Food Safety Event: update contaminanten, verkleinen risico's - grotere pakkans

Food Safety Event: update contaminanten, verkleinen risico's - grotere pakkans

Groter assortiment, meer innovatieve producten, meer export, meer import, meer regelgeving en meer partijen in de keten. Allemaal veranderingen die kunnen zorgen voor meer voedselveiligheidsrisico's en fraude. Wat kun je zelf doen om de risico's te verkleinen? Topexperts en levensmiddelenadvocaten geven inzicht op 18 november tijdens de Food Safety Update.

Veranderingen in de markt en in de regelgeving zorgen ervoor dat bedrijven minder overzicht hebben op de risico’s in hun bedrijf. Niet alleen voedselveiligheidsrisico’s, maar ook risico’s op fraude. Terwijl meer controles en steeds meer geavanceerde toezichts- en opsporingstechnieken van de NVWA en Skal zorgen voor meer kennis over deze risico’s en een grotere ‘pakkans’.

Wist je dat je als QA-manager ook persoonlijk aangesproken kan worden bij voedselfraude?”

Onbedoeld betrokken bij voedselfraude

Maar wat is voedselfraude eigenlijk en welke risico's loop je als bedrijf als je – onbedoeld – betrokken raakt? En wist je dat ook een QA-manager persoonlijk aangesproken kan worden? Op deze en andere onderwerpen gaan levensmiddelenrechtadvocaten mr. Marijn van Tuijl (Ploum) en mr. Silvia Gawronski (Van Traa Advocaten) uitgebreid in tijdens een sessie op het Food Safety Event op 18 november.

Waarom mag je het Food Safety Event nog meer niet missen?

Het Food Safety Event is hét live event voor food professionals van dit jaar.

Een diepgaande en leerzame dag met:

  • In de ochtend een plenair programma over de Farm to Fork strategie met Claire Bury (Deputy Director General, Europese Commissie) en Cees-Jan Adema (directeur FNLI);
  • In de middag inhoudelijke break-outsessies over de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van voedselveilig produceren en levensmiddelenwetgeving. Zoals een update over ethyleenoxide en contaminanten en een sessie over hoe hoe digitalisering en blockchain in dienst kunnen staan van voedselveiligheid.

Note: VMT houdt zich strikt aan de gestelde corona richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, waaronder de QR-check.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Foto: Shutterstock

Koffie- en theegigant vreest ontbossingswetgeving: 'landen riskeren dat export wordt geblokkeerd'

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd als Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Vanaf 2025 exportcertificaat nodig voor export biologische producten naar Verenigd Koninkrijk

Vanaf 2025 exportcertificaat nodig voor export biologische producten naar Verenigd Koninkrijk

Vanaf februari 2025 vereist het Verenigd Koninkrijk een transactiecertificaat bij exportzendingen van biologische levensmiddelen. Dit certificaat kunnen bedrijven aanvragen bij Skal. Ook is het exporteren van geïmporteerde biologische producten volgens Skal niet meer mogelijk.

Beeld: Koos Groenewold

Expert geeft 5 tips over 'bos van duurzaamheidswetten': 'Leg dit niet bij één persoon, maar bij een team'

CSRD, CSDDD, ontbossingswetgeving en de anti-dwangarbeid verordening. Er komt de komende tijd veel duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Hoe bepaal je nu waar je als producent op moet focussen? En hoe pak je dit precies aan? Welke wetgeving is nu wel en niet belangrijk? VMT sprak met Robin van der Velde, sustainability manager bij de FNLI. Hij geeft 5 tips voor producenten.

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te registreren als merk voor een product. Wel worden hieraan strenge eisen gesteld. In dit artikel enkele juridische procedures waarin de kleurmerken van Veuve Clicquot, Chocomel en Milka centraal stonden.

Beeld: Shutterstock

Meldingen RASFF in 2023 op hoogste niveau ooit: dit zijn de opvallendste punten

De Europese Commissie presenteert haar jaarlijkse rapport over meldingen vanuit het Alert and Cooperation Network (ACN). Het totaal aantal RASFF-meldingen en fraudemeldingen namen toe ten opzichte van 2022. VMT dook in het rapport en zet de belangrijkste punten op een rij.

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Food Safety Event: Praktische maatregelen om duurzaamheid in de keten te waarborgen

Als de voedselindustrie de verspilling tegen 2030 wil halveren, is er nog veel werk aan de winkel. Kan een certificering daarbij helpen? In de laatst uitgebrachte versie 6.0 van FSSC 22000 staan bijvoorbeeld veel nieuwe eisen over het tegengaan van voedselverspilling. Maar hoe pas je deze nu in praktijk toe? Dit leer je tijdens het Food Safety Event.

Foto: screenshot Animal Rights

Voedselfraude? NVWA doet inval bij eendenslachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdagmiddag doorzoekingen gedaan bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse Ermelo. Animal Rights beschuldigt het bedrijf ondertussen van voedselfraude door het aanpassen van verstreken houdbaarheidsdatums.

Consument koopt meer duurzame voeding

Consument koopt meer duurzame voeding

Consumenten in Nederland gaven vorig jaar 12,6 miljard euro uit aan voeding. De totale hoeveelheid verkochte duurzame voedselproducten groeide 3 procent. Het volume van al het verkochte voedsel nam 1 procent toe.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de valkuilen? Dit zijn vragen die steeds meer kwaliteitsmanagers en voedselveiligheidsexperts stellen. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Quality Time met IJsbrand: Klooien met margarine en boter (video)

Quality Time met IJsbrand: Klooien met margarine en boter (video)

VIDEOCOLUMN - In deze aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de fascinerende wereld van margarines en roomboter. Wat staat er op de verpakking en wat zit er nou echt in?

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)

Kijktip: de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen in de wereld (video)

VMT speurt het internet af naar de meest interessante en impactvolle video's over de veelzijdige voedselindustrie. Deze keer een interessante documentaire over de zes meest gesmokkelde voedingsmiddelen ter wereld van begin augustus 2024.