Duurzaamheid & MVO: meest gelezen in 2021

In de laatste week van december is het weer tijd voor de jaaroverzichten over de vijf hoofdthema's van VMT (voedselveiligheid, wetgeving, duurzaamheid, R&D en technologie). Deze keer: Duurzaamheid & MVO.

1. Melk van haver of van de koe: wat is duurzamer?

FEBRUARI 2021 – De achterliggende gedachte achter de eiwittransitie is dat plantaardige eiwitten vele malen duurzamer zijn dan eiwitten van dierlijke oorsprong. Het is inderdaad zo dat zowel de water- als de carbon-footprint van vlees groter is. Minder vlees eten helpt. Melkeiwitten zijn ook van dieren afkomstig, maar deze zijn in veel gevallen even duurzaam of zelfs duurzamer dan plantaardige eiwitten.

Lees het hele artikel hier

2. Innova Market Insights Trends 2022: Duurzaamheid belangrijker voor consument dan gezondheid

DECEMBER 2021 – De gezondheid van de planeet is belangrijker voor de consument dan hun persoonlijke gezondheid. Dit is de belangrijkste trend die Innova Market Insights ziet voor 2022.

Lees het hele artikel hier

3. Slachthuis in Gosschalk onder verscherpt toezicht na mishandeling dieren

JUNI 2021 – Medewerkers van slachthuis Gosschalk in Epe (Gelderland) schoppen en slaan varkens en geven stroomstoten aan varkens en koeien, meldt Varkens in Nood op basis van foto- en videobeelden. Het slachthuis is maandagochtend door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onder verscherpt toezicht gesteld.

Lees het hele artikel hier

4. Vleestax, slachttax of straftax? Politiek in debat over eiwittransitie

MAART 2021 – Proveg Nederland organiseerde een debat over de eiwittransitie in verband met de naderende tweedekamerverkiezingen. Zeven politieke partijen kruisten de degens over onderwerpen zoals kiloknallers, vleestax en kweekvlees. Onderaan dit artikel leest u ook de verrassende resultaten van een onderzoek van Proveg onder kiezers over deze onderwerpen.

Lees het hele artikel hier

5. Reacties genomineerden Liegebeest 2021: 'Wij herkennen ons niet in de nominatie'

SEPTEMBER 2021 – Wakker Dier nomineert vijf kandidaten voor de Liegebeestverkiezing 2021: de Keurslager, Meatlovers, PlanetProof keurmerk, Olvarit en een gesubsidieerde reclamecampagne van de kipsector. Op 22 september maakt Wakker Dier de winnaar bekend. VMT vroeg de genomineerden om een reactie.

Lees het hele artikel hier

6. Hoe Thijs Boer chipsfabrikant werd in Rwanda: ‘we trainen boeren om de beste aardappelen te krijgen’ (podcast)

JANUARI 2021 – Na zes jaar chips maken in Rwanda, is het voor Thijs Boer, oprichter en general manager van de fabriek Hollanda Fairfoods, tijd om op te schalen en nieuwe machines te gaan installeren. Boer vertelt in deze podcast hoe hij ertoe gekomen is om snacks te gaan produceren in een land waar het gemiddelde inkomen nog geen 2 euro per dag is en een zak chips hetzelfde kost.

Lees het hele artikel hier

7. ‘Ik wil de trots terugbrengen in de voedingsindustrie’, zegt nieuw FNLI-boegbeeld Cees-Jan Adema

JUNI 2021 – Cees-Jan Adema is sinds 1 januari dit jaar de nieuwe directeur van de FNLI. Adema wil met name de trots terugbrengen in de Nederlandse voedingsindustrie en schuwt daarbij de dialoog niet. Daarnaast wil hij de voedingswetenschap een prominentere rol geven en vooral naar de feiten kijken in plaats van naar de politieke discussie. In dit artikel deelt Adema zijn visie op onderwerpen zoals transparantie, duurzaamheid, de Farm-to-Fork-strategie, het voedselkeuzelogo en de coronacrisis.

Lees het hele artikel hier

8. Dit zijn de belangrijkste punten uit het duurzaamheidsverslag van Albert Heijn

APRIL 2021 – Supermarktketen Albert Heijn zette in 2020 naar eigen zeggen grote stappen op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Dit blijkt uit het duurzaamheidsverslag van 2020. “De behoefte en verwachtingen van onze klanten veranderden sneller dan ooit – en dat lijkt blijvend”, stelt CEO Marit van Egmond. VMT dook in het verslag en zet de belangrijkste punten op een rij.

Lees het hele artikel hier

9. Animal Rights roept supermarkten op Grana Padano-kaas uit de schappen te halen vanwege dierenleed

JULI 2021 – Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft de supermarkten Jumbo, Albert Heijn en ook het Belgische bedrijf Delhaize gevraagd om Italiaanse Grana Padano-kaas uit de schappen te halen vanwege ernstig dierenleed.

Lees het hele artikel hier

10. Nestlé en FrieslandCampina maken gehakt van IATP-rapport over groenwassen klimaatambities

DECEMBER 2021 – Grote vlees- en zuivelbedrijven in Europa stoten steeds meer broeikasgassen uit en doen te weinig om dat te verminderen. Dat stelde het IATP in een rapport. Nestlé en FrieslandCampina weerleggen de aantijgingen met een stevige reactie. “3,2 miljard Zwitserse Frank investeren in het verminderen van de uitstoot is geen ‘minimale’ investering.”

Lees het hele artikel hier