FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Duurzaamheid & MVO.
FreshRecruitment
NIZO Food Research B.V.
Concorp
Concorp
Wetgeving vormt de rode draad in de werkzaamheden van R&D'ers. Een product kan de markt niet op voordat het aan de benodigde wetgeving voldoet. Hoe kan je als productontwikkelaar het beste omgaan met levensmiddelenwetgeving? VMT zet 5 tips van R&D'ers op een rij.
VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van juli/augustus: Specerijenmix
Vlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.
STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.
Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het VMT-webinar hierover was op woensdag 2 juli en is vanaf maandag 7 juli terug te kijken in dit artikel.
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen als het gaat om eiwittransitie. Het vordert echter maar langzaam. Het spreekwoordelijke laaghangende fruit is inmiddels door de retailers geplukt. De obstakels bestaan uit gewoontes en overtuigingen bij zowel de supermarkt als de consument. Zonder pijnlijke keuzes gaat het niet. En waar blijft de overheid? Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond somt 7 redenen op waarom het zo traag verloopt.
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.