VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over voedingswetenschap

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Brood11 okt. 24

    Voor abonnees Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

    Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Graan4 okt. 24

    Voor abonnees Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

    Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne' broodtarwe. In deel 3 van deze serie gaan we in op de verschillen in (oer)granen en het mogelijke effect ervan op de darmgezondheid.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Brood20 sep. 24

    Voor abonnees Tarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?

    Wat doet de consumptie van brood, tarwe en gluten met de gezondheid van de mens? Zijn (buik)klachten die consumenten zeggen te ervaren - zeker wanneer berichten over vermeende 'gevaren van brood' weer oplaaien - gestoeld op waarheid? Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers gaan hier in een reeks artikelen op in.

  • Brood Pré Pain met PowerFlour van MaGie Creations.
    Brood24 jul. 23

    Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg...

    Industriële bakkers die aan de slag willen met de reststroom bierbostel als ingrediënt, lopen vaak tegen verwerkingsproblemen aan. Het product is warm, het vochtgehalte hoog en de samenstelling varieert. Toch heeft startup MaGie bierbostel middels een 'geheim' ontwateringsproces tot waardevol ingrediënt kunnen ontwikkelen: PowerFlour.

  • Voedselveiligheid14 dec. 22

    Genomica-onderzoek is een blijvertje

    Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

  • Ingredient14 nov. 22

    VMT 08 (2022)

    Functionele ingrediënten die hun effect hebben op de gezondheid zijn volop in ontwikkeling. Maar een gezondheidsclaim krijgen, is niet gemakkelijk.

  • Ingrediënt & Product7 jan. 22

    Unilever stort zich op zoektocht naar ingrediënten die positief...

    Voedselfabrikant Unilever wil meer gaan werken met ingrediënten in voeding die een positieve uitwerking hebben op het mentale welbevinden van mensen. Daarvoor is Unilever een samenwerking aangegaan met biotechnologiebedrijf Holobiome.

  • Voeding & Gezondheid9 jul. 21

    POM West-Vlaanderen bouwt wetenschapspark voeding en gezondheid

    POM West-Vlaanderen investeert in Roeselare in een nieuw state-of-the-art wetenschapspark met internationale uitstraling waar onderzoek naar voeding en gezondheid centraal staat.

  • Artikel31 dec. 20

    Nestlé wil betaalbare voedingsmiddelen voor sub-Sahara landen...

    Ondervoeding en armoede blijft nog steeds een probleem bij veel sub-Sahara landen. Voedingsmiddelenproducent Nestlé zegt dit probleem aan te willen pakken door meer betaalbare voedingsmiddelen in de markt te zetten in landen ten zuiden van de Sahara.

  • Ingrediënt & Product14 dec. 20

    Nieuwe zuivelkringloop op de Waddeneilanden

    Het moet anders met de landbouw in Nederland. Circulaire economie is het toverwoord. Ondernemers op de Waddeneilanden Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben samen met de provincie Friesland de eerste stappen gezet om een nieuwe zuivelkringloop op een Waddeneiland te starten.

Meer artikelen

  1. Voor abonnees'Afkeer van smaakversterker MSG is niet terecht'
  2. Voor abonneesFNLI en Martijn Katan reageren op rapport Foodwatch
  3. Voor abonneesEisen en ontwikkelingen in gebruik van wetenschappelijke informatie voor risicobeoordeling
  1. Foodwatch: 'Suikerindustrie laat wetenschappers rooskleurig beeld schetsen'
  2. Hoe ziet de ideale snack eruit?
  3. Upcycling van sinaasappelschillen tot koekjes
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen