Beheerder Fukushima: lozing afvalwater binnen veilige grenzen

Beheerder Fukushima: lozing afvalwater binnen veilige grenzen

De Stille Oceaan is na de eerste lozing van afvalwater uit de kerncentrale van Fukushima nog altijd veilig. Dat stelt de beheerder van de centrale, TEPCO, na analyse van monsters van donderdag. De gemeten radioactiviteit ligt volgens TEPCO ruim onder de nationale veiligheidsstandaard.

Dit meldt ANP.

In de monsters is volgens TEPCO minder dan 1500 Becquerel per liter gemeten, waarmee de mate van radioactiviteit wordt aangegeven. De nationale standaard is vastgesteld op 60.000. De beheerder zal regelmatig onderzoek blijven doen om naar eigen zeggen zorgen over de veiligheid weg te nemen. Het Japanse ministerie van Milieu heeft ook monsters genomen en deelt de onderzoeksresultaten aankomende zondag.

Veel afvalwater

De komende jaren wil Japan in totaal 1,3 miljoen ton afvalwater lozen. Dit water werd de afgelopen twaalf jaar verzameld, sinds de centrale werd getroffen door een tsunami. Volgens Japan is de lozing noodzakelijk omdat de opslagtanks vol zitten. Het Japanse besluit wordt gesteund door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Verdunnen en filteren

De autoriteiten melden dat het water voorafgaand aan de lozingen wordt verdund en gefilterd van bijna alle radioactieve stoffen. Het water zou daarna alleen een ongevaarlijke hoeveelheid tritium moeten bevatten.

Verbod Japanse zeevruchten

Toch maken Japanse vissers en buurlanden zich zorgen. Vooral China is kritisch. Het buurland beschuldigt Japan ervan de oceaan te vervuilen en heeft de import van Japanse zeevruchten aan banden gelegd. De Japanse premier Fumio Kishida heeft China, de grootste importeur van Japanse zeevruchten, opgeroepen het verbod terug te draaien.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.