FreshRecruitment
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Duurzaamheid & MVO.
Naast CO2-reductie is behoud van biodiversiteit belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan. Maar dat vereist flexibiliteit van de foodindustrie. Dit en meer in deze uitgave van VMT.
Jaarlijks gaat wereldwijd bijna een vijfde van al het voedsel dat bestemd is voor consumptie verloren, goed voor meer dan een miljard ton, zo blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma. Uit het onlangs gepubliceerde internationale ViewPoint-onderzoek van DNV blijkt dat organisaties in de voedingsmiddelenindustrie het probleem wel herkennen, maar het lang niet altijd als topprioriteit behandelen.
Wereldwijd heeft minder dan een kwart van de organisaties in de voedingsmiddelenindustrie voedselverspilling hoog op de strategische agenda staan. En vier van de tien organisaties ziet verlies en verspilling van voedsel als belangrijk probleem.
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
Supermarkten staan in de rij voor hybride zuivelproducten. Die moeten consumenten die de overstap naar vegan alternatieven te groot vinden, alsnog over de streep trekken naar een plantaardiger dieet. De smaak van hybride producten lijkt meer op die van zuivel, de producten zijn soms ook goedkoper te produceren en toch duurzamer. 'Mensen willen niet altijd binnen een dag veganist of vegetariër worden, maar wel hun steentje bijdragen aan het milieu.'
MaGie Creations verwaardt brouwgraan - een restproduct dat overblijft na het brouwen van bier - tot natuurlijke voedingsingrediënten. Ditmaal introduceert de startup een emulgator op basis van brouwgraan.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben op vrijdag 6 juni ingegrepen bij een illegale slachterij op een boerderij in Noord-Limburg. Daar troffen de toezichthouders vier schapenkarkassen aan, terwijl acht levende schapen klaarstonden om geslacht te worden. Het vlees en het slachtafval zijn in beslag genomen.
STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.
De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft op vrijdag 23 mei samen met inspecteurs Dierenwelzijn van de NVWA een illegale slachterij opgerold op een boerderij in Gelderland.
Salmonella wordt vaak geassocieerd met besmet voedsel, maar ook huisdieren kunnen een stille bron van besmetting zijn. Honden en katten kunnen de bacterie bij zich dragen en overdragen op mensen, vaak zonder zelf symptomen te vertonen. Toch blijft deze besmettingsroute onderbelicht binnen voedselveiligheid en volksgezondheid.
De PPWR wetgeving ging recent in. Vanaf 2026 gaan de eisen in fasen gelden. Geen enkele producent ontkomt aan deze nieuwe verpakkingswetgeving, vertelt Taco Kingma, Manager circulaire economie bij FNLI. Door deze wetgeving wordt de verpakking een essentieel onderdeel van het R&D-proces voor voedselproducenten. VMT sprak met de expert over verpakkingswetgeving. "De PPWR gaat zeker niet soepeler worden."