Waterhergebruik is ondanks de uitdagingen in veel gevallen rendabel voor de voedingsmiddelenindustrie

Waterhergebruik is ondanks de uitdagingen in veel gevallen rendabel voor de voedingsmiddelenindustrie

KENNISPARTNER - Waterhergebruiken. Is dat nou echt nodig en wat levert het nou daadwerkelijk op? Vragen die niet zo een, twee, drie te beantwoorden zijn. Ieder productieproces is redelijk uniek en de lay-out van leidingen in een fabriek laat zich niet altijd eenvoudig aanpassen. Toch is er technisch heel veel mogelijk. Het is de moeite waard om er eens oriënterende gesprekken over aan te gaan.

André Mepschen van Water Alliance spreekt ze regelmatig: de techneuten die wel willen, maar niet goed weten hoe ze de waterreductie in hun procesomgeving moeten gaan aanpakken. Toch neemt de druk vanuit de maatschappij en de overheid steeds meer toe. Consumenten gaan zich steeds vaker realiseren hoeveel olympische zwembaden vol water per dag in de voedingsmiddelenindustrie na gebruik het riool instromen. Wat waterreductie en -hergebruik oplevert is daarom wellicht niet alleen in geld uit te drukken. Bewust omgaan met natuurlijke bronnen die in de toekomst schaars kunnen worden is echter heel wat waard.

‘Consumenten gaan zich steeds vaker realiseren hoeveel volle olympische zwembaden per dag in de voedingsmiddelenindustrie na gebruik het riool instromen.’

André Mepschen van Water Alliance

Mepschen: “In artikel 2.1 van het Waterbesluit wordt bij waterschaarste achtereenvolgens prioriteit gegeven aan veiligheid, nutsvoorzieningen, kleinschalig hoogwaardig gebruik en als laatste pas aan de industrie. Met andere woorden: als de waterkraan moet worden dichtgedraaid, is het de industrie die als eerste gekort wordt. Kortom, nadenken over waterreductie en -hergebruik is gewoon nodig.”

Bron: www.rijksbegroting.nl

Wanneer is waterhergebruik rendabel

Mepschen schetst een aantal situaties waarin waterhergebruik rendabel is:

  • In het geval dat de huidige bron te duur is. Het leidingwater, bronwater of oppervlaktewater is van (te) slechte kwaliteit wat hoge zuiveringskosten tot gevolg heeft.
  • In het geval dat de lozing te duur is. Via hergebruik kun je als onderneming hier al snel 60-70% op besparen. Heb je eenmaal een hergebruikinstallatie staan, dan kan het zelfs rendabel zijn om opgevangen regenwater te hergebruiken.
  • Als er veel gebruik gemaakt wordt van warm water in de processen in het bedrijf, kan hergebruik ook rendabel zijn, door de besparingen op verwarmingskosten.
  • Als er veel gebruik gemaakt wordt van reinigingsmiddelen in de processen in het bedrijf, kan hergebruik ook rendabel zijn omwille van de besparingen op deze middelen.
  • Voor leverzekerheid, zoals in tijden van het afschakelplan volgens de zogenaamde verdringingsreeks van art. 2.1 van het Waterbesluit (zie tabel).
  • Wanneer water voor het proces op maat gemaakt moet worden.

Afbeelding van Water Alliance“Een bijkomend voordeel kan zijn dat afvalwaterstromen geconcentreerder worden en de aanwezige componenten wellicht beter zijn terug te winnen. Denk hierbij aan cellulose, fosfaten, stikstof, eiwitten, et cetera. Op deze wijze kan de afvalstroom eventueel ook beter via een (an)aërobe afvalwaterbehandeling behandeld worden”

De uitdagingen bij waterhergebruik

Een van de uitdagingen waar je tegenaan zou kunnen lopen is het microbiologische aspect: hoe garandeer je de kwaliteit van het hergebruikte water, welke risico’s loop je?

  • Denk na over de beste combinatie voor jouw situatie. Desinfectie op basis van chemie heeft weer andere voor- en nadelen dan bijvoorbeeld membranen of UV. Denk hierbij aan de pH, TOC of lichtdoorlaatbaarheid van de te behandelen waterstroom. Denk ook aan een zogenaamde puntbehandeling versus iets wat het hele leidingnet aanpakt.
  • Zogenaamde double barriers kunnen een erg robuuste oplossing opleveren met betrekking tot de totale logreductie van bacteriën. Als de logreductie van een bepaalde techniek log 6 is en een andere log 4, dan zijn die twee gecombineerd zomaar log 10.
  • ‘Survival of the fittest’ in processen, dus temperatuurresistente varianten, sporenvormers of biofilmvormers zijn kritische punten in een proces. De procescondities zijn hierbij cruciaal.

