Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Wat is de definitie van 'plantaardig'? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven

Nog steeds is er veel onduidelijkheid omtrent de betekenis en definitie van 'plantaardig'. In wet- en regelgeving is niet specifiek vastgelegd wat deze term inhoudt. ISO werkt daarom hard aan de ontwikkeling van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen. Hoe komt deze norm eruit te zien? En hoe gaat 'plantaardig' gedefinieerd worden? Tijdens het Food Law Event vertelt Paul Whitehouse (Upfield/ISO) meer over deze aankomende norm.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Definitie ‘plantaardig’

Steeds meer voedingsmiddelenbedrijven stappen in de productie van plantaardige voedingsmiddelen. Maar wat is nu precies de definitie van ‘plantaardig’? Hierover is al langere tijd onduidelijkheid, en deze term is momenteel nog niet vastgelegd in wetgeving. ISO is daarom bezig met het opstellen van een norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen, waarin onder andere de definitie van ‘plantaardig’ wordt opgenomen.

Inhoud van de norm

Maar hoe komt deze nieuwe norm omtrent plantaardige voedingsmiddelen eruit te zien? Wat komt hier inhoudelijk in te staan? Hoe komt deze definitie van ‘plantaardig’ er precies uit te zien? En hoe pas je deze nieuwe norm uiteindelijk praktisch toe als voedingsmiddelenbedrijf? Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, geeft tijdens het Food Law Event een update van de huidige stand van zaken.

Spreker

Paul Whitehouse is scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods. In die hoedanigheid is hij nauw betrokken bij de opzet en implementatie van de nieuwe ISO norm Plant Based Foods. Bekijk het LinkedIn profiel van Paul Whitehouse.

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. Zembla: wetenschappers voerden 'misleidende' lobby voor gentech-voedsel
  2. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  3. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie
  4. Niet naleven regels statiegeld leidt tot dwangsom voor Heineken
  5. Producenten reageren op krimpflatie: 'De conclusie 'dat doen ze stiekem' is volstrekt onterecht'
  6. Zo voorkom je misleiding bij duurzaamheidsclaims: gouden tips van experts
  7. Is plantaardige melk limonade? Wederom discussie rondom belastinginvoering
  8. Foodwatch: 'We worden nog steeds dagelijks geconfronteerd met misleiding' (podcast)
  9. Afschaffing btw groente en fruit aan zijden draadje? Onderzoek laat kabinet twijfelen
  10. NVWA: 'Allergeneninformatie moet beter bij horeca, supermarkt en bakker'
  1. 10 belangrijke wettelijke aandachtspunten voor startups in de foodsector
  2. Einde aan misleidende duurzaamheidsclaims? Deze gids en checklist moeten duidelijkheid geven
  3. Statiegeldsysteem voor blikjes gaat van start
  4. Tip van jouw advocaat: Een zwaluw maakt nog geen zomer. Een grutto maakt wel een milieuclaim.
  5. Geen EU-merkinschrijving als er 'fucking' in het merk staat
  6. Oprichter Picnic reageert op beschuldiging overtreden wet: 'Er wordt een spel gespeeld met etikettering in Europa'
  7. Verordening 1169/2011 'op de schop': dit betekent het voor de voedingsindustrie
  8. Europese Commissie doet voorstel voor aanpakken misleidende milieuclaims
  9. Verleiden of misleiden met voedingsclaims: waar regelgeving en marketing botsen
  10. QA'ers over 3 bottlenecks bij etikettering: 'Interpretatieverschillen veruit grootste probleem'