FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Hoe kijkt de NVWA naar voedings- en gezondheidsclaims? Hoe gaat de toezichthouder om met voeding voor specifieke groepen? Wat zijn de ins- en outs op het gebied van THT en TGT? Of Infoblad 85? Dit artikel bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met levensmiddelenwetgeving bezig is.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag 3 april ingestemd met uitstel van de rapportageverplichting voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.
Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.
Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.
Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans tussen voedselveiligheid en duurzaamheid is soms lastig te vinden. Hoe kunnen producenten hier het beste mee omgaan? Vincent Mooij, directeur van Circpack by Veolia, geeft 7 tips.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor mei. De laatste wapenfeiten: onvermeld allergeen soja in veganistische balletjes, aanwezigheid listeria in geraspte kaas en Bacillus cereus in kaassaus.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Dossche Mills breidt uit met overname Molens T'Kindt, Fanny Weinbreck nieuwe voorzitter Core Partner Board van Next Food Collective, en Dr. Nicola Harrison als nieuwe managing director bij StartLife.
De Europese Commissie wil strengere eisen stellen aan het invriezen van tonijn aan boord van vissersschepen. Met een ontwerpverordening wil de commissie voedselfraude en gezondheidsrisico's, zoals histaminevergiftiging, beter tegengaan.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat later dit jaar verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In dit VMT-webinar op woensdag 2 juli van 10.00 uur tot 11.30 uur licht de toezichthouder de belangrijkste veranderingen toe. Meld je hier aan.
Sommige pre-workout supplementen bevatten schadelijke stoffen en zulke grote hoeveelheden cafeïne dat er mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan. Dat blijkt uit de analyse van 27 supplementen.
Voedselfabrikanten die gerookte producten of producten met rooksmaak maken, kunnen binnen enkele jaren nieuwe strenge regels verwachten. Eerder verbood de EU het gebruik van acht rookaroma's in eindproducten. Die worden de komende jaren uitgefaseerd. Maar inmiddels worden ook ingrediënten met rooksmaak en écht gerookte producten door EFSA onderzocht.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
In april 2025 werden wereldwijd meerdere voedingsproducten teruggeroepen vanwege de aanwezigheid van vreemde materialen. Deze recente recalls benadrukken de noodzaak voor voortdurende waakzaamheid en verbetering van voedselveiligheidsmaatregelen.