Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

De leeftijd van port wijnen in de Nederlandse schappen klopt vaak niet. Dat meldt het omroep Max in het programma Meldpunt na eigen onderzoek. Onderzoek naar 10 en 20 jaar oude Tawny ports bevatten in de helft van de gevallen te jonge port en enkele flessen bevatten sporen van synthetische alcohol.

Oproep Max bericht over de uitzending van het televisieprogramma Meldpunt welke 14 jan te zien was op NPO 2. De omroep heeft het Centrum voor Isotopen Onderzoek van de Universiteit van Groningen laten kijken naar Tawny-ports. Algemene conclusie is dat de leeftijdsclaims over 10 en 20 jaar oude ports in de meerderheid van de gevallen niet kloppen.

Leeftijd klopt niet altijd

‘De meest extreme afwijkingen zijn aangetroffen bij het merk Royal Oporto, verkocht door Makro. Die blijkt geen 10 jaar te hebben gerijpt op eikenhouten vaten, zoals het etiket aangeeft, maar slechts 2,5 of 3 of 4 jaar. De prijs van €23,95 per fles is ruim vier keer hoger dan wat normaal is voor een port van 2,5 jaar oud’, aldus de omroep.

54 procent van de onderzochte port is jonger dan het etiket zegt

Makro haalt de flessen uit de schappen, schrijft Distrifood. ‘We zullen deze port niet meer aanbieden totdat er meer duidelijkheid over is. Makro-klanten die een fles van deze port gekocht hebben in de afgelopen 6 maanden, kunnen deze terugbrengen bij een van onze vestigingen en ontvangen het geld retour. Dit geldt voor zowel onaangebroken als aangebroken flessen.’ Bij 54 procent van de onderzochte flessen port klopt de leeftijd op het etiket niet. ‘Het deugt helemaal niet wat er op het etiket staat, het is totale misleiding. Ze zullen andere trucs moeten uithalen om het te laten smaken als een 10 jaar op vat gelegen port’, zegt de Groningse hoogleraar Harro Meijer.

NVWA doet melding bij het Food Fraud Network

Producenten hebben aan het programma laten weten dat de producten voldoen aan de Portugese regels. De NVWA komt naar aanleiding van het onderzoek wel in actie. ‘“Het is een vorm van misleiding, want wat er op het etiket staat moet overeenkomen met wat er in het product zit. Als je claimt dat het 10 jaar gerijpt heeft, dan moet het ook 10 jaar gerijpt hebben. Naar aanleiding van de berichtgeving van Meldpunt en het Groningse rapport hebben wij een melding gedaan bij het Food Fraud Network, een samenwerkingsverband van de Europese voedselautoriteiten’, zo wordt een woordvoerder geciteerd.

Kopke doet samen met Universiteit Groningen onderzoek

De sporen van synthetische alcohol in twee flessen Kope-port zijn een andere uitkomst uit het onderzoek. De gevonden hoeveelheid levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, maar tot er opheldering is, stoppen AH en Gall & Gall met de verkoop van de flessen. De fabrikant gaat samen met de Universiteit Groningen op zoek naar de oorzaak voor het problemen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten...

De hepatitis A-virusstam die in de Verenigde Staten bij een uitbraak in 2023 zorgde voor tien zieke mensen, is genetisch identiek aan de stam die in...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen (update)

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen...

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in palingworst

Nederlandse recalls en waarschuwingen april: stukjes rood plastic in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: stukjes rood plastic in palingworst.

Beeld: Shutterstock

Minder recalls in België dan voorheen

Het aantal terugroepingen in het België neemt af. Dat meldt FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen.