NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO opent een nieuwe KIC-call 'AI voor landbouw, horticultuur, water en voedsel'. Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen de toepassing van bestaande en vernieuwende artificiële intelligentie (AI)-technieken onderzoeken voor bovengenoemde domeinen.

NWO ziet dat er binnen de land- en tuinbouw-, water- en voedingssector steeds meer automatisch verkregen data beschikbaar is. Echter, AI wordt nauwelijks benut, ondanks de belangrijke rol van digitalisering in deze domeinen. Volgens de organisatie ligt een grote potentie in het gebruik van AI. Artificial Intelligence kan patronen in grote en complexe datasets herkennen.

Voedselveiligheid

De technologieën moeten zich richten op urgente kwesties zoals klimaatverandering, welzijn van mens en dier en water- en voedselveiligheid. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan op AI-gebaseerde voorspellende modelleringen van de bodem of andere biologische systemen, waterkeringen, voedingstoffenbalansen of andere processen. Volgens de NWO zijn de enorme mogelijkheden van AI-technologie voor deze toepassingen zijn nog lang niet allemaal verkend. Dat moet met deze call gebeuren.

Ook ethische kwesties

Beoordelaars kijken inhoudelijk naar vier criteria:

  1. Probleemstelling en -analyse (25%)
  2. Verwachte impact en route naar impact (25%)
  3. Kwaliteit van het consortium (30%)
  4. Kwaliteit van het onderzoek (20%)

Twee onderstaande drie topics moeten in criteria 1 voorkomen:

1) Verbeteren of uitbreiden van AI in het domein landbouw-horticultuur-water-voedsel

2) Interactie tussen mens en AI

3) Ethische, maatschappelijke en wettelijke aspecten

Informatiebijeenkomst

Binnen deze call for proposals is in totaal € 8,5 miljoen beschikbaar. Indieners kunnen minimaal € 800 duizend en maximaal € 2 miljoen per project aanvragen. De deadline voor het indienen van een intentieverklaring is 7 november 2023. De deadline voor het indienen van aanvragen is 5 maart. De maximale looptijd van de projecten is 6 jaar. Meer informatie is hier te vinden.

Op 12 oktober organiseert NWO een informatie- en matchmakingbijeenkomst.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. NIZO wil Nederlandse hub voor scale-ups: 'Startups gaan voor volgende stap over de grens'
  2. 'Het namaken van vlees is niet voldoende: strategieverandering nodig in plantaardig'
  3. Kerry introduceert plantaardig ei-alternatief EgR
  4. Minder insecteneiwit, meer nieuwe smaakjes: 'Tijd van disruptieve innovaties in food is voorbij'
  5. Handig overzicht: zo zetten deze startups stappen in plantaardige eiwitten
  6. Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat
  7. Zoveelste brainstorm bij productontwikkeling? Met deze methode gaat het beter
  8. 'Ga op zoek naar leveranciers die minder of geen allergene grondstoffen verhandelen'
  9. Productinnovaties juni en juli: Fritz suikervrije Kola
  10. Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties
  1. On Topic: Innovatie in voeding? Zo willen deze startups impact maken
  2. Stappenplan: 4 tips voor een aantrekkelijk herontwerp van een foodverpakking
  3. Russische aanvallen op havensteden leiden opnieuw tot hogere graan- en maisprijzen
  4. Toenemende suikerprijs door tekorten leidt tot duurder snoep
  5. Startup kraakt code van reststroom bierbostel: nu wél stabiel genoeg voor producenten
  6. Leuk innovatief product bedacht en nu opschalen? Bijt je niet stuk op deze 5 uitdagingen
  7. Nestlé reduceert van nature aanwezige suiker in ingrediënten door enzymatisch proces
  8. MycoTechnology vindt zoet eiwit in truffel
  9. Richtlijnen aspartaamconsumptie blijven ongewijzigd na reviews WHO
  10. Citroenzuur als suikervervanger? Wageningen University & Research onderzoekt de potentie