Wetgeving & Toezicht: meest gelezen in 2021

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Wetgeving & Toezicht.
Delen:

1. Aanduidingen houdbaarheidsdata (THT en TGT) gaan op de schop: dit verandert er

JUNI 2021 - Voor houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen bestaan twee varianten: de THT (tenminste houdbaar tot) en de TGT (te gebruiken tot). Maar wanneer gebruik je welke als producent? In juli 2022 gaan de regels daaromtrent veranderen. In dit artikel staat precies hoe het zit.
Lees het hele artikel hier

2. Deze 9 wettelijke regels gaan in 2022 veranderen

NOVEMBER 2021 - Het jaar is bijna om. Zoals elk jaar zullen bepaalde voedingsmiddelen in het nieuwe jaar aan nieuwe wettelijke regels moeten voldoen. Wat verandert er in 2022 bijvoorbeeld voor brood en biologische producten? Hoe zit het met houdbaarheidsdata, de Nutri-Score en claims? VMT zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.
Lees het hele artikel hier

3. Nicolette van Dam vindt niet dat haar groentesnoepjes misleiden: ‘Ingrediënten zijn geen marketingtruc’

NOVEMBER 2021 - Nicolette van Dams’ bedrijf Let’s is het er niet mee eens dat hun groentesnoepjes als misleidend worden bestempeld. Foodwatch nomineerde het product afgelopen week voor een Gouden Windei. In dit artikel reageert Van Dam tegenover VMT op de nominatie. Ook Conimex Kroepoek en de Knorr Poké Bowl zijn door Foodwatch als misleidend bestempeld.
Lees het hele artikel hier

4. Nooit meer een scheve schaats rijden met claims op je verpakking? 15 tips uit het nieuwe NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims

MAART 2021 - De NVWA heeft het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims gepubliceerd. Claims kunnen voorkomen op etiketten van levensmiddelen, maar ook in folders, op websites en in (sociale) media. In het dossier geeft de voedselautoriteit 15 tips voor voedingsproducenten. VMT zet ze op een rij.
Lees het hele artikel hier

5. Dit zijn volgens R&D’ers de pijnpunten van de Nutri-Score

OKTOBER 2021 - De invoering van de Nutri-Score is in Nederland uitgesteld tot 2022. Dit komt mede doordat er nog naar het algoritme gekeken wordt. VMT vroeg acht verschillende R&D’ers hoe zij over de Nutri-Score denken en wat eventuele kanttekeningen zijn. “Consumenten informeren door een voedselkeuzelogo is een goed idee. Of het dit logo moet zijn betwijfel ik.”
Lees het hele artikel hier

6. NVWA publiceert nieuw Infoblad 85: dit zijn de belangrijkste wijzigingen

SEPTEMBER 2021 - De NVWA heeft een nieuwe versie van Infoblad 85 gepubliceerd. Het infoblad is bedoeld om een aantal teksten ‘inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen’ toe te lichten. VMT dook in het nieuwe document en zet de belangrijkste wijzigingen op een rij.
Lees het hele artikel hier

7. Dit verandert er voor voedselcontactmateriaal: nieuwe wetgeving voor plastic

NOVEMBER 2021 - Een belangrijk deel van de verbeterde voedselveiligheid en houdbaarheid heeft de voedingsindustrie te danken aan kunststof voedselverpakkingen. Maar plastic staat onder druk vanwege de duurzaamheid. Recyclen van verpakkingen wordt aangemoedigd, maar dat zorgt mogelijk weer voor migratie van ongewenste stoffen. De EU-regelgeving wordt daarom aangescherpt.
Lees het hele artikel hier

8. Reacties op uitstelling Nutri-Score: ‘Een paar producten gijzelen de introductie’

JUNI 2021 - Afgelopen week kondigde minister Blokhuis van het ministerie van VWS aan dat de invoering van de Nutri-Score wordt uitgesteld tot 2022. VMT deed een rondvraag bij enkele brancheverenigingen en producenten wat zij vinden van de uitstelling. “Wachten tot de allerlaatste criticaster tevreden is, is geen optie voor ons.”
Lees het hele artikel hier

9. Vijf aandachtspunten voor het gebruik van afbeeldingen op levensmiddelen

JANUARI 2021 - De NVWA publiceerde februari vorig jaar het Handboek Etikettering van Levensmiddelen. Na overleg met stakeholders is er recent een onderdeel toegevoegd over het gebruik van afbeeldingen op etiketten van levensmiddelen. VMT zet de belangrijkste toevoegingen beknopt op een rij.
Lees het hele artikel hier

10. Europees Parlement veegt wet verbod zuivelbenamingen van tafel

MEI 2021 - Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken. In dit amendement waren beperkingen voor met name plantaardige zuivelbenamingen opgenomen. Na veel bezwaren vanuit de industrie en ngo’s besluit het Europees Parlement om het amendement in te trekken. “Het is een schande dat dit amendement überhaupt op tafel lag.”
Lees het hele artikel hier