Webinar: Nutreco en Infor zien cruciale rol voor technologie bij verduurzaming voeding

Marcel Koks, strategist F&B bij Infor (links) en Erik Beckers, CIO bij Nutreco (rechts) in gesprek met Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur van VMT (midden) over de rol van technologie bij de verduurzaming van de voedselketen.

Hoe voeden we de planeet in 2050 en hoe belangrijk zijn innovatie en technologie hierbij. De rol van digitalisering en technologie is cruciaal, zeggen Erik Beckers, CIO bij Nutreco en Marcel Koks, strategist F&B bij Infor. Tijdens deze video lichten ze toe waarom en komen ze met sprekende voorbeelden uit de food- en feedindustrie.

Door de klimaatverandering zijn oogsten minder voorspelbaar. Door de toenemende wereldbevolking hebben we steeds minder land om voedsel te verbouwen. En er zal een verschuiving plaatsvinden van aan de consument laten zien hoe duurzaam je bent naar een  strijd tussen bedrijven om de schaarse middelen/grondstoffen. Welke rol speelt innovatie en technolgie bij het voeden van de planeet en hoe draagt het bij aan een transparantie, veilige en duurzame voedselketen?

Bekijk het webinar

Nutreco

Nutreco is wereldwijd de grootste producent van diervoeder en visvoer. Het bedrijf richt zich op geavanceerde technologische oplossingen voor de veeteelt, pluimveeteelt en viskweek. Het bedrijf investeert onder de noemen 'NuFrontiers' in optimalisatie van processen met projecten in voeding, gezondheid van dieren, digital farming, precision farming, aquacultuur farming en alternatieve proteïnen.

Het bedrijf investeert ook in een reeks startups die innoveren in deze alternatieve eiwitten, zoals kweekvlees en insectenkweek. Tijdens de video licht Erik Beckers een aantal interessante projecten toe.

Infor

Het bedrijf Infor, leverancier van digitale en cloudoplossingen zoals een geïntegreerd ERP-systeem, merkt dat het verduurzamen van de productie en de processen een steeds prangender vraag is vanuit de voedingsmiddelenindustrie. Marcel Koks van Infor: "Het allerbelangrijkste is dat de hele keten van de boer tot de consument met elkaar verbonden is, door het onderling uitwisselen van informatie. Denk hierbij aan informatie van de herkomst van ingrediënten voor de consument, maar andersom dat de boer ook kan zien waarvoor zijn gewassen worden gebruikt. Met die wetenschap kan veel verspilling voorkomen worden, bijvoorbeeld van groenten en fruit die voor industriële verwerking zijn en waarbij de vorm of eventuele beschadigingen geen rol spelen. Hoe informatie uit te wisselen in de keten is een technologische opgave, denk daarbij aan blockchain. Op de informatie kan vervolgens slimme technologie zoals Machine Learning toegepast worden om de keten efficiënter te maken, zoals het verminderen van afval. Dit kan bijvoorbeeld door slimmere toewijzing van schaarse grondstoffen, dynamisch houdbaarheidsdata, et cetera."

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...