'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'

'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
Veel mensen kennen PAK's van de aangebrande stukken vlees van de barbecue.

De schadelijke stoffen PAK's zijn de laatste tijd misschien wel het vaakst in het nieuws door de uitstoot van Tata Steel, waardoor omwonenden van de Tatafabrieken een verhoogd gezondheidsrisico lopen. PAK's kunnen in het lichaam terechtkomen via de huid of door inademing, wat gevaarlijk kan zijn. Maar ook in voeding vormen PAk's een groot risico. Wat zijn PAK's precies en hoe zorg je ervoor dat jouw producten veilig zijn? Twee experts aan het woord.

“De afkorting PAK’s staat voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen”, trapt Hans van der Moolen af. Hij is International Food Integrity Specialist bij Eurofins Food, Feed & Water Testing Nederland. “Het zijn kankerverwekkende verbindingen die ontstaan bij een onvolledige verbranding van organische materialen. Als het gaat om PAK’s in voeding, kennen veel mensen ze wel van de aangebrande stukken vlees van de barbecue. Maar er zijn veel meer producten waar het risico op het ontstaan van PAK’s groot is: eigenlijk alle voedingsmiddelen die ergens tijdens het productieproces verhit, gedroogd, gerookt of gebakken worden. Het zijn dus echte procescontminanten.”

Risicoproducten

Jaap Hengstmengel, Business Unit Manager bij Eurofins vervolgt: “Risicoproducten zijn alle voedingsmiddelen die olie of vet bevatten, omdat PAK’s in vet oplosbaar zijn. Als grondstof worden olie en vetten al bij de raffinage verhit en, zoals gezegd, juist verhitting vergroot de kans op het ontstaan van PAK’s.”

Vooral kokosvet is berucht”

“Vooral kokosvet is wat dit betreft berucht”, vult Van der Moolen aan. “Maar ook producten die gedroogd of gerookt worden, vormen dus een risico”, gaat Hengstmengel verder. “Denk aan kruiden, specerijen, gedroogde vruchten, cacaobonen en gedroogde of gerookte vis en vleesproducten.”

Wetgeving

“In EG-Verordening 1881/2006 en EU-Verordening 835/2011 zijn limieten opgesteld voor de risicoproducten. Die limieten gaan van maximaal 1 microgram per kilo in baby- en peutervoeding, tot 50 microgram per kilo voor gedroogde kruiden en specerijen”, vertelt Hengstmengel.

“Er zijn enorm veel verschillende, carcinogene PAK-verbindingen”, vervolgt Van der Moolen. “Daarom is het onmogelijk voor alle PAK’s afzonderlijk de limieten vast te stellen. De wetgever heeft daarom de meest toxische, benzo(a)pyreen, samengenomen met drie andere veelvoorkomende PAK’s: chryseen, benzo(a)pyreen, benzo(a)antraceen en benzo(b)fluorantheen. Deze zogeheten PAK4 vormen de merker voor de normeringen.”

Risicobeheersing

Van der Moolen: “In het nieuwe Infoblad 64 van de NVWA staan richtlijnen voor het beheersen van de risico’s op onder meer PAK’s in levensmiddelen. Van leverancier tot fabrikant en retailer, alle partijen in de keten zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. Allemaal moeten ze een beheersplan hebben en de nodige controles uitvoeren."

Korte Turn Around Time

“Bij onderzoek naar contaminanten als PAK’s is een snelle Turn Around Time (TAT) van groot belang”, weet Hengstmengel. “Producten kunnen namelijk niet worden vrijgegeven voor verdere verwerking, zonder de resultaten van de nodige analyses. Daarom zijn wij erg gespitst op een zo kort mogelijke TAT. Die kunnen wij garanderen, helemaal nu ons LabCo in Barendrecht sinds 9 januari dit jaar geaccrediteerd is voor PAK’s-analyses.”

Van der Moolen: “Voorheen legden we ons in Barendrecht vooral toe op het analyseren van ruwe grondstoffen als eetbare olie en vetten. Onderzoek naar PAK’s in andere levensmiddelen werd vaak uitbesteed aan Eurofins-laboratoria in het buitenland, met ongewenste vertraging in de TAT als gevolg.”

Hengstmengel besluit: “Na de nodige aanpassingen en uitbreidingen kunnen we nu in ons eigen LabCo het gehele aanbod aan voedingsmiddelen, ook voor PAK’s, onder accreditatie rapporteren. Dat levert klanten een mooie tijdwinst op.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metEurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is...

Gedurende een klein half jaar was er sprake van een E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten vanwege consumptie van rauwmelkse kaas.

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for...

Bron: Pixabay

Medewerker melkveehouderij door koe besmet met H5N1-vogelgriep in...

Gezondheidsfunctionarissen in Texas in de Verenigde Staten meldden begin april dat een persoon die in contact was geweest met koeien, de...