Europese Commissie: niet doen alsof regels wegwerpplastic uit de lucht komen vallen

Europese Commissie: niet doen alsof regels wegwerpplastic uit de lucht komen vallen

Het Afvalfonds Verpakkingen roept Brussel op niet te hard van stapel te lopen met de implementatie van de complexe en snel op elkaar volgende wetgeving rondom wegwerpplastic. "Zorg dat nieuwe regelgeving uitvoerbaar is." De Europese commissie reageert: "De regels zijn ingrijpend, maar komen niet uit de lucht vallen."

Algemeen Directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen doet een dringende oproep aan Brussel: “We staan volledig achter het verminderen van zwerfafval en zijn voor meer recycling en hergebruik, maar geef ons tijd voor de implementatie. De SUP-regelgeving uit Brussel heeft impact op meerdere schakels in de keten, van consument, producent en winkelier tot inzamelaar en recycler. Gedragsverandering kost tijd en we moeten oppassen dat we in de uitvoering niet vastlopen.”

Voedselveiligheid versus duurzaamheid

En zorg dat nieuwe regelgeving uitvoerbaar is, vindt Klein Lankhorst. Duurzaamheid en voedselveiligheid staan soms tegenover elkaar. “Nu staat er in het PPWR voorstel dat gerecycled content verplicht wordt, maar de EFSA-regelgeving verbiedt dit. Dit maakt de uitvoerbaarheid lastig. Wij pleiten voor meer tijd om goed naar dit soort zaken te kijken, zodat we een goed systeem kunnen op zetten dat ook gaat werken.”

Niet uit de lucht vallen

Vanaf 1 juli geldt er een toeslag op plastic verpakkingen voor afhaalmaaltijden. Voor bakjes en drinkbekers die plastic bevatten, betalen consumenten extra en de verkoper moet een alternatief zonder plastic bieden. De nieuwe regels zijn een ingrijpende verandering voor veel producenten, maar komen zeker niet uit de lucht vallen, zegt Ingelise de Boer, woordvoerder van de Europese Commissie in Nederland in een reactie op de oproep van Afvalfonds Verpakkingen.

Gefaseerde wetgevingwegwerpplastic

“De regels die zaterdag ingaan zijn het gevolg van Europese afspraken uit 2019 die zijn gemaakt om de enorme berg wegwerpplastic in de natuur terug te dringen. Sommige onderdelen van de wetgeving, zoals het verbod op plastic rietjes en wegwerpbestek, zijn twee jaar later ingegaan. Voor andere onderdelen, zoals deze regels, zijn langere overgangstermijn afgesproken. Een andere maatregel, het verbod op het uitdelen van plastic tasjes in winkels, stamt al uit april 2015. Winkeliers hebben toen drieënhalf jaar de tijd gehad om zich voor te bereiden, voordat het verbod eind december 2018 echt in werking trad. En met succes, we gebruiken nu 70 procent minder van dit soort tasjes.”

Hervulbare flessen

Op dit moment wordt er onderhandeld door het Europees Parlement en de EU-landen over het nog verder terugdringen van de afvalberg. Kleine flesjes shampoo in hotels, cupjes koffiemelk en sauszakjes in de horeca moeten dan bijvoorbeeld vervangen worden door hervulbare flessen. Een akkoord hierover wordt op zijn vroegst eind dit jaar bereikt en bedrijven hebben dan nog minimaal twee jaar de tijd voordat ze daadwerkelijk aan nieuwe regels moeten voldoen. Voor sommige onderdelen zal nog een langere overgangstermijn gaan gelden.

Het statiegeld op blikjes dat in ons land sinds 1 april geldt, is overigens niet het gevolg van een eis uit Brussel. Nederland is hiermee een van de Europese voorlopers op het gebied van recycling.

