Genomica-onderzoek is een blijvertje

Genomica-onderzoek is een blijvertje

Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

genomica
Nina Constantine.

Next Generation Sequencing, ofwel NGS, is de verzamelnaam voor methoden waarmee in een keer grote hoeveelheden DNA geïdentificeerd kunnen worden van verschillende organismen. Deze meta-genomische benadering is zeer geschikt voor producenten of handelaren die de samenstelling van een product precies willen vaststellen met een niet-gerichte analyse. Ook lenen NGS-methoden zich goed voor bederftests over tijd. Voor het analyseren welke en in welke hoeveelheid microben en schimmels na een bepaalde tijd op een product aanwezig zijn.”

Amplicon based sequencing

“De NGS-methoden worden grofweg verdeeld in zogeheten amplicon based sequencing en shotgun based sequencing. In de voedingsmiddelenindustrie maakt men vooral gebruik van de eerste. Met amplicon based sequencing zoek je namelijk gericht naar bepaalde groepen organismen, zoals vis, planten of bacteriën. Met shotgun bases sequencing worden álle aanwezige stoffen onderzocht, wat kan leiden tot onnauwkeurige resultaten."

Authenticiteit

“Een van de voornaamste doeleinden waarvoor niet-gerichte NGS-onderzoeken worden ingezet is, zoals gezegd, het exact identificeren van alle ingrediënten van een samengesteld product. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor het vaststellen van de authenticiteit van alle bestanddelen van een specerijmengsels: is de vermelde oregano inderdaad oregano of is deze vervangen door het goedkopere kruid marjolein (majoraan)?”

Zelfs in pure specerijen zijn altijd andere stoffen aanwezig dan op het etiket staat vermeld”

Honderd procent?

“Zelfs in pure specerijen kunnen andere of meer stoffen aanwezig zijn dan op het etiket staat vermeld. 100% zwarte peper bijvoorbeeld, kan verontreinigd zijn met grasdeeltjes of blaadjes. Als u zeker wilt weten of, in dit geval, de peper die u wilt gebruiken veilig en geschikt is voor uw doeleinden, kunnen we dus met NGS analyseren wat er allemaal in zit."

Ook voor het analyseren van alle ingrediënten van een kant-en-klaarmaaltijd kan NGS worden ingezet. Met één test kunnen alle aanwezige bestanddelen worden gevonden. Niet alleen óf er bijvoorbeeld vis in een maaltijd zit, maar ook welke soort of soorten. En of er inderdaad echt geen ingrediënten van dierlijke oorsprong in een vegan maaltijd zitten.”

Bederftests

“De andere belangrijke toepassing van niet-gerichte, amplicon based NGS-analyses is te achterhalen welke bacteriën of schimmels na een bepaalde periode en onder diverse omstandigheden aanwezig zijn op een product. Dit soort bederftests over tijd zijn essentieel om de voedselveiligheid van producten te kunnen waarborgen. Ze worden bijvoorbeeld vaak toegepast om de kwaliteit op langere termijn van voedsel in blik te kunnen verzekeren.”

Weergave van de resultaten van een NGS-analyse van de aanwezige planten in een kruidenmix. Bron: Eurofins.
Weergave van de resultaten van een NGS-analyse van de aanwezige planten in een kruidenmix. Bron: Eurofins.

Farm to fork

“Maar, in het kader van farm-to-fork, ook agrariërs laten niet-gerichte NGS-analyses uitvoeren. Zij willen bijvoorbeeld weten of en hoe de samenstelling van de grond waar hun groenten of fruit op groeien hun producten beïnvloedt. Bovendien kunnen ingrediënten en producten door de hele keten heen getraceerd worden: is het rundvlees in deze maaltijd inderdaad afkomstig van een koe en van vermelde veehouderij?”

Niet meer weg te denken

“Niet alleen in producten, ook in de productieruimtes kunnen NGS-onderzoeken uitkomst bieden. Het is natuurlijk in veel gevallen essentieel om te weten welke micro-organismen, mogelijk pathogenen, in fabrieksruimtes aanwezig zijn.

Om het verhaal volledig te maken: je kunt NGS niet toepassen op producten als fruitsappen, tomatensaus of azijn. Het zuur in deze voedingsmiddelen tast het DNA van de ingrediënten te zeer aan om ze nog goed te kunnen testen met deze methode. Maar afgezien van deze uitzonderingen zijn niet-gerichte, amplicon based NGS-analyses een geweldige manier om de authenticiteit en het microbioom van de meeste producten te onderzoeken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli: vreemd...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: vreemd voorwerp in noten in siroop,...

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met pistachenoten

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium botulinum

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium...

Vanwege een mogelijke besmetting met Clostridium botulinum zijn koffieproducten van 128 verschillende koffiebranderijen teruggeroepen in de Verenigde...

foto: shutterstock

Update: E.coli-uitbraak via sla op sandwiches zorgt voor 250 zieken

UPDATE: Meer dan 250 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli (STEC) O145 in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing...

Foto: NVWA

NVWA trekt ten strijde tegen 'seks-honing'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen verkopers van honing die online wordt verkocht als middel voor een beter seksleven....

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische...