Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'

Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder afval'
De fabriek van Ebro Foods Netherlands in Wormer.

Stijgende energieprijzen en aangescherpte wet- en regelgeving dwingen de industrie tot optimalisatie en verduurzaming van haar processen. Slimme technologie helpt hierbij. In samenwerking met een system integrator uit Veghel kon Ebro Ingredients Netherlands B.V. met behulp van kleursortering en hersortering de hoeveelheid 'afvalrijst' halveren: winst voor de portemonnee en het milieu.

Ebro Ingredients Netherlands in Wormerveer verwerkt ruwe rijst tot rijst voor de retail-sector en rijstbloem voor de B2B-markt. De fabriek draait op volle capaciteit om klanten te voorzien van rijst- en andere producten zoals maïsparels. Vooral rijst wordt in de voedingsmiddelenindustrie breed ingezet en zit in legio onverwachtse producten.

Fastfood-ketens strooien het over de patat heen om het vetgehalte in de frietjes te verlagen en ze krokant te maken. Alleen al voor deze laatste toepassing leveren wij zo’n 200 ton rijstbloem per week”

“Iedereen denkt bij rijstbloem aan strooisel voor bakkers, maar het zit ook in koekjes, chips, pizza’s en babyvoeding”, zegt Robbert Kop, production en process controller bij Ebro Ingredients Netherlands. “Fastfood-ketens strooien het over de patat heen om het vetgehalte in de frietjes te verlagen en ze krokant te maken. Alleen al voor deze laatste toepassing leveren wij zo’n 200 ton rijstbloem per week.”

Reinigingsproces

Bij Ebro Ingredients wordt jaarlijks ca. 50.000 ton ruwe rijst aangeleverd. Vervolgens haalt een sorteermachine de onzuiverheden eruit. Denk hierbij aan zwarte, ongepelde of slechts gedeeltelijk gepelde korrels. Deze ‘afvalrijst’ wordt met vrachtwagens naar België gebracht voor de verkoop aan de pet food industrie. Hij wordt dus verwerkt in dierenvoeding.

Robbert Kop zag kansen om het percentage afvalrijst te reduceren. “Ik had uitgerekend dat wij op jaarbasis zo’n 1.200 ton ruwe rijst konden besparen door ons reinigingsproces te optimaliseren. Dit levert naast een financieel voordeel ook meer duurzaamheid op. Voor het reinigen van 1.200 ton ruwe rijst hebben wij een volle week nodig. De sorteermachine staat dan zeven dagen op volle energie te knallen.”

Hersorteren

De oplossing lag in de aanschaf van een nieuwe sorteermachine die met behulp van kleurencamera’s onzuiverheden uit de ruwe rijst haalt. Ze sorteert nauwkeuriger dan de oude machine met zwart-witcamera’s. Ze heeft zes sorteergoten, waarvan Ebro er vier gebruikt voor de eerste sortering. Met de twee andere goten worden onzuiverheden die eruit zijn gehaald nogmaals gesorteerd.

“De machine behandelt zo’n 6000 kilo ruwe rijst per uur”, licht Robbert Kop toe. “De korrels liggen dicht tegen elkaar. Op het moment dat er een zwarte korrel wordt uitgevist ontstaat een kleine luchtverplaatsing waardoor je automatisch ook 2 tot 3 goede korrels meeneemt. Door hersortering kunnen we nog veel goede rijstkorrels uit de afvalrijst halen.”

Inbedrijfstelling

De machine is geautomatiseerd door een system integrator uit Veghel. De inbedrijfstelling stond onder hoge tijdsdruk; Ebro Ingredients had een week de tijd om hem ‘up and running’ te krijgen. “Om onze productiecontinuïteit te borgen, moesten wij in die week 1.000 ton geschoonde rijst ergens anders vandaan halen. Ons zusterbedrijf in België heeft voor ons ruwe rijst geschoond, maar dat gaf ook daar de nodige druk. Wij hadden de inbedrijfstelling weken van tevoren voorbereid om alles vlot te laten verlopen.”

Wij hebben de helft minder afvalrijst en kunnen hierdoor met 1.200 ton minder ruwe rijst dezelfde hoeveelheid rijstbloem en rijst voor de retail produceren”

Inmiddels is de sorteermachine alweer enkele weken in bedrijf. Robbert Kop heeft een nacalculatie gedaan en ziet zijn prognose bevestigd: “Wij hebben de helft minder afvalrijst en kunnen hierdoor met 1.200 ton minder ruwe rijst dezelfde hoeveelheid rijstbloem en rijst voor de retail produceren. Ik zie zelfs kansen om door een paar mechanische verbeteringen het afvalpercentage nog verder te verlagen en dus nog efficiënter te gaan werken.”

Minder kosten en milieudruk

Minder afvalrijst betekent ook dat er minder vrachtwagenritten nodig zijn om de afvalrijst naar België te brengen. Ebro Ingredients bespaart hierdoor één vrachtwagenrit per week. Dit levert een brandstoffen CO2-besparing op. Een mooie verduurzamingsstap. “De eisen rond duurzaamheid zijn de afgelopen jaren verder aangescherpt”, aldus Robbert Kop. “Wij moeten aan steeds meer regelgeving voldoen. Naast het monitoren en analyseren van ons energieverbruik moeten wij maatregelen nemen om onze energie-efficiëntie te verhogen. Kleursortering en hersortering is hier een voorbeeld van."

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met  Actemium, kennispartner van VMT.

De King-zalmen zijn met de Sockeye-vangst meegekomen. Dit zijn de grootste en duurste zalmen.

Aan tafel Alaska #1: Is de duurzaamste zalm op aarde wild gevangen?...

Wanneer en op welke manier is zalmconsumptie het meest duurzaam? Een complexe vraag. Een unieke reis naar Alaska en een inkijkje in de lokale...

Een verpakking van La Vache qui rit met het nieuwe houdbaarheidsicoon bij de Jumbo in Den Haag. Foto Marco De Swart

Voedselverpakkingen gaan THT en TGT-data beter uitleggen om...

Fabrikanten en supermarkten gaan duidelijker communiceren over de houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen. Er verschijnen extra iconen op verpakkingen....

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere afzetmogelijkheden

Ingrediënten uit upcycling het nieuwe normaal? Alleen bij betere...

Foodvalley lanceert UPCycled4Food initiatief om geupcyclede voedselproducten en -ingrediënten het 'nieuwe normaal' te maken voor onder andere...

Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten tegengaan

Meldpunt moet hardnekkige misstanden vleessector met arbeidsmigranten...

Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat...

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over duurzaamheid': 6 ontwikkelingen in ecolabeling

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over...

Duurzaamheidsexpert Koen Boone heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 50 presentaties gegeven over ecolabeling. Een van daarvan was op de VMT's...

Startup berekent een product-LCA binnen een minuut: 'Communicatie over duurzaamheid moet onwijs simpel zijn'

Startup berekent een product-LCA binnen een minuut: 'Communicatie...

Het verzamelen en communiceren van duurzaamheidsdata wordt steeds belangrijker voor foodproducenten, met name vanwege de opkomende CSRD-wetgeving....

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van...

VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over...

PLMA-exposanten over innovaties en claims: 'Als afnemers het prijskaartje zien, haken er veel af'

PLMA-exposanten over innovaties en claims: 'Als afnemers het...

Op de huismerkenbeurs PLMA (Private Label Manufacturers Association) in Amsterdam waren talloze verpakkingsinnovaties en duurzaamheidsclaims te zien....