
FreshRecruitment

Met de populariteit van plantaardig, is de oude technologie fermentatie ook weer in de spotlight. Welke ontwikkelingen zijn gespot de afgelopen jaren? Wat doen startups? Welk onderzoek vindt plaats?

In Nederland werkt nog bijna geen enkele bakker en voedselproducent ermee: sorghum. Toch zou dat weleens kunnen veranderen als water in de toekomst écht schaars wordt. Kan dit oude graan met potentie een van de alternatieven worden voor tarwe en rijst?

In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?

Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
Voor abonneesDe Nederlandse startup Vivici produceert wei-eiwit via precisiefermentatie. CCO Simon Penfold en CTO Marcel Wubbolts vertellen over de voordelen van de verbinding met oprichters dsm-firmenich en Fonterra, en de potentie van hybride producten.

Bij een etiket controle constateerde de NVWA dat onder andere Vivera de benaming 'gehakt' gebruikt voor plantaardig gehakt. De autoriteit tikte de producent op de vingers en gaf een waarschuwing. Uiteindelijk dreigde er zelfs een boete, maar die werd na een telefoongesprek met de producent weer ingetrokken. VMT vroeg Vivera en de NVWA om een reactie op de situatie.

Time-travelling Milkman ontvangt samen met partners NIZO en Duynie Europese financiering voor de ontwikkeling van duurzame plantaardige ingrediënten. Het gaat om versnelde ontwikkeling van duurzame en circulaire ingrediënten uit zonnebloempitten.

Startup The Protein Brewery (TPB) heeft van de EFSA een positieve opinie gekregen voor Fermotein, het mycoproteine-ingrediënt van hun eigen schimmel.

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: CEO Richard Hickson verlaat Ausnutria B.V. per januari 2026, en Roberto Oberegger nieuwe voorzitter van Gemaksvoeding Nederland.

De NVWA trekt de boete in die zij eerder aan Vivera oplegde voor het gebruik van de benaming vegetarisch gehakt. Dit meldt Vivera na een telefoongesprek van CEO Willem van Weede met de toezichthouder. In dit gesprek zegt de NVWA voorlopig af te zien van handhaving van de zogenoemde gehaktwet.
Voor abonnees2026 staat voor de deur, en verschillende marktonderzoekers komen met trends voor volgend jaar. Zo presenteert Euromonitor 4 trends voor 2026: Comfort Zone, Fiercely Unfiltered, Rewired Wellness en Next Asian Wave. In dit artikel de vier trends op een rij met tips hoe je deze kunt implementeren.

Vivera dreigt een boete te krijgen van ruim 1000 euro omdat de producent van vleesvervangers het woord 'gehakt' gebruikt op de verpakkingen van zijn plantaardige producten. Het bedrijf heeft hierover een brief ontvangen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die is ingezien door het ANP.

ProVeg Nederland lanceert een petitie die oproept tot herziening van de huidige gehaktwetgeving. Vivera en De Vegetarische Slager staan achter het initiatief. De huidige handhaving veroorzaakt volgens de partijen verwarring bij consumenten. Dit terwijl de naam 'plantaardig gehakt' volgens ProVeg juist duidelijk is voor consumenten.
