Heineken legt productie stil vanwege stakingen

Medewerkers van Heineken zijn vrijdagochtend in staking gegaan voor een betere cao. Daarom heeft Heineken de productie stilgelegd bij de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude. Ook bij frisdrankfabrikant Vrumona in Bunnik, onderdeel van het bierconcern, wordt gestaakt.
Delen:

Dit meldt ANP.

FNV-bestuurder Niels Suijker zegt tegen de persdienst dat zich bij het begin van de ochtenddienst al zo’n 250 werknemers als stakers hebben ingeschreven. Later op de dag verwacht hij nog meer stakers, als andere ploegen beginnen.

De actie zal in totaal 24 uur duren. Volgende week zal er van maandagmiddag tot en met donderdagmiddag nogmaals worden gestaakt, kondigt Suijker aan.

Grote voorraden

Volgens een woordvoerder van Heineken is de productie uit veiligheidsoverwegingen stilgelegd. Tot lege bierschappen in de supermarkt zal de actie niet leiden want van dat bier bestaan grote voorraden, geeft de woordvoerder aan. Als brouwerijen tijdelijk stilliggen kan dat normaal alleen de levering aan de horeca raken, maar dat probleem speelt nu niet omdat de horeca vanwege de coronamaatregelen gesloten is.

Vastlopen cao

Aanleiding voor de staking is het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe cao. Heineken had al aangegeven de staking voorbarig te vinden. Het bedrijf wil naar eigen zeggen juist met FNV in gesprek blijven. De bond onderhandelt met Heineken over drie verschillende cao’s, voor het hoofdkantoor, voor de commerciële tak en voor de brouwerijen. De staking vindt alleen plaats bij de brouwerijen. Onder deze cao vallen rond de 1300 werknemers.