Interviews: meest gelezen in 2021

In dit artikel zetten we de 5 meest gelezen interviews van 2021 op een rij. Die hangen - niet onverwacht - samen met actuele kwesties zoals de coronacrisis en ethyleenoxide.
Supermarkten berekenen gestegen prijzen door aan consumenten

1 Unilever en Fairtrade original over ethyleenoxide

In september 2020 werd een lading sesamzaad uit India ontdekt verontreinigd met ethyleenoxide. Dit leidde tot een regen aan recalls van levensmiddelen waarin het verontreinigde sesamzaad was verwerkt. VMT sprak met Unilever en Fairtrade Original over het hoe en waarom van de recalls. “Het is in een jaar tijd nog niet gelukt om dit probleem binnen de sesamzaadketens op te lossen.”

2 Vion over vleesvervangers

Vion is producent van vleesproducten en produceert sinds ongeveer een jaar ook vleesvervangers onder de startup ME-AT the alternative. Hoewel vleesvervangers enorm in populariteit stijgen, is er ook veel negativiteit rondom de productgroep. “Je ziet dan mensen soms agressief reageren op vleesvervangers, terwijl zij ze zelf nooit zouden eten”, vertelde Thea Smit van Vion aan VMT.

3 Iglo, HAK en CBL over Nutri-Score

In juni van dit jaar kondigde minister Blokhuis van het ministerie van VWS aan dat de invoering van de Nutri-Score wordt uitgesteld tot 2022. VMT deed een rondvraag bij enkele brancheverenigingen en producenten wat zij vinden van de uitstelling. “Wachten tot de allerlaatste criticaster tevreden is, is geen optie voor ons.”

4 Tony’s Chocoloney over groeien

Tony’s Chocolonely kondigde in april aan dat ze de Belgische repenfabrikant Althaea-De Laet overnemen. Anne-Wil Dijkstra legt uit waarom deze overname belangrijk is voor Tony’s Chocolonely: grip houden op de productiecapaciteit, sneller productinnovaties lanceren en het leren runnen van een chocoladerepenfabriek op deze schaal.

5 Carl Siegert over de coronacrisis

Bakkerij Carl Siegert is al 130 jaar een familiebedrijf. De bakker levert biologische vriesverse broodspecialiteiten aan met name horeca, catering, luchtvaart en on-the-go-producenten. De coronacrisis slaat dan ook hard toe bij Carl Siegert. “Mijn agenda is de grootste miskoop van 2020, die had ik niet meer nodig”, vertelt eigenaar Carl Siegert in april aan VMT. Ondanks de zware gevolgen blijft de bakker positief.