
FreshRecruitment
Met de populariteit van plantaardig, is de oude technologie fermentatie ook weer in de spotlight. Welke ontwikkelingen zijn gespot de afgelopen jaren? Wat doen startups? Welk onderzoek vindt plaats?
FreshRecruitment
VOMAR
FreshRecruitment
In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
De Nederlandse startup Vivici produceert wei-eiwit via precisiefermentatie. CCO Simon Penfold en CTO Marcel Wubbolts vertellen over de voordelen van de verbinding met oprichters dsm-firmenich en Fonterra, en de potentie van hybride producten.
Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.
Met versuikering krijgt overgebleven brood van bakkers een tweede leven. Deze broodpasta is toepasbaar in producten zoals muffins. Onderzoek van Hogeschool Van Hall Larenstein laat zien dat deze broodpasta veel potentie heeft, mits de smaak en prijs aansluiten bij de verwachtingen. Heldere communicatie op de verpakking is daarbij cruciaal.
Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een oproep om vleesgerelateerde termen zoals burger en biefstuk niet langer te gebruiken voor plantaardige producten.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Laura van Tiel (QA & CSR) en Janna de Geus (senior marketeer) van Schouten Europe over hoe zij hiermee omgaan. "Je kunt gewoon niet alles in één keer doen."
Een van de grootste foodbeurzen in Europa - Anuga - is weer neergestreken in Keulen. VMT bezocht de beurs op zoek naar innovaties. Het effect van thema-partner Zuid-Korea was duidelijk te merken, maar er was nog meer te ontdekken op de beursvloer.
Er zijn veel startups die in plantaardige producten of technologieën stappen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat startups een succes worden in de voedingsindustrie. Hoe kun je als startup doorbreken in een schijnbaar verzadigde markt? En waar moet je allemaal op letten? VMT sprak met Bram van Beek (Head of Marketing & Communications) en Jorien Hattink (Corporate Partnership Manager) van Startlife.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Han Kolff treedt toe tot Raad van Commissarissen Agrifirm, en Jesper Højer is per 1 januari 2026 de nieuwe ceo van Jumbo
The Protein Brewery heeft 30 miljoen euro aan nieuwe investeringen opgehaald. Het fonds Invest-NL van de overheid, de aan biotechnoloog Novo Nordisk gelieerde belegger Novo Holdings en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij leggen geld in de producent van mycoproteine.
Innovatie-expert Danielle Mol helpt met haar bedrijf PrimePact bedrijven met duurzame groei. "Ik werk met bedrijven waarvan ik wil dat ze in 2035 nog groter zijn." Een vleesbedrijf dat in hybride wil stappen, past daarbij. In deze podcast vertelt Danielle over de potentie van hybride, de switch van merken naar de 'lichtgroene' consument, dat productontwikkelaars niet moeten rennen bij elke vraag van de retailer. En nog veel meer.