Freshrecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Duurzaamheid & MVO.
Bij de verwerking van groenten en aardappelen gaat veel water, energie en product verloren. In het onderzoekscentrum VEG-i-TEC herbekijken wetenschappers van de UGent samen met partners Flanders' FOOD, Howest, VITO en Vlakwa het verwerkingsproces van grond tot mond.
Aardappelverwerker Farm Frites toont ambitie in haar klimaatdoelstellingen. Tegen 2030 wil het familiebedrijf erkend worden als versneller in verduurzaming van de aardappelketen. Toch zijn er ook genoeg verbeterpunten op dit gebied.
Ondersteunend Medewerkers Toezicht (OMT) in slachthuizen verrichten zwaar werk. Volgens FNV schendt de NVWA de arbeidswet en wordt werknemers structureel hun wettelijke pauze ontnomen. De NVWA reageert en pakt de kwestie serieus op.
Vlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.
Intussen hebben de meeste bedrijven wel duurzaamheidsdoelen. Maar hoe zorg je dat duurzaamheid niet alleen in het ESG verslag of op de website staat, maar door de hele organisatie gedragen wordt? En welke organisatiecultuur- en structuur is hierbij nodig? Zuivelcoöperatie Arla en vismerk Fish Tales, laten zien hoe zij duurzaamheid hebben ingebed in hun dagelijkse praktijk.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van juli/augustus: ERU introduceert zuivelspreads en borrelsmeerkazen, Bonduelle introduceert peulvruchtenspreads, The Flower Farm lanceert palmolievrije kruidnoten.
De NVWA presenteerde eind juni het vernieuwde Handboek Levensmiddelenmicrobiologie, de opvolger van Infoblad 85. Tijdens een VMT-webinar op 2 juli stelden QA-professionals veel vragen. Vragen over de technische details, maar ook over de redelijkheid, proportionaliteit en betaalbaarheid van houdbaarheidsstudies. In dit artikel bespreken we een aantal vragen.
Vleesvervangers voldoen steeds vaker aan de criteria voor gezond voedsel. Ze zijn vooral minder vaak te zout dan enkele jaren terug, concludeert non-profitorganisatie ProVeg in een eigen analyse. Inmiddels voldoet 56 procent aan de zoutgrens van het Voedingscentrum: maximaal 1,1 gram zout per 100 gram product. Vergelijkbare vleesproducten die ook zijn onderzocht, scoren met 50 procent iets lager op dit punt.
Het failliete aardappelproductenmerk CêlaVíta maakt een goede kans op een doorstart, denkt curator Frans Aartsen. Zo'n tien kandidaten hebben zich afgelopen week gemeld. 'Hoe serieus die zijn, moet nog blijken. Maar op basis van de eerste inschatting hebben we goede hoop, ook door het aantal kandidaten.'
KENNISPARTNER - COLUMN - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nam onlangs een duik in de wereld van collageensupplementen. Alleen beautyclaims en technische claims zijn toegestaan voor collageen. Uit het onderzoek blijkt dat de NVWA meerdere boetes heeft opgelegd aan bedrijven die gezondheidsclaims en medische claims gebruikten. Wij bespreken een tip voor bedrijven die een boete op grond van de geneesmiddelenwet hebben ontvangen.