'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af moeten' (podcast)

'De eiwittransitie betekent niet dat we allemaal van het vlees af...

Schuift het gesprek over de eiwittransitie teveel naar de achtergrond nu andere grote thema's zoals CO2-reductie vooral de overhand krijgen in de voedselindustrie? Dat is wel wat Justin Sarijoen, consultant Voedseltransitie bij Schuttelaar & Partners ziet gebeuren. "Maar inzetten op meer plantaardig kan juist enorm bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling", vindt hij. Een podcast van VMT to go.

De fabriek van Ebro Foods Netherlands in Wormer.

Rijst hersorteren betekent verduurzamen: 'We hebben de helft minder...

Stijgende energieprijzen en aangescherpte wet- en regelgeving dwingen de industrie tot optimalisatie en verduurzaming van haar processen. Slimme technologie helpt hierbij. In samenwerking met een system integrator uit Veghel kon Ebro Ingredients Netherlands B.V. met behulp van kleursortering en hersortering de hoeveelheid 'afvalrijst' halveren: winst voor de portemonnee en het milieu.

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

Analyse: biologische boterham wordt uiteindelijk goed belegd

ANALYSE - Als het in Nederland gaat over een duurzame voedselketen en duurzame landbouw, dan gaat het in de discussie vaak over 'goed voor de natuur' aan de ene kant en 'goed voor de portemonnee' aan de andere kant. Maar is deze tegenstelling wel zo hard? Met biologisch boeren is het namelijk goed verdienen, maar vereist wel een initieel duwtje in de rug van voedingsindustrie en overheid.

Voor het drogen van de champost is in Ysselsteyn een bio-energiecentrale gebouwd.

Reststroom champignonteelt blijkt goed alternatief voor industriële...

Klimaatverandering en productiegedreven landbouw leiden tot een verschraling in de land- en tuinbouwsector. De oplossing kan liggen bij de champignonteelt. Zo worden in Limburg reststromen uit champignonkwekerijen verwerkt tot een organische mestkorrel en bodemverbeteraar, als alternatief voor industrieel mest.

Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners

Column: De Verspillingsvrije Week is eindelijk een institutie

KENNISPARTNER - Mede door de jaarlijkse Verspillingsvrije Week staat het thema voedselverspilling bij bedrijven steeds beter op de kaart. Bij de consument valt echter nog veel te halen, schrijft Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners in deze column.

Energiemanagement in de voedingsmiddelensector: dit kun je doen om de energiekosten in de hand te houden

Energiemanagement in de voedingsmiddelensector: dit kun je doen om de...

KENNISPARTNER - Energie is duurder geworden. De torenhoge energieprijzen kosten het bedrijfsleven 22 miljard euro. Voor ieder Nederlands bedrijf is dit de nieuwe realiteit. In sommige gevallen stijgen de energiekosten in 2022 met wel 50%. Wat kan de voedingsindustrie doen om de energiekosten in de hand te houden?

Blog: dit is mijn indruk van het verpakkingsvrije concept van Albert Heijn

Blog: dit is mijn indruk van het verpakkingsvrije concept van Albert...

KENNISPARTNER - Begin april kondigde Albert Heijn de lancering van een nieuwe concept aan: AH Verpakkingsvrij. Tessel Kans van Schuttelaar & Partners fietste naar AH XL in Rotterdam om te zien en te ervaren hoe dit werkt.

Vleesvervangers in het schap van de supermarkt. (foto: Hans Prinsen)

Column Suzanne van der Pijll: 'Eiwittransitie is de default omdraaien'

COLUMN - In de Week zonder Vlees werden we dit jaar opgeroepen om ook geen zuivel te nuttigen. Dat was voor mij aanleiding voor een beroepsmatig rondje door de supermarkt. Ergens wist ik het natuurlijk wel, maar het viel toch op: het enorme aanbod aan vleesvervangers.

De visserij ligt onder een vergrootglas. (Foto: ANP)

Onderzoek: kansen voor een sterk verdienmodel met 'lokale'...

Nederlanders willen wel veel betalen voor geïmporteerde vis, maar de 'eigen' lokaal gevangen vis uit de Noordzee, gaat vooral voor lagere prijzen de grens over. Onderzoekers van Wageningen Economic Research denken dat er veel kansen liggen voor een sterk verdienmodel met lager geprijsde vis uit de Noordzee uit Scheveningen.

Suzanne van der Pijll, Schuttelaar & Partners

Column: 3 grote trends in voedsel

KENNISPARTNER - Aan het begin van het nieuwe jaar ziet Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners veel berichten langskomen met de verwachtingen voor het komend jaar. "Gezond leven is vaak het speerpunt. Dat is mooi, maar ik wil duurzaamheid niet vergeten. Op dat onderwerp zie ik gelukkig ook drie trends", schrijft ze in deze column.