Meer doen met data als kwaliteitsmanager - zo doe je dat!

Meer doen met data als kwaliteitsmanager - zo doe je dat!

Hoe kun je data voor je laten werken als kwaliteitsmanager? Welke technologieën zijn het beste bruikbaar? Wat zijn best practices? Wat zijn de kansen van Artificial Intelligence? Rutger Vlek (WUR) en Dave Dekker (Euro-Caps) leggen uit waarom digitalisering onmisbaar is.

Productkwaliteit wordt steeds belangrijker. Consumenten kiezen niet meer alleen op prijs, ook productkwaliteit en duurzaamheid bepalen de keuzes steeds meer. Het gedrag verandert en daarmee ligt voedselkwaliteit onder een vergrootglas. “Bij een incident moet je als kwaliteitsmanager snel en adequaat handelen. Als je het slim en digitaal hebt ingericht weet je precies welk product afkomstig van welke productielijn je moet terugtrekken. Digitalisering kan je hierbij enorm helpen”, zegt Rutger Vlek, onderzoeker en projectleider bij Wageningen Food &  Biobased Research aan de WUR.

Waarom is digitalisering belangrijk voor de kwaliteitsmanager?

Als kwaliteitsmanager sta je vrijwel altijd voor de uitdaging om met beperkt budget de kwaliteit van een groot aantal producten en processen te borgen.  Vlek: “Als het lukt om je aanpak voor één product goed te automatiseren kun je dat daarna meestal vrij gemakkelijk opschalen naar veel meer producten. Die schaalbaarheid is een van de grote voordelen boven handmatige processen.”

Als het je lukt om de de aanpak voor één product goed te automatiseren kun je dat daarna meestal vrij gemakkelijk opschalen naar veel meer producten.”

Best practices

Dave Dekker kan dat beamen. Hij ziet in de praktijk dat veel bedrijven nog van alles op papier doen. “Dat is niet gebruiksvriendelijk en het is tijdrovend om meer inzicht te krijgen als je heel veel excellijsten of handgeschreven documenten moet doorlopen”, aldus Dekker die werkt als QA manager bij koffiecapsule producent Euro-Caps. Dekker: “Door te werken met handige tools of beschikbare databases heb je binnen een paar minuten de juiste data te pakken. Dat maakt het doen van analyses veel eenvoudiger.” Tijdens het college Digitalisering in kwaliteitsmanagement van de Collegereeks Toekomstgericht Kwaliteitsmanagement deelt Dekker zijn best practices.

Complexiteit vraagt om AI

Artificial Intelligence (AI) is een stap verder op de digitaliseringstrap. Daar gaat Vlek tijdens datzelfde college verder op in. “De kwaliteit van een product wordt vaak bepaald door een ingewikkeld samenspel van veel verschillende factoren. Deze complexiteit is voor mensen al snel niet meer te overzien. Bij een traditionele manier van werken ben je dus genoodzaakt te simplificeren, waardoor je de kwaliteit nooit helemaal onder controle krijgt. AI is veel beter opgewassen tegen dergelijke complexiteit, en kan je helpen om patronen in deze complexiteit te ontdekken en zelfs te vertalen naar adviezen waarmee je productkwaliteit beter kunt bewaken of verder kunt verhogen”, aldus Vlek.

Door te werken met handige tools of beschikbare databases heb je binnen een paar minuten de juiste data te pakken.”

Hoe belangrijk is een datastrategie voor kwaliteitsmanagement? Hoe gebruik je algoritmes? Hoe ga je om met open databases zoals de database voedselcontactmaterialen? Het komt allemaal aan de orde tijdens het het college van Vlek en Dekker tijdens de Collegereeks Toekomstgericht Kwaliteitsmanagement van VMT Academy in samenwerking met Wageningen University & Research.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met pistachenoten

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

Young QA: '100 procent voldoen aan de eisen, hoe doe je dat?'

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium botulinum

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium...

Vanwege een mogelijke besmetting met Clostridium botulinum zijn koffieproducten van 128 verschillende koffiebranderijen teruggeroepen in de Verenigde...

foto: shutterstock

Update: E.coli-uitbraak via sla op sandwiches zorgt voor 250 zieken

UPDATE: Meer dan 250 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli (STEC) O145 in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing...

Foto: NVWA

NVWA trekt ten strijde tegen 'seks-honing'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen verkopers van honing die online wordt verkocht als middel voor een beter seksleven....

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

FAVV: België was stukje voedselveiliger in 2023

2023 was een relatief voedselveilig jaar in België, meldt de toezichthouder FAVV in het jaarverslag. In 2023 werden er door Belgische...