Afvalfonds Verpakkingen

Met ingang van 1 januari 2024 gaan de uitvoeringsorganisaties van het Afvalfonds Verpakkingen – Nedvang, KIDV en Nederland Schoon – overigens samen verder binnen het Afvalfonds Verpakkingen. Statiegeld Nederland blijft wel een aparte bestuurlijke entiteit. Met de organisatorische herstructurering zegt het Afvalfonds klaar te zijn voor de toekomst waarin de wettelijke vereisten voor producenten en importeurs van verpakte producten steeds verder toenemen.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Mirjam Karmiggelt, GS1

'Digitaal productpaspoort is cruciaal om ketens circulair te maken'

Volgens GS1 is de invoering van een zogeheten 'digitaal productpaspoort' nodig om producten te kunnen hergebruiken en grondstoffen in de keten te houden. CEO Mirjam Karmiggelt van GS1 wil de bedrijven de handen ineenslaan om prototypes hiervoor te bouwen.

'De uitdaging is digitalisering en de medewerkers meekrijgen'

'De uitdaging is digitalisering en de medewerkers meekrijgen'

Copacker Barias, Bedrijf van het Jaar 2022, groeit mee met haar klanten op de internationale markt. In 2025 zal het aantal medewerkers verdubbeld zijn tot meer dan 300 medewerkers. De uitdaging is niet alleen de digitalisering op zich, maar ook de medewerkers mee krijgen in deze ontwikkeling. "De mens staat bij ons centraal", zegt oprichter en ceo Chris Mullie van het Belgische bedrijf.

'Bedrijven geven voedselverspilling niet toe uit angst voor imagoschade'

'Bedrijven geven voedselverspilling niet toe uit angst voor...

Junion Hanenberg, CEO van IntelligentFood, merkt dat het tegengaan van voedselverspilling voor bedrijven in de voedingsindustrie lastig is. 'Er is vaak geen financiële trigger om er iets tegen te doen. Bovendien willen bedrijven niet graag toegeven dat ze voedsel verspillen uit angst voor imagoschade', aldus Hanenberg, die bedrijven graag wil inspireren en helpen om reststromen zoveel mogelijk te voorkomen.

'Consument heeft behoefte aan vegetarisch of veganistisch logo'

'Consument heeft behoefte aan vegetarisch of veganistisch logo'

Plantaardig eten en minder vlees eten is belangrijk in de voedseltransitie. Of het nu om snoep of sojasaus gaat, steeds meer fabrikanten kiezen voor een keurmerk dat aangeeft of het product vegetarisch of vegan is. Is zo'n logo op dergelijke producten overdreven of zit de consument er juist op te wachten? Het laatste, betoogt de Vegetariërsbond.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Beeld: Shutterstock

Vormt wetgeving een rem voor innovatie? 'Rol van transparante...

Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot hersluitbare blikjes

Innovaties in verpakkingen spotten: bladeren als grondstof tot...

Reduce, reuse and recycle (3R), PPWR-wetgeving: bekende begrippen in de verpakkingswereld. Hoe spelen verpakkingsproducenten in op de wens voor minder plastic, meer gerecycled materiaal en de wens voor hergebruik? Op de All4Pack, een Parijse verpakkingsbeurs, was een aantal innovaties te zien.

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig voor consumptie door de consument. Maar wat is soja leghemoglobine precies en wat zijn de mogelijkheden voor Nederlandse producenten van vleesvervangers?

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand van zaken voor verpakkingen? En wat zijn tips voor de aankomende CSDDD-wetgeving? Dit en meer in dit themanummer.

Beeld: Shutterstock

EFSA past richtlijnen novel foods-aanvraag aan: meer duidelijkheid...

EFSA paste recent de richtlijnen voor het indienen van een goedkeuring voor novel foods aan. Allereerst publiceert de EFSA een wetenschappelijk guidance document met informatie over de wetenschappelijke informatie die bedrijven moeten aanleveren. Ten tweede is er een administratieve guidance waarin het aanvraagproces wordt toegelicht.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie  

Lamb Weston maakt verpakkingen van gebruikte frituurolie

Frietproducent Lamb Weston verpakt haar aardappelproducten voortaan in een alternatieve verpakking gemaakt van gebruikte frituurolie. De verpakking is bedoeld voor de Europese retail en zorgt volgens de producent voor 30% minder CO2-uitstoot dan de oude verpakking.  

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.