'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'

'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
Veel mensen kennen PAK's van de aangebrande stukken vlees van de barbecue.

De schadelijke stoffen PAK's zijn de laatste tijd misschien wel het vaakst in het nieuws door de uitstoot van Tata Steel, waardoor omwonenden van de Tatafabrieken een verhoogd gezondheidsrisico lopen. PAK's kunnen in het lichaam terechtkomen via de huid of door inademing, wat gevaarlijk kan zijn. Maar ook in voeding vormen PAk's een groot risico. Wat zijn PAK's precies en hoe zorg je ervoor dat jouw producten veilig zijn? Twee experts aan het woord.

“De afkorting PAK’s staat voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen”, trapt Hans van der Moolen af. Hij is International Food Integrity Specialist bij Eurofins Food, Feed & Water Testing Nederland. “Het zijn kankerverwekkende verbindingen die ontstaan bij een onvolledige verbranding van organische materialen. Als het gaat om PAK’s in voeding, kennen veel mensen ze wel van de aangebrande stukken vlees van de barbecue. Maar er zijn veel meer producten waar het risico op het ontstaan van PAK’s groot is: eigenlijk alle voedingsmiddelen die ergens tijdens het productieproces verhit, gedroogd, gerookt of gebakken worden. Het zijn dus echte procescontminanten.”

Risicoproducten

Jaap Hengstmengel, Business Unit Manager bij Eurofins vervolgt: “Risicoproducten zijn alle voedingsmiddelen die olie of vet bevatten, omdat PAK’s in vet oplosbaar zijn. Als grondstof worden olie en vetten al bij de raffinage verhit en, zoals gezegd, juist verhitting vergroot de kans op het ontstaan van PAK’s.”

Vooral kokosvet is berucht”

“Vooral kokosvet is wat dit betreft berucht”, vult Van der Moolen aan. “Maar ook producten die gedroogd of gerookt worden, vormen dus een risico”, gaat Hengstmengel verder. “Denk aan kruiden, specerijen, gedroogde vruchten, cacaobonen en gedroogde of gerookte vis en vleesproducten.”

Wetgeving

“In EG-Verordening 1881/2006 en EU-Verordening 835/2011 zijn limieten opgesteld voor de risicoproducten. Die limieten gaan van maximaal 1 microgram per kilo in baby- en peutervoeding, tot 50 microgram per kilo voor gedroogde kruiden en specerijen”, vertelt Hengstmengel.

“Er zijn enorm veel verschillende, carcinogene PAK-verbindingen”, vervolgt Van der Moolen. “Daarom is het onmogelijk voor alle PAK’s afzonderlijk de limieten vast te stellen. De wetgever heeft daarom de meest toxische, benzo(a)pyreen, samengenomen met drie andere veelvoorkomende PAK’s: chryseen, benzo(a)pyreen, benzo(a)antraceen en benzo(b)fluorantheen. Deze zogeheten PAK4 vormen de merker voor de normeringen.”

Risicobeheersing

Van der Moolen: “In het nieuwe Infoblad 64 van de NVWA staan richtlijnen voor het beheersen van de risico’s op onder meer PAK’s in levensmiddelen. Van leverancier tot fabrikant en retailer, alle partijen in de keten zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. Allemaal moeten ze een beheersplan hebben en de nodige controles uitvoeren."

Korte Turn Around Time

“Bij onderzoek naar contaminanten als PAK’s is een snelle Turn Around Time (TAT) van groot belang”, weet Hengstmengel. “Producten kunnen namelijk niet worden vrijgegeven voor verdere verwerking, zonder de resultaten van de nodige analyses. Daarom zijn wij erg gespitst op een zo kort mogelijke TAT. Die kunnen wij garanderen, helemaal nu ons LabCo in Barendrecht sinds 9 januari dit jaar geaccrediteerd is voor PAK’s-analyses.”

Van der Moolen: “Voorheen legden we ons in Barendrecht vooral toe op het analyseren van ruwe grondstoffen als eetbare olie en vetten. Onderzoek naar PAK’s in andere levensmiddelen werd vaak uitbesteed aan Eurofins-laboratoria in het buitenland, met ongewenste vertraging in de TAT als gevolg.”

Hengstmengel besluit: “Na de nodige aanpassingen en uitbreidingen kunnen we nu in ons eigen LabCo het gehele aanbod aan voedingsmiddelen, ook voor PAK’s, onder accreditatie rapporteren. Dat levert klanten een mooie tijdwinst op.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metEurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

Foto: Shutterstock

Salmonella in rauwe melk maakt 165 mensen ziek, vooral jonge kinderen

In Amerika werden 165 mensen ziek na het drinken van rauwe melk uit Californië. Volgens de eigenaar van het melkveebedrijf was één koe besmet met...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: Salmonella in kip, kaas...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: Salmonella in kip, kaas met STEC en...

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

Onbehandeld water is bron van salmonella-uitbraak komkommers

De uitbraak van twee soorten salmonella door consumptie van komkommer blijkt te komen door onbehandeld water. Honderden mensen in de Verenigde Staten...

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met pistachenoten

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium botulinum

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium...

Vanwege een mogelijke besmetting met Clostridium botulinum zijn koffieproducten van 128 verschillende koffiebranderijen teruggeroepen in de Verenigde...

foto: shutterstock

Update: E.coli-uitbraak via sla op sandwiches zorgt voor 250 zieken

UPDATE: Meer dan 250 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli (STEC) O145 in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing...

Foto: NVWA

NVWA trekt ten strijde tegen 'seks-honing'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen verkopers van honing die online wordt verkocht als middel voor een beter seksleven....