Meer doen met data als kwaliteitsmanager - zo doe je dat!

Meer doen met data als kwaliteitsmanager - zo doe je dat!

Hoe kun je data voor je laten werken als kwaliteitsmanager? Welke technologieën zijn het beste bruikbaar? Wat zijn best practices? Wat zijn de kansen van Artificial Intelligence? Rutger Vlek (WUR) en Dave Dekker (Euro-Caps) leggen uit waarom digitalisering onmisbaar is.

Productkwaliteit wordt steeds belangrijker. Consumenten kiezen niet meer alleen op prijs, ook productkwaliteit en duurzaamheid bepalen de keuzes steeds meer. Het gedrag verandert en daarmee ligt voedselkwaliteit onder een vergrootglas. “Bij een incident moet je als kwaliteitsmanager snel en adequaat handelen. Als je het slim en digitaal hebt ingericht weet je precies welk product afkomstig van welke productielijn je moet terugtrekken. Digitalisering kan je hierbij enorm helpen”, zegt Rutger Vlek, onderzoeker en projectleider bij Wageningen Food &  Biobased Research aan de WUR.

Waarom is digitalisering belangrijk voor de kwaliteitsmanager?

Als kwaliteitsmanager sta je vrijwel altijd voor de uitdaging om met beperkt budget de kwaliteit van een groot aantal producten en processen te borgen.  Vlek: “Als het lukt om je aanpak voor één product goed te automatiseren kun je dat daarna meestal vrij gemakkelijk opschalen naar veel meer producten. Die schaalbaarheid is een van de grote voordelen boven handmatige processen.”

Als het je lukt om de de aanpak voor één product goed te automatiseren kun je dat daarna meestal vrij gemakkelijk opschalen naar veel meer producten.”

Best practices

Dave Dekker kan dat beamen. Hij ziet in de praktijk dat veel bedrijven nog van alles op papier doen. “Dat is niet gebruiksvriendelijk en het is tijdrovend om meer inzicht te krijgen als je heel veel excellijsten of handgeschreven documenten moet doorlopen”, aldus Dekker die werkt als QA manager bij koffiecapsule producent Euro-Caps. Dekker: “Door te werken met handige tools of beschikbare databases heb je binnen een paar minuten de juiste data te pakken. Dat maakt het doen van analyses veel eenvoudiger.” Tijdens het college Digitalisering in kwaliteitsmanagement van de Collegereeks Toekomstgericht Kwaliteitsmanagement deelt Dekker zijn best practices.

Complexiteit vraagt om AI

Artificial Intelligence (AI) is een stap verder op de digitaliseringstrap. Daar gaat Vlek tijdens datzelfde college verder op in. “De kwaliteit van een product wordt vaak bepaald door een ingewikkeld samenspel van veel verschillende factoren. Deze complexiteit is voor mensen al snel niet meer te overzien. Bij een traditionele manier van werken ben je dus genoodzaakt te simplificeren, waardoor je de kwaliteit nooit helemaal onder controle krijgt. AI is veel beter opgewassen tegen dergelijke complexiteit, en kan je helpen om patronen in deze complexiteit te ontdekken en zelfs te vertalen naar adviezen waarmee je productkwaliteit beter kunt bewaken of verder kunt verhogen”, aldus Vlek.

Door te werken met handige tools of beschikbare databases heb je binnen een paar minuten de juiste data te pakken.”

Hoe belangrijk is een datastrategie voor kwaliteitsmanagement? Hoe gebruik je algoritmes? Hoe ga je om met open databases zoals de database voedselcontactmaterialen? Het komt allemaal aan de orde tijdens het het college van Vlek en Dekker tijdens de Collegereeks Toekomstgericht Kwaliteitsmanagement van VMT Academy in samenwerking met Wageningen University & Research.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in ghee en salmonella in boomstammetjes

Belgische recalls en waarschuwingen april: te veel glycidyl-esters in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: te veel glycidyl-esters in ghee en...

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

EFSA: dalende trend van pesticideresiduen zet door

Een grootschalige analyse van voedselmonsters van EFSA in 2022 laat een licht bemoedigende trend zien: het algemene percentage monsters dat de...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

Listeria monocytogenes-besmettingen in Europa nemen toe

De European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) hebben in hun rapport over het voorkomen van...

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten afgerond: dezelfde stam als uitbraak door verse aardbeien

Onderzoek Hepatitis A in diepvriesaardbeien Verenigde Staten...

De hepatitis A-virusstam die in de Verenigde Staten bij een uitbraak in 2023 zorgde voor tien zieke mensen, is genetisch identiek aan de stam die in...

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Safe met Roos: Scherp blijven op metaal

Vertrouwen op je metaaldetector is prima, maar erop blindvaren niet. De laatste weken zijn er veel recalls vanwege metaaldeeltjes in eindproducten....

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen (update)

Vogelgriep en voedselveiligheid: experts maken zich nog geen zorgen...

Bij Amerikaanse geiten en koeien is vogelgriep (aviaire influenza) aangetroffen. Koemelk van de besmette zoogdieren bevatte ook virusdeeltjes. Is...