NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

NVWA: dit gebeurt er achter de schermen wanneer er een melding is van een recall

Tijdens de Food Safety Update op 5 oktober vertelt Joyce de Stoppelaar, Coördinerend Specialistisch Inspecteur Voedselveiligheid van de NVWA wat de toezichthouder precies verwacht van foodbedrijven bij een melding van een recall. Waar moet een publieksrecall aan voldoen?

Het is een veelbesproken onderwerp binnen voedingsmiddelenbedrijven: wat en wanneer moet je allemaal op orde hebben als er sprake is van een recall of incident.

Achter de schermen

JoycedeStoppelaar
Joyce de Stoppelaar, NVWA

Tijdens de sessie ‘Recalls – Meldplicht bij incidenten’ tijdens de digitale Food Safety Update op 5 oktober gaat De Stoppelaar van de NVWA hier precies op in. Wat gebeurt er met een melding achter de schermen bij de NVWA en wat verwacht de NVWA van bedrijven? Wanneer zet de NVWA een melding door naar andere (Europese) toezichthouders? En niet onbelangrijk: waar moet een publieksrecall aan voldoen?

Waar moet je aan denken?

Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten

Advocaat Silvia Gawronski, Van Traa Advocaten, zal tijdens dezelfde sessie ingaan op de maatregelen die voedingsbedrijven moeten nemen bij een incident. En een handige checklist geven van waar je verder nog allemaal aan moet denken, zoals het informeren van andere toezichthouders, claims en de verzekeraars.

Waar loopt het in de praktijk mis?

Michelle de Lepper, QA/QC-Partner

Tot slot worden ervaringen uit de praktijk gedeeld door Michelle de Lepper, werkzaam in QA/QC-functies bij verschillende bedrijven in de voedingsindustrie. Waar gaat het in de praktijk mis? Aan de hand van voorbeelden legt De Lepper uit waar je op bedacht moet zijn, waar je je prioriteiten moet leggen en wat bedrijven én de NVWA in de toekomst zou kunnen doen om incidentmanagement, meldingen en recalls soepeler te laten verlopen.

Meld je snel aan voor de Food Safety Update!

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Beeld: Shutterstock

Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock

Hoe gaan QA'ers en R&D'ers om met wetgeving dilemma's? 11 ervaringen...

Zowel productontwikkelaars als kwaliteitsmanagers hebben dagelijks te maken met wetgeving. Geen product komt op de markt zonder dat het voldoet aan wetgeving. VMT sprak afgelopen jaar met 7 QA'ers en 6 R&D'ers over de bottlenecks waar zij tegenaan lopen in wetgeving en de tips die zij hebben voor vakgenoten. In dit artikel alle 11 de ervaringen op een rij.

Foto: Shutterstock

RIVM: mogelijk honderden besmettingen door blauwe bessen met...

Het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt rekening met honderden besmettingen door de met hepatitis A besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Twee mensen belandden in het ziekenhuis.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Europese Commissie: nieuwe beperkingen op Iraanse pistachenoten...

De Europese Commissie (EC) overweegt een nieuw EU-importverbod op pistachenoten uit Iran op te leggen vanwege aflatoxines. De reactie van Iran is dat een aanzienlijk deel van de aflatoxine-bevindingen betrekking had op zendingen met pistachenoten uit andere landen. De EC verlengt in eerste instantie de periode waarin Iran de maatregelen voor voedselveiligheid moet verbeteren.

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt blauwe bessen terug vanwege hepatitis A

Albert Heijn haalt per direct blauwe bessen van het huismerk uit de schappen. Het diepvriesproduct is mogelijk besmet met hepatitis A.

Foto: Shutterstock

Zoethout als conserveermiddel tegen Listeria? Onderzoek ziet potentie...

Onderzoek toont aan dat glibridine uit zoethout pathogenen zoals Listeria kunnen doden. Alberto Bombelli, onderzoeker levensmiddelenmicrobiologie bij Wageningen University & Research (WUR), onderzocht de antimicrobiële werking van glibridine in voorgesneden cantaloupe. Uit zijn onderzoek blijkt dat glibridine zowel geschikt is als desinfectans en conserveermiddel.

Beeld: Shutterstock

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: blauwe bessen besmet met hepatitis A, te hoge druk bij IPA bier en stukjes plastic in diepvries spinazie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Eerste sterfgeval door vogelgriep benadrukt noodzaak voor verscherpte...

In de Amerikaanse staat Louisiana is een 65-jarige man overleden aan de gevolgen van een H5N1-vogelgriepinfectie. Dit is het eerste bekende sterfgeval door vogelgriep in de Verenigde Staten. De patiënt, die onderliggende medische aandoeningen had, kwam in contact met besmette vogels in zijn achtertuin.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.