VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over DNA-onderzoek

  • Foto: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    Salmonella6 jun. 25

    Voor abonnees Huisdieren als bron van salmonella onderschat

    Salmonella wordt vaak geassocieerd met besmet voedsel, maar ook huisdieren kunnen een stille bron van besmetting zijn. Honden en katten kunnen de bacterie bij zich dragen en overdragen op mensen, vaak zonder zelf symptomen te vertonen. Toch blijft deze besmettingsroute onderbelicht binnen voedselveiligheid en volksgezondheid.

  • Hygiëne23 dec. 24

    DNA-analyse en webapp voor het opsporen van besmettingsbronnen in de...

    Besmetting in voedsel kan heel veel bronnen hebben. Doorgaans gaat het om een bacterie, maar waar komt die vandaan? Onderzoekers van de Hogeschool Leiden analyseren DNA van ziekteverwekkende bacteriën en ontwierpen onder leiding van lector Astrid Heikema een webapp waarmee bedrijven de bron van besmettingen in voedsel kunnen detecteren.

  • Foto: IlvoVoor abonnees
    Voor abonnees
    Analyse16 sep. 24

    Voor abonnees DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

    In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit. DNA-sequencing biedt voedingsmiddelenbedrijven enorme mogelijkheden om bacteriële stammen te identificeren, contaminatieroutes te traceren en persistente problemen aan te pakken. Daarmee kunnen incidenten en recalls worden voorkomen.

  • Listeria13 feb. 24

    Listeria-uitbraak in kaas uit 2014 resulteert nog steeds in nieuwe...

    De uitbraak van Listeria monocytogenes bij de Amerikaanse kaasproducent Rizo-López uit Californië begon in 2014. De meest recente patiënt die ziek werd door het eten van een kaasproduct is van december 2023. Uit Whole Genome Sequencing blijkt dat bacteriën uit de monsters van zieke mensen van 2014 tot aan nu toe genetisch nauw verwant zijn. Dit suggereert dat mensen bij deze uitbraak ziek werden van hetzelfde voedsel.

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid6 mrt. 23

    Ook minikomkommers kunnen besmet zijn

    Eind december 2022 werden in Australië minstens twintig mensen ziek nadat ze met Salmonella Typhimurium besmette minikomkommers hadden gegeten.

  • Voedselveiligheid14 dec. 22

    Genomica-onderzoek is een blijvertje

    Gebruik je weleens samengestelde producten, zoals specerijmixen of kant-en-klaarmaaltijden? Dan is het soms noodzakelijk te weten wat exact de ingrediënten zijn. Met Next Generation Sequencing kunnen niet-gerichte analyses van voedingsmiddelen worden uitgevoerd op basis van hun DNA. Daarmee kan precies worden vastgesteld waaruit producten bestaan of welke micro-organismen erop aanwezig zijn. Nina Constantine, directeur Food & Environment bij Eurofins Genomics in Europa, vertelt waarom genomica-methoden een blijvertje zijn in de voedingsmiddelenindustrie.

  • Voedselveiligheid19 okt. 22

    Wat zijn de kansen van Whole Genome Sequencing (WGS) voor de...

    De laatste tijd krijgt Eurofins steeds vaker aanvragen voor analyses op basis van Whole Genome Sequencing. Deze techniek onderzoekt het DNA van bepaalde pathogenen om ze op stamniveau te kunnen onderscheiden en is uitermate geschikt om de bron van een besmetting op te sporen. Welke kansen biedt deze onderzoekstechniek in de voedingssector?

  • Nieuwsbrief Voedselveiligheid31 aug. 22

    Eindelijk is de bron van een 7 jaar durende listeriose opgespoord

    Volgens Duitse autoriteiten in de deelstaat Beieren is begin juli 2022 eindelijk de bron van een al zeven jaar durende uitbraak van listeriose opgespoord. Dit gebeurde door toepassing van next generation sequencing (NGS).

  • Voedselveiligheid & Kwaliteit1 feb. 22

    Innovatieve DNA-techniek verlengt houdbaarheid van voeding

    Een door een ILVO-VUB onderzoekster ontwikkelde nieuwe DNA-gebaseerde analysetechniek die bederforganismen in voeding detecteert die met klassieke analysetechnieken niet worden opgepikt. Vooralsnog is de techniek te complex en te duur voor voedingsbedrijven.

  • Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.
    Wetgeving & Toezicht9 jul. 21

    Opinie: Nederland dreigt koploperspositie te verliezen als biotechhub

    Plantenbiotechnologie heeft de potentie om voedselschaarste uit de wereld te helpen en kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen drastisch reduceren. Strenge Europese regels en trage besluitvorming werken echter tegen, waardoor Nederland een koploperspositie dreigt te verliezen, betoogt Mark Jolink, Octrooigemachtigde Life Sciences/Octrooibureau EP&C Patent Attorneys.

Meer artikelen

  1. Scelta Mushrooms ontrafelde DNA champignon op zoek naar gezonde inhoudsstoffen
  2. Voor abonnees'CRISPR-Cas leidt tot win-winsituatie voor hele voedselketen'
  3. Snel en automatisch fraude met melk meten
  4. Voor abonneesDeskundigen roepen op tot wereldwijde DNA-database
  5. DNA-test onthult: een derde van kruiden vervalst
  6. 'Voedingsbedrijven weten niet wat ze moeten met listeria in productieomgevingen'
  1. Europese wetenschappers pleiten voor CRISPR-Cas
  2. Ekomenu komt met op-DNA-gebaseerde maaltijdpakketten
  3. Analyses sneller en vollediger met kleinere apparaten
  4. PCR-test ontdekt niet altijd allergeen
  5. Amerikaanse startup Habit introduceert maaltijdbox gebaseerd op DNA testen
  6. Meer over DNA-onderzoek naar vleessoort op WoTS
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen