Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'

Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'
De fabriek van Ebro Foods Netherlands in Wormer.

Stijgende energieprijzen en aangescherpte wet- en regelgeving dwingen de industrie tot optimalisatie en verduurzaming van haar processen. Slimme technologie helpt hierbij. In samenwerking met een system integrator uit Veghel kon Ebro Ingredients Netherlands B.V. met behulp van kleursortering en hersortering de hoeveelheid 'afvalrijst' halveren: winst voor de portemonnee en het milieu.

Ebro Ingredients Netherlands in Wormerveer verwerkt ruwe rijst tot rijst voor de retail-sector en rijstbloem voor de B2B-markt. De fabriek draait op volle capaciteit om klanten te voorzien van rijst- en andere producten zoals maïsparels. Vooral rijst wordt in de voedingsmiddelenindustrie breed ingezet en zit in legio onverwachtse producten.

Fastfood-ketens strooien het over de patat heen om het vetgehalte in de frietjes te verlagen en ze krokant te maken. Alleen al voor deze laatste toepassing leveren wij zo’n 200 ton rijstbloem per week”

“Iedereen denkt bij rijstbloem aan strooisel voor bakkers, maar het zit ook in koekjes, chips, pizza’s en babyvoeding”, zegt Robbert Kop, production en process controller bij Ebro Ingredients Netherlands. “Fastfood-ketens strooien het over de patat heen om het vetgehalte in de frietjes te verlagen en ze krokant te maken. Alleen al voor deze laatste toepassing leveren wij zo’n 200 ton rijstbloem per week.”

Reinigingsproces

Bij Ebro Ingredients wordt jaarlijks ca. 50.000 ton ruwe rijst aangeleverd. Vervolgens haalt een sorteermachine de onzuiverheden eruit. Denk hierbij aan zwarte, ongepelde of slechts gedeeltelijk gepelde korrels. Deze ‘afvalrijst’ wordt met vrachtwagens naar België gebracht voor de verkoop aan de pet food industrie. Hij wordt dus verwerkt in dierenvoeding.

Robbert Kop zag kansen om het percentage afvalrijst te reduceren. “Ik had uitgerekend dat wij op jaarbasis zo’n 1.200 ton ruwe rijst konden besparen door ons reinigingsproces te optimaliseren. Dit levert naast een financieel voordeel ook meer duurzaamheid op. Voor het reinigen van 1.200 ton ruwe rijst hebben wij een volle week nodig. De sorteermachine staat dan zeven dagen op volle energie te knallen.”

Hersorteren

De oplossing lag in de aanschaf van een nieuwe sorteermachine die met behulp van kleurencamera’s onzuiverheden uit de ruwe rijst haalt. Ze sorteert nauwkeuriger dan de oude machine met zwart-witcamera’s. Ze heeft zes sorteergoten, waarvan Ebro er vier gebruikt voor de eerste sortering. Met de twee andere goten worden onzuiverheden die eruit zijn gehaald nogmaals gesorteerd.

“De machine behandelt zo’n 6000 kilo ruwe rijst per uur”, licht Robbert Kop toe. “De korrels liggen dicht tegen elkaar. Op het moment dat er een zwarte korrel wordt uitgevist ontstaat een kleine luchtverplaatsing waardoor je automatisch ook 2 tot 3 goede korrels meeneemt. Door hersortering kunnen we nog veel goede rijstkorrels uit de afvalrijst halen.”

Inbedrijfstelling

De machine is geautomatiseerd door een system integrator uit Veghel. De inbedrijfstelling stond onder hoge tijdsdruk; Ebro Ingredients had een week de tijd om hem ‘up and running’ te krijgen. “Om onze productiecontinuïteit te borgen, moesten wij in die week 1.000 ton geschoonde rijst ergens anders vandaan halen. Ons zusterbedrijf in België heeft voor ons ruwe rijst geschoond, maar dat gaf ook daar de nodige druk. Wij hadden de inbedrijfstelling weken van tevoren voorbereid om alles vlot te laten verlopen.”

Wij hebben de helft minder afvalrijst en kunnen hierdoor met 1.200 ton minder ruwe rijst dezelfde hoeveelheid rijstbloem en rijst voor de retail produceren”

Inmiddels is de sorteermachine alweer enkele weken in bedrijf. Robbert Kop heeft een nacalculatie gedaan en ziet zijn prognose bevestigd: “Wij hebben de helft minder afvalrijst en kunnen hierdoor met 1.200 ton minder ruwe rijst dezelfde hoeveelheid rijstbloem en rijst voor de retail produceren. Ik zie zelfs kansen om door een paar mechanische verbeteringen het afvalpercentage nog verder te verlagen en dus nog efficiënter te gaan werken.”

Minder kosten en milieudruk

Minder afvalrijst betekent ook dat er minder vrachtwagenritten nodig zijn om de afvalrijst naar België te brengen. Ebro Ingredients bespaart hierdoor één vrachtwagenrit per week. Dit levert een brandstoffen CO2-besparing op. Een mooie verduurzamingsstap. “De eisen rond duurzaamheid zijn de afgelopen jaren verder aangescherpt”, aldus Robbert Kop. “Wij moeten aan steeds meer regelgeving voldoen. Naast het monitoren en analyseren van ons energieverbruik moeten wij maatregelen nemen om onze energie-efficiëntie te verhogen. Kleursortering en hersortering is hier een voorbeeld van."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Actemium, kennispartner van VMT.

Nieuwe AI-oplossing van Too Good To Go wordt getest bij Monoprix.

AI en duurzaamheid: minder voedselverspilling en meer dierenwelzijn

Voedselproducenten zoals Vion, Pepsico, Danone, Unilever en consumentenmarktplaats Too Good To Go gebruiken artificial intelligence (AI) om op...

Een ‘Factory of the Future’ is een ‘Factory With a Future’.

Factory of the Future winnaar Alpro: 'Mensen maken het verschil'

Alpro won dit jaar voor het eerst de Factory of the Future. Cargill en Danone verlengden hun titel voor drie jaar. Bij Alpro komen de food heroes op...

Beeld: Shutterstock

Ontwikkelingen in 5 sectoren op een rij: 'Grote crises achter ons,...

De voedingsindustrie heeft door onder andere de coronapandemie, energie- en grondstoffencrisis en inflatie turbulente jaren gehad. Nu deze crisissen...

KLM gebruikt AI om voedselverspilling aan boord tegen te gaan

KLM gebruikt AI om voedselverspilling aan boord tegen te gaan

KLM gaat aan de slag met kunstmatige intelligentie (AI) om zo te berekenen hoeveel maaltijden nodig zijn. Zo kan de luchtvaartmaatschappij...

Albert Heijn haalt kroon van ananas en bespaart daarmee CO2

Albert Heijn haalt kroon van ananas en bespaart daarmee CO2

Retailer Albert Heijn wil 45% minder CO2-equivalenten uitstoten in de keten van land tot klant. Een van de acties om dit te bereiken is de kroon van...

Gratis whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor levensmiddelen'

Gratis whitepaper 'Ontwikkeling van duurzame verpakkingen voor...

Levensmiddelenproducenten die op zoek zijn naar duurzamere verpakkingsmethoden hebben vaak eerst een hele puzzel te leggen. Wanneer is een verpakking...

Vivera switcht van plastic bakje naar zakje voor plantaardig gehakt

Vivera switcht van plastic bakje naar zakje voor plantaardig gehakt

Vivera, producent van plantaardige vleesvervangers, verandert de verpakking van haar Plantaardig Kruimgehakt. Het product is nu verkrijgbaar in een...

“We werken in de origine landen nauw samen met cacaoboeren om de ‘beste’ cacaobonen in te kunnen kopen. Zo zorgen we ervoor dat onze chocolade een geweldige smaak heeft.”

'Kwaliteitspremie en de chocoladebonus zijn tot 5 maanden extra...

Belcolade wil in 2025 koolstofneutraal produceren, maar voor de chocoladefabrikant houdt duurzaamheid meer dan dat in. "We hebben de ambitie om het...