FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Wetgeving & Toezicht.
NVWA heeft het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie gepubliceerd. Dit Handboek vervangt Informatieblad 85. In het Handboek gaat de NVWA in op wettelijke regels over levensmiddelenmicrobiologie. Op 2 juli is er een VMT webinar over dit onderwerp.
Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) beantwoorde op 30 april 2025 de vraag of de Claimsverordening (Vo. 1924/2006) in de weg staat van specifieke gezondheidsclaims voor botanicals. In dit artikel de aanleiding van dit arrest en de consequenties voor specifieke gezondheidsclaims voor botanicals.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In dit VMT-webinar op woensdag 2 juli van 10.00 uur tot 11.30 uur licht de toezichthouder de belangrijkste veranderingen toe. Meld je hier aan.
Producenten moeten vanaf 1 januari 2026 voldoen aan het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid. Maar hoe pak je dit praktisch aan? Wat zijn tips en trucs van experts. Tijdens dit VMT webinar op woensdag 3 september geven Marloes Kneppers (FNLI) en Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) een praktische update.
De Nutri-Score zet online consumenten nauwelijks aan tot het maken van gezonde keuzes. De volgorde waarin supermarkten gezonde producten presenteren maakt wél verschil, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.
Kwaliteitscontroles in de voedingsindustrie, zoals bij zuivel en dranken, zijn vaak handmatig en tijdrovend. Het Eindhovense bedrijf Firefly Sensing speelt hierop in met een kleine optische sensor die live metingen binnen het productieproces mogelijk maakt. De innovatie is speciaal bedoeld voor kleinere vloeistofvolumes en geautomatiseerde systemen.
De NVWA gaat vanaf 1 juli meer inspectieresultaten delen van bedrijven die B2C opereren. Consumenten kunnen binnenkort de resultaten van voedselveiligheidsinspecties inzien van winkels die voedings- en genotmiddelen verkopen.
ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.
KENNISPARTNER - COLUMN - Teffvlokken zijn heerlijk in de muesli of als topping bij je yoghurt. Het is een oergraan uit Ethiopië en glutenvrij. De Zonnatura Teff-verpakking noemt op meerdere plekken teff en laat ook een hoopje teffvlokken zien. De ingrediëntenlijst vermeldt keurig dat het een meergranenontbijt met teff is en dat het product voor uit 40% uit teffvlokken bestaat, aangevuld met maisgries, boekweitmeel en rijst. Toch vindt de voorzitter van de Reclame Code Commissie de verpakking misleidend. Waarom? Omdat de verpakking een verkeerde indruk wekt over de samenstelling van het product. Hoe moet het dan wel? Vermoedelijk had een extra uitleg op de achterzijde al geholpen.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
VMT kijkt terug op een succesvol Food Law Event. Dit event vond plaats op 10 juni in DeFabrique in Maarssen. Kwaliteitsmanagers, regulatory affairs experts, advocaten, overheidsinstanties en consultants kwamen bijeen om kennis op te doen over verschillende wetgevingsonderwerpen. Ook was er veel ruimte om te netwerken. In dit artikel een terugblik op de dag.
Na een recent onderzoek naar wijn, blijken ook graanproducten reststoffen van PFAS-pesticiden (TFA) te bevatten. Dat stelt PAN-Europe op basis van nieuw onderzoek naar TFA-gehaltes in voeding. De organisatie noemt de gehaltes 'zorgwekkend' en pleit voor een verbod.