Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

De leeftijd van port wijnen in de Nederlandse schappen klopt vaak niet. Dat meldt het omroep Max in het programma Meldpunt na eigen onderzoek. Onderzoek naar 10 en 20 jaar oude Tawny ports bevatten in de helft van de gevallen te jonge port en enkele flessen bevatten sporen van synthetische alcohol.

Oproep Max bericht over de uitzending van het televisieprogramma Meldpunt welke 14 jan te zien was op NPO 2. De omroep heeft het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de Universiteit van Groningen laten kijken naar Tawny-ports. Algemene conclusie is dat de leeftijdsclaims over 10 en 20 jaar oude ports in de meerderheid van de gevallen niet kloppen.

Leeftijd klopt niet altijd

‘De meest extreme afwijkingen zijn aangetroffen bij het merk Royal Oporto, verkocht door Makro. Die blijkt geen 10 jaar te hebben gerijpt op eikenhouten vaten, zoals het etiket aangeeft, maar slechts 2,5 of 3 of 4 jaar. De prijs van €23,95 per fles is ruim vier keer hoger dan wat normaal is voor een port van 2,5 jaar oud’, aldus de omroep.

54 procent van de onderzochte port is jonger dan het etiket zegt

Makro haalt de flessen uit de schappen, schrijft Distrifood. ‘We zullen deze port niet meer aanbieden totdat er meer duidelijkheid over is. Makro-klanten die een fles van deze port gekocht hebben in de afgelopen 6 maanden, kunnen deze terugbrengen bij een van onze vestigingen en ontvangen het geld retour. Dit geldt voor zowel onaangebroken als aangebroken flessen.’ Bij 54 procent van de onderzochte flessen port klopt de leeftijd op het etiket niet. ‘Het deugt helemaal niet wat er op het etiket staat, het is totale misleiding. Ze zullen andere trucs moeten uithalen om het te laten smaken als een 10 jaar op vat gelegen port’, zegt de Groningse hoogleraar Harro Meijer.

NVWA doet melding bij het Food Fraud Network

Producenten hebben aan het programma laten weten dat de producten voldoen aan de Portugese regels. De NVWA komt naar aanleiding van het onderzoek wel in actie. ‘“Het is een vorm van misleiding, want wat er op het etiket staat moet overeenkomen met wat er in het product zit. Als je claimt dat het 10 jaar gerijpt heeft, dan moet het ook 10 jaar gerijpt hebben. Naar aanleiding van de berichtgeving van Meldpunt en het Groningse rapport hebben wij een melding gedaan bij het Food Fraud Network, een samenwerkingsverband van de Europese voedselautoriteiten’, zo wordt een woordvoerder geciteerd.

Kopke doet samen met Universiteit Groningen onderzoek

De sporen van synthetische alcohol in twee flessen Kope-port zijn een andere uitkomst uit het onderzoek. De gevonden hoeveelheid levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar tot er opheldering is, stoppen AH en Gall & Gall met de verkoop van de flessen. De fabrikant gaat samen met de Universiteit Groningen op zoek naar de oorzaak voor het problemen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Nederlandse recalls en waarschuwingen juni: mogelijk metaaldeeltjes in ingrediënt tofu

Nederlandse recalls en waarschuwingen juni: mogelijk metaaldeeltjes...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juni. De laatste wapenfeiten: metaaldeeltjes in ingrediënt van tofu,...

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Eurofins helpt bij de juiste bereidingswijze op het etiket

Eurofins helpt bij de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

foto: shutterstock

E.coli-uitbraak veroorzaakt meer dan 100 zieken

Meer dan 100 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing (WGS) wijst uit dat het...

Update over de uitbraak van E. coli in walnoten

Update over de uitbraak van E. coli in walnoten

Uit onderzoeksgegevens blijkt dat biologische walnoten van Gibson Farms mogelijk besmet waren met pathogene E. coli en twaalf mensen ziek maakte.

Safe met Roos: toffe plantaardige innovaties, maar hoe tackel je nieuwe risico's

Safe met Roos: toffe plantaardige innovaties, maar hoe tackel je...

Na jaren van lijnextensies zijn bedrijven volop aan het innoveren en upcyclen. Duurzaamheid en de switch naar meer plantaardig, verlegt de grens van...

Toename uitbraken van salmonella in meloen

Toename uitbraken van salmonella in meloen

Een aantal salmonella-uitbraken die de afgelopen jaren plaatsvonden in onder meer Portugal en het Verenigd Koninkrijk zijn onder de loep genomen....

NVWA: meer spoedsluitingen door plaagdieren 

NVWA: meer spoedsluitingen door plaagdieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet een toename in het aantal spoedsluitingen van voedselbedrijven door de aanwezigheid van...