Verordening 1169/2011 ‘op de schop’: dit betekent het voor de voedingsindustrie

Verordening 1169/2011 ‘op de schop’: dit betekent het voor de voedingsindustrie
Tijdens het Food Law Event op 6 juni worden de voorgestelde wijzigingen voor de 1169/2011 uitgebreid behandeld

Als onderdeel van de Farm to Fork strategie zijn er verschillende voorstellen voor het wijzigen van Verordening 1169/2011. Ken jij Verordening 1169/2011 maar ben je benieuwd wat er precies gaat veranderen? En wat dit betekent voor de voedingsindustrie? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Jasmin Buijs (Axon Advocaten) meer over de wijzigingen. Berend Eberson (Grünten) legt uit wat de veranderingen kunnen betekenen voor de industrie.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Wijzigingen 1169/2011

Als onderdeel van de ‘Farm-to-Fork’ strategie kwam de Europese Commissie met verschillende voorstellen voor de herziening van Verordening 1169/2011 in de zogenaamde Impact Assessment. Hierin staan voorgestelde wijzigingen op het gebied van gestandaardiseerde voedingswaardevermelding op de voorzijde van de verpakking, uitbreiding van de verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en de herziening van de EU-regels over datumaanduidingen (THT en TGT).

Gevolgen voor voedingsindustrie

Weet jij hoe Verordening 1169/2011 in elkaar zit maar ben je benieuwd naar de aangekondigde wijzigingen? Dan is dit de sessie voor jou. Tijdens deze sessie op het Food Law Event gaan we meteen de diepte in. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen voor Vo. 1169/2011 en wat zijn de gevolgen hiervan? Jasmin Buijs van Axon Advocaten zet de voorgestelde wijzigingen overzichtelijk op een rij.

Voedselkeuzelogo en houdbaarheidsdata

Bij elk van de voorstellen heeft de Europese Commissie in de Impact Assessment een aantal opties voorgelegd. Denk hierbij aan verplichte of vrijwillige Front-of-Pack etikettering, diverse vormen van hoe het Front-of-Pack label eruit zou kunnen zien, het in het geheel verwijderen van de THT datum of deze enkel schrappen voor bepaalde producten en zo nog meerdere opties. Jasmin Buijs zal deze verschillende opties binnen het juridische kader in kaart brengen.

Voorkeuren en haalbaarheid 1169/2011

Daarna gaat Jasmin Buijs in gesprek met Berend Eberson, oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Samen bekijken zij de verschillende opties waarbij ze de haalbaarheid en voorkeuren bespreken. Welke opties zijn volgens Eberson het meest gewenst voor de voedingsindustrie? En welke opties zijn het beste volgens de zaal? Discussieer mee over de verschillende opties. Mocht de Europese Commissie tegen 6 juni een definitieve keuze hebben gemaakt, wordt dit wetgevingsvoorstel uiteraard besproken.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Jasmin Buijs, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Jasmin Buijs.

De tweede spreker is Berend Eberson. Hij is oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Bekijk het LinkedIn profiel van Berend Eberson.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Food Law Event
Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

 1. Agitatie om allergenenregels? Praktische tips om ermee te dealen
 2. Stappenplan: zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen
 3. Gratis whitepaper Nutri-Score: belangrijkste punten van A tot E op een rij
 4. Europese Commissie over Farm to Fork: ‘De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is urgent’
 5. Is krimpflatie misleiding? ‘Producenten moeten transparanter zijn’
 6. Dit zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Europese initiatieven voor verantwoord ondernemen
 7. Importcontroles: dit zijn aandachtspunten voor levensmiddelenproducenten en importeurs
 8. Startup Upfront start verkoop bij Albert Heijn: ‘In supermarkten vindt meeste misleiding plaats’
 9. Oproep aan VWS: ‘Nutri-Score eerst aanpassen, dan invoeren’
 10. Onderzoekers: ‘Voor 30% van de consumenten leidt Nutri-Score mogelijk niet tot gezondere keuzes’
 1. Pas op met duurzaamheidsclaims: vanaf nu aangescherpte regels
 2. Peel-off labels op voedingsmiddelen: toegestaan of toch niet?
 3. NVWA: Picnic overtreedt wet door leveren A-merken uit Duitsland
 4. Zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen: tips vanuit de industrie
 5. On Topic: dit zijn de NAPV-criteria per productgroep
 6. Eyeopener voor producenten zuigelingenvoeding: rechter ziet 'groeimelk' als gezondheidsclaim
 7. Let op bij etikettering zonnebloemolie: versoepelde korte termijn afspraken vervallen per 1 januari
 8. Dit zijn de wijzigingen in de samenstellingsvoorschriften voor gewichtsbeheersingsproducten
 9. On Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij
 10. Tip van jouw advocaat: Smaken verschillen, maar een boete van de ACM is bitter