Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie

Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie
Tijdens het Food Law Event op 6 juni worden de voorgestelde wijzigingen voor de 1169/2011 uitgebreid behandeld

Als onderdeel van de Farm to Fork strategie zijn er verschillende voorstellen voor het wijzigen van Verordening 1169/2011. Ken jij Verordening 1169/2011 maar ben je benieuwd wat er precies gaat veranderen? En wat dit betekent voor de voedingsindustrie? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Jasmin Buijs (Axon Advocaten) meer over de wijzigingen. Berend Eberson (Grünten) legt uit wat de veranderingen kunnen betekenen voor de industrie.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Wijzigingen 1169/2011

Als onderdeel van de ‘Farm-to-Fork’ strategie kwam de Europese Commissie met verschillende voorstellen voor de herziening van Verordening 1169/2011 in de zogenaamde Impact Assessment. Hierin staan voorgestelde wijzigingen op het gebied van gestandaardiseerde voedingswaardevermelding op de voorzijde van de verpakking, uitbreiding van de verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en de herziening van de EU-regels over datumaanduidingen (THT en TGT).

Gevolgen voor voedingsindustrie

Weet jij hoe Verordening 1169/2011 in elkaar zit maar ben je benieuwd naar de aangekondigde wijzigingen? Dan is dit de sessie voor jou. Tijdens deze sessie op het Food Law Event gaan we meteen de diepte in. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen voor Vo. 1169/2011 en wat zijn de gevolgen hiervan? Jasmin Buijs van Axon Advocaten zet de voorgestelde wijzigingen overzichtelijk op een rij.

Voedselkeuzelogo en houdbaarheidsdata

Bij elk van de voorstellen heeft de Europese Commissie in de Impact Assessment een aantal opties voorgelegd. Denk hierbij aan verplichte of vrijwillige Front-of-Pack etikettering, diverse vormen van hoe het Front-of-Pack label eruit zou kunnen zien, het in het geheel verwijderen van de THT datum of deze enkel schrappen voor bepaalde producten en zo nog meerdere opties. Jasmin Buijs zal deze verschillende opties binnen het juridische kader in kaart brengen.

Voorkeuren en haalbaarheid 1169/2011

Daarna gaat Jasmin Buijs in gesprek met Berend Eberson, oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Samen bekijken zij de verschillende opties waarbij ze de haalbaarheid en voorkeuren bespreken. Welke opties zijn volgens Eberson het meest gewenst voor de voedingsindustrie? En welke opties zijn het beste volgens de zaal? Discussieer mee over de verschillende opties. Mocht de Europese Commissie tegen 6 juni een definitieve keuze hebben gemaakt, wordt dit wetgevingsvoorstel uiteraard besproken.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Jasmin Buijs, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Jasmin Buijs.

De tweede spreker is Berend Eberson. Hij is oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Bekijk het LinkedIn profiel van Berend Eberson.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Protozoa onder een microscoop. (foto: Shutterstock)Voor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees On topic: parasieten in voeding, een onderbelicht...

Bacteriën en schimmels zijn de voornaamste oorzaak van bederf in voedingsmiddelen. Toch zijn er nog veel anderen ziekteverwekkers die mensen kunnen besmetten, zoals parasieten. In de voedingsindustrie zijn parasieten een vaak onderbelicht voedselveiligheidsrisico. Dit artikel geeft een overzicht van de voor voedsel relevante parasieten.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk

Nieuwe ingrediënten 2025: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂...

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: natuurlijke blauwe kleurstof met lage CO₂ voetafdruk.

Beeld: Shutterstock

Aldi Süd verliest zaak herkomstetikettering: Dubai-reep moet uit...

De populaire Dubai-chocoladerepen mogen in Duitsland niet meer onder die naam worden verkocht als deze niet in Dubai zijn gemaakt. Dat heeft een lokale rechter in Keulen maandag besloten.

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet altijd willen horen'

QA'er en R&D'er in discussie: 'Wetgeving geeft helderheid die we niet...

VISIE OP WETGEVING - Kwaliteitsmanagers en productontwikkelaars ervaren wetgeving anders. Waar de kwaliteitsmanager moet waken dat wetten worden nageleefd, ervaart een R&D'er wetgeving soms als belemmering. VMT ging in gesprek met Jilles Littel (senior productontwikkelaar) en Annemiek de Vries (QA adviseur) van Dr. Oetker over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen op gebied van wetgeving. Dit is het elfde artikel in een serie.

Belangrijke functiewisselingen 2025: Derk Jan Terhorst benoemd tot nieuwe CEO van Barentz

Belangrijke functiewisselingen 2025: Derk Jan Terhorst benoemd tot...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Derk Jan Terhorst benoemd tot nieuwe CEO van Barentz, Roland Thiemann benoemd tot nieuwe directeur van Anuga FoodTec en Henrico van Lammeren benoemd tot nieuwe voorzitter van de KVNW.

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij 

Overzicht: gezondheidsrisico's van chemische stoffen op een rij

Zijn de gezondheidsrisico's van chemische stoffen vast te stellen? Het RIVM deed een poging, maar ziet ook dat er meer nodig is dan de bestaande methoden. In dit artikel een overzicht van alle chemische stoffen en de bevindingen uit het onderzoek.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.