bikker vertelt wat de discipline inhoudt en hoe productontwikkelaars er hun voordeel mee kunnen doen.