VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over tht

  • PEF-behandelde sappen. Door het gebruik van Pulsed Electric Field (PEF) blijven de natuurlijke kleur, smaak en voedingsstoffen van de sappen beter behouden, terwijl de houdbaarheid wordt verlengd.Voor abonnees
    Voor abonnees
    tht11 feb. 25

    Voor abonnees Wordt het PEF, HPP of oldschool pasteurisatie: de juiste keuze voor...

    Pulsed Electric Field (PEF) is een conserveringstechniek die steeds vaker wordt ingezet. Maar hoe verhoudt PEF zich tot High Pressure Processing (HPP) en traditionele pasteurisatie? Dit artikel geeft inzicht in de werking, toepassingen en strategische afwegingen van PEF voor sappenproducenten. Maar ook zuivel en plantaardige zuivelalternatieven komen aan bod.

  • Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart
    Voedselverspilling18 jun. 24

    Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om...

    Fabrikanten en supermarkten gaan duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Er verschijnen extra iconen op verpakkingen. Dat zijn of een 'kijk-ruik-proef' icoon (op THT producten) en 'handje' icoon (op TGT producten). Hierdoor moet voedselverspilling worden verminderd.

  • houdbaarheidsdatum20 sep. 23

    Onderzoek: leidt extra informatie over houdbaarheidsdata tot minder...

    Consumenten begrijpen vaak niet het verschil tussen 'te gebruiken tot' (TGT) en 'ten minste houdbaar tot' (THT), waardoor voedselverspilling ontstaat. Wageningen Food & Biobased Research testte of aanvullende informatie op verpakkingen omtrent deze houdbaarheidsaanduidingen voedselverspilling kunnen verminderen.

  • De Europese Commissie wil de THT-vermelding op voedingsmiddelen aanpassen naar 'THT, vaak goed na'
    houdbaarheidsdatum10 mei 23

    THT vermelding op de schop: Europese Commissie wil 'THT, vaak goed na'

    In 2020 werd de Farm to Fork strategie gepubliceerd met als doel het Europese voedselsysteem te verduurzamen. De Europese Commissie wilt dit bereiken met verschillende acties. Zo moet de houdbaarheidsvermelding op de schop om voedselverspilling te verminderen. Recent is voor deze actie een concreter plan gedeeld. Wat houdt dit in en wat is het voorstel?

  • Wetgeving21 dec. 22

    Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij levensmiddelenwetgeving

    Hoe kijkt de NVWA naar voedings- en gezondheidsclaims? Hoe gaat de toezichthouder om met voeding voor specifieke groepen? Wat zijn de ins- en outs op het gebied van THT en TGT? Of Infoblad 85? Dit artikel bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met levensmiddelenwetgeving bezig is.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving14 dec. 22

    Voor abonnees Dit zijn de 12 belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op...

    Per juli 2022 treden een aantal wijzigingen in werking op gebied van gebruik van THT en TGT en het gebruik van het waarschuwingsetiket voor pluimveevlees. VMT dook in de wetgeving en zet de wijzigingen overzichtelijk op een rij.

  • Onderzoeken en rapporten1 nov. 22

    Hoe oxidatiebeheersing de verspilling van crackers tegengaat

    Voedselverspilling draagt in hoge mate bij aan de onnodige uitstoot van broeikasgassen. Een belangrijke reden om de houdbaarheid van producten te willen verlengen. Kalsec deed daarom onderzoek naar hoe de versheid, smaak en kleur van onder meer gebakken snacks en crackers langer behouden kan blijven, zodat consumenten deze minder snel weg hoeven te gooien.

  • Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart
    Wetgeving20 sep. 22

    Aangepaste wetgeving THT en TGT moet voedselverspilling tegengaan

    De wettelijke, nationale regels over de vermeldingen 'ten minste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT) worden aangepast. Dat wil zeggen, de handvatten die het Warenwetbesluit Bereiding en Behandeling had, komen te vervallen. In dit artikel meer over wat de wijzigingen precies inhouden voor de voedingsindustrie.

  • product24 aug. 22

    Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante...

    Als er wijzigingen zijn in het assortiment van de verschillende supermarkten, dan gebeurt dat vaak relatief stilzwijgend. Zeker als het om private label gaat. Huismerkenbeurs PLMA zette wat observaties in Europese assortimenten op een rijtje.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Wetgeving21 jul. 22

    Voor abonnees Webinar: Dit zijn de spanningsvelden rondom het gebruik van THT en TGT

    Per 1 juli 2022 veranderde de wetgeving rondom houdbaarheidsaanduidingen op levensmiddelen. Wanneer gebruik je THT en wanneer gebruik je TGT? Wat verandert er precies in de wetgeving en hoe ga je hiermee om als voedingsproducent? Welke spanningsvelden en discussies komen voort uit de wijzigingen? In deze lezing hoor je alles over de recente wijzigingen.

Meer artikelen

  1. Wetgeving & Toezicht: meest gelezen in 2021
  2. Technical Guidance Document challencetesten en houdbaarheidsstudies kant-en-klare voedingsmiddelen op Lm
  3. Voor abonneesWebinar: Aanduidingen houdbaarheidsdata (THT en TGT) gaan op de schop: dit verandert er
  4. THT datum niet leidend voor houdbaarheid van zuivelproducten
  5. WUR: 'Consumenten staan open voor smart-sensor houdbaarheidsindicator op verpakking'
  6. Veiligheidswaarschuwing Hele Kip Label Rouge
  7. Nieuwe campagne tegen voedselverspilling legt verschil THT en TGT uit
  8. Voor abonneesEen aantal innovatieve verpakking voor langere houdbaarheid op een rij
  9. Wanneer is een challengetest noodzakelijk?
  1. Unilever past label houdbaarheid aan om voedselverspilling de kop in te drukken
  2. Arla Foods verandert houdbaarheidslabels om verwarring te voorkomen
  3. Japanse voedingsmiddelenbedrijven veranderen houdbaarheidsdatum om voedselverspilling tegen te gaan
  4. Minder zoete broodjes bakken lastig, maar oplosbaar
  5. Lassie: 'THT op rijst is ook een soort garantie als merkhouder'
  6. Consumentenbond: 'houdbaarheidsdatum voedsel is niet altijd heilig'
  7. 'Driekwart consumenten vindt producten eetbaar na houdbaarheidsdatum'
  8. Voor abonneesVerlengen van de houdbaarheid: hoe werkt dat?
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen