Genomica-onderzoek is een blijvertje

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

genomica
Nina Constantine.

Next Generation Sequencing, ofwel NGS, is de verzamelnaam voor methoden waarmee in een keer grote hoeveelheden DNA geïdentificeerd kunnen worden van verschillende organismen. Deze meta-genomische benadering is zeer geschikt voor producenten of handelaren die de samenstelling van een product precies willen vaststellen met een niet-gerichte analyse. Ook lenen NGS-methoden zich goed voor bederftests over tijd. Voor het analyseren welke en in welke hoeveelheid microben en schimmels na een bepaalde tijd op een product aanwezig zijn.”

Amplicon based sequencing

“De NGS-methoden worden grofweg verdeeld in zogeheten amplicon based sequencing en shotgun based sequencing. In de voedingsmiddelenindustrie maakt men vooral gebruik van de eerste. Met amplicon based sequencing zoek je namelijk gericht naar bepaalde groepen organismen, zoals vis, planten of bacteriën. Met shotgun bases sequencing worden álle aanwezige stoffen onderzocht, wat kan leiden tot onnauwkeurige resultaten."

Authenticiteit

“Een van de voornaamste doeleinden waarvoor niet-gerichte NGS-onderzoeken worden ingezet is, zoals gezegd, het exact identificeren van alle ingrediënten van een samengesteld product. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor het vaststellen van de authenticiteit van alle bestanddelen van een specerijmengsels: is de vermelde oregano inderdaad oregano of is deze vervangen door het goedkopere kruid marjolein (majoraan)?”

Zelfs in pure specerijen zijn altijd andere stoffen aanwezig dan op het etiket staat vermeld”

Honderd procent?

“Zelfs in pure specerijen kunnen andere of meer stoffen aanwezig zijn dan op het etiket staat vermeld. 100% zwarte peper bijvoorbeeld, kan verontreinigd zijn met grasdeeltjes of blaadjes. Als u zeker wilt weten of, in dit geval, de peper die u wilt gebruiken veilig en geschikt is voor uw doeleinden, kunnen we dus met NGS analyseren wat er allemaal in zit."

Ook voor het analyseren van alle ingrediënten van een kant-en-klaarmaaltijd kan NGS worden ingezet. Met één test kunnen alle aanwezige bestanddelen worden gevonden. Niet alleen óf er bijvoorbeeld vis in een maaltijd zit, maar ook welke soort of soorten. En of er inderdaad echt geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in een vegan maaltijd zitten.”

Bederftests

“De andere belangrijke toepassing van niet-gerichte, amplicon based NGS-analyses is te achterhalen welke bacteriën of schimmels na een bepaalde periode en onder diverse omstandigheden aanwezig zijn op een product. Dit soort bederftests over tijd zijn essentieel om de voedselveiligheid van producten te kunnen waarborgen. Ze worden bijvoorbeeld vaak toegepast om de kwaliteit op langere termijn van voedsel in blik te kunnen verzekeren.”

Weergave van de resultaten van een NGS-analyse van de aanwezige planten in een kruidenmix. Bron: Eurofins.
Weergave van de resultaten van een NGS-analyse van de aanwezige planten in een kruidenmix. Bron: Eurofins.

Farm to fork

“Maar, in het kader van farm-to-fork, ook agrariërs laten niet-gerichte NGS-analyses uitvoeren. Zij willen bijvoorbeeld weten of en hoe de samenstelling van de grond waar hun groenten of fruit op groeien hun producten beïnvloedt. Bovendien kunnen ingrediënten en producten door de hele keten heen getraceerd worden: is het rundvlees in deze maaltijd inderdaad afkomstig van een koe en van vermelde veehouderij?”

Niet meer weg te denken

“Niet alleen in producten, ook in de productieruimtes kunnen NGS-onderzoeken uitkomst bieden. Het is natuurlijk in veel gevallen essentieel om te weten welke micro-organismen, mogelijk pathogenen, in fabrieksruimtes aanwezig zijn.

Om het verhaal volledig te maken: je kunt NGS niet toepassen op producten als fruitsappen, tomatensaus of azijn. Het zuur in deze voedingsmiddelen tast het DNA van de ingrediënten te zeer aan om ze nog goed te kunnen testen met deze methode. Maar afgezien van deze uitzonderingen zijn niet-gerichte, amplicon based NGS-analyses een geweldige manier om de authenticiteit en het microbioom van de meeste producten te onderzoeken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

foto: Shutterstock

'PFAS-gehaltes in vlees runderen uit Nederlands natuurgebied...

Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes PFAS in het bloed. Het vlees van de runderen is onderzocht en bevatte tot vier keer meer PFAS dan de norm voor consumptie bestemd vlees.

foto: Shutterstock

Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 2 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: te hoog gehalte...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij,...

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in voedingsmiddelen 

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in...

PFAS, BPA of MOSH/MOAH. Voedselveiligheidsexperts waarborgen een hoofdpijndossier. Het zijn veelvoorkomende contaminanten die onbedoeld in...

Onsite-teams van Bilfinger Engineering werken full time bij een klant.

Site support als oplossing voor technisch personeelstekort

Bilfinger Engineering slaat een nieuwe weg in. Daar waar het bedrijf eerder vooral projectmatig klanten in de foodsector ondersteunde, ziet het in...

foto: Shutterstock

Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van...

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

In Amerika hebben ruim 60 mensen gastro-enteritis opgelopen door een besmetting met de parasiet Cyclospora. De besmettingsbron is nog niet...

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot authenticiteit en CO2

Food Safety Event 19 november: van crisismanagement tot...

Het Food Safety Event is dit jaar op 19 november in Amersfoort, georganiseerd door VMT. Van updates in de aloude ruggengraat van de wereldwijde...

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)

On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen...

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de...