'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'

'Korte Turn Around Time is bij PAK's-analyse van groot belang'
Veel mensen kennen PAK's van de aangebrande stukken vlees van de barbecue.

De schadelijke stoffen PAK's zijn de laatste tijd misschien wel het vaakst in het nieuws door de uitstoot van Tata Steel, waardoor omwonenden van de Tatafabrieken een verhoogd gezondheidsrisico lopen. PAK's kunnen in het lichaam terechtkomen via de huid of door inademing, wat gevaarlijk kan zijn. Maar ook in voeding vormen PAk's een groot risico. Wat zijn PAK's precies en hoe zorg je ervoor dat jouw producten veilig zijn? Twee experts aan het woord.

“De afkorting PAK’s staat voor polycyclische aromatische koolwaterstoffen”, trapt Hans van der Moolen af. Hij is International Food Integrity Specialist bij Eurofins Food, Feed & Water Testing Nederland. “Het zijn kankerverwekkende verbindingen die ontstaan bij een onvolledige verbranding van organische materialen. Als het gaat om PAK’s in voeding, kennen veel mensen ze wel van de aangebrande stukken vlees van de barbecue. Maar er zijn veel meer producten waar het risico op het ontstaan van PAK’s groot is: eigenlijk alle voedingsmiddelen die ergens tijdens het productieproces verhit, gedroogd, gerookt of gebakken worden. Het zijn dus echte procescontminanten.”

Risicoproducten

Jaap Hengstmengel, Business Unit Manager bij Eurofins vervolgt: “Risicoproducten zijn alle voedingsmiddelen die olie of vet bevatten, omdat PAK’s in vet oplosbaar zijn. Als grondstof worden olie en vetten al bij de raffinage verhit en, zoals gezegd, juist verhitting vergroot de kans op het ontstaan van PAK’s.”

Vooral kokosvet is berucht”

“Vooral kokosvet is wat dit betreft berucht”, vult Van der Moolen aan. “Maar ook producten die gedroogd of gerookt worden, vormen dus een risico”, gaat Hengstmengel verder. “Denk aan kruiden, specerijen, gedroogde vruchten, cacaobonen en gedroogde of gerookte vis en vleesproducten.”

Wetgeving

“In EG-Verordening 1881/2006 en EU-Verordening 835/2011 zijn limieten opgesteld voor de risicoproducten. Die limieten gaan van maximaal 1 microgram per kilo in baby- en peutervoeding, tot 50 microgram per kilo voor gedroogde kruiden en specerijen”, vertelt Hengstmengel.

“Er zijn enorm veel verschillende, carcinogene PAK-verbindingen”, vervolgt Van der Moolen. “Daarom is het onmogelijk voor alle PAK’s afzonderlijk de limieten vast te stellen. De wetgever heeft daarom de meest toxische, benzo(a)pyreen, samengenomen met drie andere veelvoorkomende PAK’s: chryseen, benzo(a)pyreen, benzo(a)antraceen en benzo(b)fluorantheen. Deze zogeheten PAK4 vormen de merker voor de normeringen.”

Risicobeheersing

Van der Moolen: “In het nieuwe Infoblad 64 van de NVWA staan richtlijnen voor het beheersen van de risico’s op onder meer PAK’s in levensmiddelen. Van leverancier tot fabrikant en retailer, alle partijen in de keten zijn op hun beurt verantwoordelijk voor de veiligheid van het product. Allemaal moeten ze een beheersplan hebben en de nodige controles uitvoeren."

Korte Turn Around Time

“Bij onderzoek naar contaminanten als PAK’s is een snelle Turn Around Time (TAT) van groot belang”, weet Hengstmengel. “Producten kunnen namelijk niet worden vrijgegeven voor verdere verwerking, zonder de resultaten van de nodige analyses. Daarom zijn wij erg gespitst op een zo kort mogelijke TAT. Die kunnen wij garanderen, helemaal nu ons LabCo in Barendrecht sinds 9 januari dit jaar geaccrediteerd is voor PAK’s-analyses.”

Van der Moolen: “Voorheen legden we ons in Barendrecht vooral toe op het analyseren van ruwe grondstoffen als eetbare olie en vetten. Onderzoek naar PAK’s in andere levensmiddelen werd vaak uitbesteed aan Eurofins-laboratoria in het buitenland, met ongewenste vertraging in de TAT als gevolg.”

Hengstmengel besluit: “Na de nodige aanpassingen en uitbreidingen kunnen we nu in ons eigen LabCo het gehele aanbod aan voedingsmiddelen, ook voor PAK’s, onder accreditatie rapporteren. Dat levert klanten een mooie tijdwinst op.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking metEurofins Food, Feed, Water Nederland/Benelux.

foto: Shutterstock

'PFAS-gehaltes in vlees runderen uit Nederlands natuurgebied...

Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes PFAS in het bloed. Het vlees van de runderen is onderzocht en bevatte tot vier keer meer PFAS dan de norm voor consumptie bestemd vlees.

foto: Shutterstock

Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 2 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen?...

Beeld: Shutterstock

Hamburgers McDonald's veroorzaken E. coli-uitbraak in Amerika

Tientallen mensen in Amerika werden ziek na een E. coli-uitbraak. Het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) linkt de uitbraak...

Foto: Pixabay

Recall rauwe melk vanwege Campylobacter-infecties

In de Verenigde Staten wordt rauwe melk van een zuivelbedrijf teruggeroepen vanwege Campylobacter-infecties bij twee mensen.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de...

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Creëer de juiste bereidingswijze op het etiket

Je kent het wellicht wel. je volgt keurig de bereidingswijze op de verpakking van een product, maar toch is het na bereiding nog half koud, niet gaar...

Foto: Pixabay

Update: Salmonella Umbilo-uitbraak door rucola

Sinds de uitbraak in Denemarken van Salmonella Umbilo door rucola uit Italië is vastgesteld, is het aantal ziektegevallen opgelopen naar 23.

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: te hoog gehalte...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij,...