Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'

Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
Producenten voorspellen duurdere prijzen voor pepernoten en chocoladeletters

Dit jaar stijgen de prijzen van chocolade pepernoten en chocoladeletters. Dit komt volgens producenten door de gestegen inkoopprijzen voor suiker en cacao. Chocoladeproducent Droste kondigt voor chocoladeletters een prijsstijging aan van 10-15% bovenop de stijgingen van vorig jaar. Ook voor pepernoten verwachten producenten een stijging van ongeveer 20%.

Consumenten moeten dit jaar flink in de buidel tasten voor chocoladepepernoten en -letters, stelt de NOS. Chocoladefabrikant Droste verhoogt de prijzen dit jaar met 10-15%. Deze stijging komt bovenop de prijsstijgingen van vorig jaar, waarmee de totale prijsstijging ten opzichte van 2021 uitkomt op 25-30%.

Gestegen inkoopprijzen cacao en suiker

“De prijsverhogingen zijn gewoon hard nodig. We betalen bijvoorbeeld 50% meer voor cacao, onze belangrijkste grondstof. Ook betalen we 25% meer voor suiker”, vertelt Bernard Brummelaar, commercieel directeur bij Droste, aan de NOS. Volgens het nieuwsmedium moest de producent vorig jaar al drie prijsverhogingen doorvoeren. “Dat is nog nooit gebeurd. Maar elke verhoging was pure noodzaak. Als we dat niet hadden gedaan, hadden we hier het licht uit kunnen doen”.

Hoogste cacaoprijzen in tien jaar

De prijsverhogingen komen volgens de producent door gestegen grondstofkosten, hogere transportkosten, gestegen verpakkingskosten en hogere energie- en loonkosten. “Energie kostte vorig jaar vier keer zoveel als voor corona”, vertelt Brummelaar. Volgens de NOS zijn de prijzen voor cacao in tien jaar niet zo hoog geweest. “Een belangrijke factor bij deze prijsstijgingen zijn de ongunstige weers- en oogstverwachtingen in de belangrijkste productiegebieden. Die bepalen mede de prijs”, vertelt sectoreconoom food Thijs Geijer van de ING aan de NOS.

Duurder snoepgoed

Volgens Geijer dalen de prijzen van granen en plantaardige oliën, waar suiker en cacao dus stijgen in prijs. “De inflatie zit nog in de pijplijn. Als suiker en cacao duurder worden, dan worden categorieën als snoepgoed en chocola op een gegeven moment ook duurder. Dat zijn producten die op dit moment in het oog springen.”

Pepernoten 20% duurder

Ook pepernotenproducent Van Delft voorspelt hogere prijzen voor pepernoten dit jaar. De producent maakt pepernoten voor eigen winkels en huismerken voor Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat en Hema. Oscar de Lange, directeur-eigenaar van het bedrijf, stelt dat supermarkten en drogisterijen de gestegen kosten zullen doorberekenen. “Wij gaan daar natuurlijk niet over, maar ik vermoed dat de pepernoten dit jaar zo’n 20% duurder worden voor de consument”, verteld De Lange aan de NOS.

Meer dan €5 per kilopepernoten

Een kilozak chocoladepepernoten zal dit jaar zo rond of zelfs meer dan €5 kosten, stelt de NOS. “Dat is misschien een probleem, ik weet het niet. Mensen kopen doorgaans twee of drie keer per jaar een kilozak chocoladekruidnoten.” Toch verwacht de producent geen grote problemen door de prijs. Afgelopen jaar was ook een kilo paaseitjes voor het eerst meer dan €5, en die werden volgens de producent nog steeds goed verkocht. “Consumenten gaan er niet minder van kopen, ondanks €5,49 voor een zak. Pasen en Sinterklaas zijn één keer per jaar he. Er zit veel gevoel en emotie bij. Kruidnoten worden geassocieerd met gezelligheid en een nostalgisch, warm gevoel. Mensen willen dat in huis hebben”, vertelt De Lange aan de NOS.

Kleinere zakken en letters

De Lange ziet wel een consumptie-switch naar kleinere zakken. “Hoe hoger de prijs, hoe meer mensen geneigd zijn kleinere zakken te kopen. Dat is duurder, maar lijkt goedkoper.” Droste biedt ook sinds een paar jaar kleinere chocoladeletters aan van 100 gram, naast de 135 gram letter. De producent benadrukt dat het hier niet om ‘graaiflatie’ gaat. “We willen onze producten betaalbaar houden, ook voor mensen met een smallere beurs.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Ladessa, Nederlands producent van filet américain en diverse spreads, gaat na een faillissement een doorstart maken. Deze nieuwe kans komt er dankzij...

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

foto: shutterstock

EU pleit voor importheffing Russisch graan

De Europese Unie (EU) wil importheffing invoeren voor graan uit Rusland en zijn bondgenoot Belarus. Dat graan kan nu zonder noemenswaardige heffingen...

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en buitenproportioneel'

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en...

Het personeel van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen ging woensdagavond in staking, vertelt FNV. Vorig weekend werd er al gestaakt...