Schimmeleiwit van The Protein Brewery goedgekeurd door EFSA
Startup The Protein Brewery (TPB) heeft van de EFSA een positieve opinie gekregen voor Fermotein, het mycoproteine-ingrediënt van hun eigen schimmel.

Startup The Protein Brewery (TPB) heeft van de EFSA een positieve opinie gekregen voor Fermotein, het mycoproteine-ingrediënt van hun eigen schimmel.

Wageningen Food Safety Research (WFSR) heeft een nieuwe database ontwikkeld die analysecijfers bundelt uit verschillende EFSA-monitoringsprogramma's. Brengt de CHEFS-database AI voor voedingsprofessionals in een stroomversnelling?
Voor abonneesDe langdurige, grensoverschrijdende uitbraak van Salmonella Strathcona, eerder gelinkt aan Siciliaanse cherrytomaten, blijkt nauwer verbonden met de teeltomgeving dan tot nu toe werd aangenomen. Uit recent onderzoek van EFSA en ECDC blijkt dat besmet irrigatiewater een centrale rol speelt. De bevindingen wijzen op een structureel milieuprobleem dat ook in 2025 tot tientallen nieuwe uitbraken leidde in Europa en daarbuiten.
Voor abonneesIn de stad Asahikawa zijn 144 mensen ziek geworden door Vibrio parahaemolyticus na het eten van lunches van een lokale cateraar. Eén man van boven de 60 overleed, maar een direct oorzakelijk verband is nog niet bewezen. Er werd begin september een korte sluiting opgelegd voor onderzoek naar de hygiëne en procesbeheersing bij de cateraar.

Vier op de vijf Europeanen zegt te weten hoe voedselveiligheid binnen de EU is geregeld.

Bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems, krachtige antibiotica voor mensen, worden steeds vaker in de voedselketen gevonden. Hoe groot is volgens experts het risico voor de volksgezondheid?

De groene kiwi mag een gezondheidsclaim voeren. Kiwimarketeer Zespri besteedde meer dan 15 jaar aan het documenteren van de voordelen van groene kiwi's, waaronder 18 humane interventiestudies. Welke claim mag op de kiwi?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA meldt dat het gebruik van venkelzaadpreparaten, zoals kruidentheeën en supplementen, mogelijk een gezondheidsrisico vormt. In venkelzaad zit van nature estragol, een stof die genotoxisch en mogelijk kankerverwekkend wordt beschouwd. Een consultatie is geopend.

Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert een praktisch handboek over E‐nummers getiteld: 'Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z'.

De European Food Safety Authority (EFSA) analyseerde de pesticidegehaltes van veel geconsumeerde voedingsmiddelen en onderzocht de gezondheidsrisico's ervan. EFSA publiceerde afgelopen week een rapport over het onderzoek.