Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie

Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie
Tijdens het Food Law Event op 6 juni worden de voorgestelde wijzigingen voor de 1169/2011 uitgebreid behandeld

Als onderdeel van de Farm to Fork strategie zijn er verschillende voorstellen voor het wijzigen van Verordening 1169/2011. Ken jij Verordening 1169/2011 maar ben je benieuwd wat er precies gaat veranderen? En wat dit betekent voor de voedingsindustrie? Tijdens het Food Law Event op 6 juni vertelt Jasmin Buijs (Axon Advocaten) meer over de wijzigingen. Berend Eberson (Grünten) legt uit wat de veranderingen kunnen betekenen voor de industrie.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Wijzigingen 1169/2011

Als onderdeel van de ‘Farm-to-Fork’ strategie kwam de Europese Commissie met verschillende voorstellen voor de herziening van Verordening 1169/2011 in de zogenaamde Impact Assessment. Hierin staan voorgestelde wijzigingen op het gebied van gestandaardiseerde voedingswaardevermelding op de voorzijde van de verpakking, uitbreiding van de verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en de herziening van de EU-regels over datumaanduidingen (THT en TGT).

Gevolgen voor voedingsindustrie

Weet jij hoe Verordening 1169/2011 in elkaar zit maar ben je benieuwd naar de aangekondigde wijzigingen? Dan is dit de sessie voor jou. Tijdens deze sessie op het Food Law Event gaan we meteen de diepte in. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen voor Vo. 1169/2011 en wat zijn de gevolgen hiervan? Jasmin Buijs van Axon Advocaten zet de voorgestelde wijzigingen overzichtelijk op een rij.

Voedselkeuzelogo en houdbaarheidsdata

Bij elk van de voorstellen heeft de Europese Commissie in de Impact Assessment een aantal opties voorgelegd. Denk hierbij aan verplichte of vrijwillige Front-of-Pack etikettering, diverse vormen van hoe het Front-of-Pack label eruit zou kunnen zien, het in het geheel verwijderen van de THT datum of deze enkel schrappen voor bepaalde producten en zo nog meerdere opties. Jasmin Buijs zal deze verschillende opties binnen het juridische kader in kaart brengen.

Voorkeuren en haalbaarheid 1169/2011

Daarna gaat Jasmin Buijs in gesprek met Berend Eberson, oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Samen bekijken zij de verschillende opties waarbij ze de haalbaarheid en voorkeuren bespreken. Welke opties zijn volgens Eberson het meest gewenst voor de voedingsindustrie? En welke opties zijn het beste volgens de zaal? Discussieer mee over de verschillende opties. Mocht de Europese Commissie tegen 6 juni een definitieve keuze hebben gemaakt, wordt dit wetgevingsvoorstel uiteraard besproken.

Sprekers

Deze sessie bevat twee sprekers. Allereerst Jasmin Buijs, advocaat bij Axon Advocaten. Bekijk het LinkedIn profiel van Jasmin Buijs.

De tweede spreker is Berend Eberson. Hij is oprichter van Grünten en gezondheidswetenschapper. Bekijk het LinkedIn profiel van Berend Eberson.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit: dit zijn de ins en outs

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) is een feit:...

Half maart is binnen de EU na lang onderhandelen een nieuwe Richtlijn op duurzaamheid aangenomen: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

VWS start landelijke publiekscampagne Nutri-Score

VWS start landelijke publiekscampagne Nutri-Score

Vanaf begin dit jaar is de Nutri-Score officieel ingevoerd in Nederland. Nu het voedselkeuzelogo op steeds meer producten te vinden is, start het...

VMT sprak afgelopen maanden verschillende mensen uit de industrie over audits

Handig overzicht: tips voor het doorkomen van de audit

Het goed uitvoeren van audits vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de kwaliteitsmanager. Maar hoe pak je zo'n audit nu aan? Welke tips...

Beeld: Shutterstock

Voeding voor medisch gebruik: dit zijn de aandachtspunten voor...

Voeding voor medisch gebruik is onderworpen aan diverse wettelijke, en doorgaans strenge, wet- en regelgeving op het gebied van onder meer de...

Ervaring van R&D'er: 'Het is topsport om producten te ontwikkelen die aan alle wetten en eisen voldoen' 

Ervaring van R&D'er: 'Het is topsport om producten te ontwikkelen die...

VISIE OP WETGEVING - Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Een voedingsmiddel moet aan alle...

Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van de NVWA 

Food Law Event: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n...

Lisette Brouwers -  Product Manager Food bij Fairtrade Original

Visie R&D'er: 'Voldoen aan wetgeving stopt niet als je product in de...

VISIE OP WETGEVING - Bij het ontwikkelen van een nieuw product is wetgeving zeer belangrijk. Voldoet het product niet aan de wetgeving, zal je...

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen helpen je op weg

Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen...

Standaarden en certificeringen vormen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van kwaliteitsmanagers. Maar hoe bereid je je nu goed voor op...