De samenstelling van het water is natuurlijk ook van belang. Hierbij kan men denken aan:

  • RO-water (osmosewater) bevat geen componenten die een bufferend vermogen hebben.
  • RO-water bevat geen mineralen.
  • NF-membranen kunnen wellicht ook een goed alternatief zijn, waarbij bepaalde componenten juist (deels) doorgelaten worden.
  • Met het toevoegen van mineralen of andere componenten na behandeling kan de waterkwaliteit gestuurd worden op gewenste specificaties.
  • UF-membranen kunnen virussen, bacteriën en zelfs opgeloste organische componenten (deels) verwijderen, zonder de mineralenbalans te verstoren.
  • Bepaalde vormen van chemie kunnen eventueel residu achterlaten wat wellicht ongewenst is in het proces of product, maar heeft wel als voordeel dat het geen zogenaamde puntbehandeling is.

Ook UV, actiefkool, zandfiltratie, ionenwisselaars, ED(I), membraandestillatie en andere technologieën kunnen erg goede aanvullingen zijn om de juiste kwaliteit van het water te bereiken.

Advies inwinnen is belangrijk

waterdropDat waterhergebruik noodzakelijk is, daar is men steeds meer van doordrongen. Dat er eigenlijk geen eenvoudige oplossingen zijn is ook bekend. Mepschen: “Zoals al eerder aangehaald is er technisch echter wel ontzettend veel mogelijk en zijn er in waterland Nederland veel specialisten die je kunnen adviseren bij de vragen die er zijn. Praat met experts, met mensen die al ervaring hebben opgedaan. Praat ook met onafhankelijke mensen die weten wat er te koop is in deze wereld en welke alternatieven er zijn. Koudwatervrees is begrijpelijk, maar niet nodig!”

Auteur: André Mepschen, business development nationaal bij Water Alliance, kennispartner van VMT

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

'Automatisering is meer dan machines'

'Automatisering is meer dan machines'

In de huidige onstabiele markt worstelen bedrijven in de voedings- en drankenindustrie met veel uitdagingen: inflatie, stijgende kosten, verstoringen in de supply chain, materiaaltekorten en schaarste aan arbeidskrachten. Met deze obstakels die de winstgevendheid en de dagelijkse activiteiten onder druk zetten, kan het een utopie lijken om groei voor ogen te hebben. Toch zijn er bedrijven die niet alleen overleven, maar ook floreren. De gemeenschappelijke deler? Automatisering.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Beeld: Circpack by Veolia

7 tips voor verduurzaming verpakkingen: 'Producenten die nog niet...

Op het gebied van duurzame verpakkingen krijgen voedselproducenten met steeds meer wetgeving te maken. Denk aan de SUP en de PPWR. De juiste balans...

Beeld: Shutterstock

Directeur FNLI reageert op kabinetsplannen: 'Door netcongestie staat...

In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin...

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft duidelijkheid

Maakt een medische claim iets een geneesmiddel? Uitspraak geeft...

Consumentenreviews met het woord 'pijn' of een verwijzing naar ziekte bij een levensmiddel: dit zijn verboden medische claims. Maar hoe beoordeel je...

Beeld: Shutterstock

Producenten over EUDR: 'Er is teveel onduidelijk over...

Binnenkort gaat de European Union Deforestation Regulation (EUDR) van kracht. De datum staat momenteel op december 2024, maar er wordt gesproken over...

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

Tip van jouw advocaat: Wat is 'nieuw' en hoe lang is iets 'nieuw'?

KENNISPARTNER - COLUMN - 'Nieuw' is een veelgebruikte term op verpakkingen; het trekt extra de aandacht van de consument. Maar wanneer mag je die...

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt indirect óók voor kleinere producenten'

Expert geeft 7 tips voor naleving CSDDD-wetgeving: 'Het geldt...

Er komt steeds meer duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Vanaf 2027 komt daar ook de Corporate Sustainability Due Diligence Directive...

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Lowlander en Riedel (update)

Food Future Event 2024 voor de productontwikkelaar: hoor insights van...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...