NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food

NWO opent een nieuwe KIC-call 'AI voor landbouw, horticultuur, water en voedsel'. Consortia van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen de toepassing van bestaande en vernieuwende artificiële intelligentie (AI)-technieken onderzoeken voor bovengenoemde domeinen.

NWO ziet dat er binnen de land- en tuinbouw-, water- en voedingssector steeds meer automatisch verkregen data beschikbaar is. Echter, AI wordt nauwelijks benut, ondanks de belangrijke rol van digitalisering in deze domeinen. Volgens de organisatie ligt een grote potentie in het gebruik van AI. Artificial Intelligence kan patronen in grote en complexe datasets herkennen.

Voedselveiligheid

De technologieën moeten zich richten op urgente kwesties zoals klimaatverandering, welzijn van mens en dier en water- en voedselveiligheid. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan op AI-gebaseerde voorspellende modelleringen van de bodem of andere biologische systemen, waterkeringen, voedingstoffenbalansen of andere processen. Volgens de NWO zijn de enorme mogelijkheden van AI-technologie voor deze toepassingen zijn nog lang niet allemaal verkend. Dat moet met deze call gebeuren.

Ook ethische kwesties

Beoordelaars kijken inhoudelijk naar vier criteria:

  1. Probleemstelling en -analyse (25%)
  2. Verwachte impact en route naar impact (25%)
  3. Kwaliteit van het consortium  (30%)
  4. Kwaliteit van het onderzoek (20%)

Twee onderstaande drie topics moeten in criteria 1 voorkomen:

1) Verbeteren of uitbreiden van AI in het domein landbouw-horticultuur-water-voedsel

2) Interactie tussen mens en AI

3) Ethische, maatschappelijke en wettelijke aspecten

Informatiebijeenkomst

Binnen deze call for proposals is in totaal € 8,5 miljoen beschikbaar. Indieners kunnen minimaal € 800 duizend en maximaal € 2 miljoen per project aanvragen. De deadline voor het indienen van een intentieverklaring is 7 november 2023. De deadline voor het indienen van aanvragen is 5 maart. De maximale looptijd van de projecten is 6 jaar. Meer informatie is hier te vinden.

Op 12 oktober organiseert NWO een informatie- en matchmakingbijeenkomst.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Credit: PlantFWD

Jonge startups gaan voor minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij benaming zuivelalternatieven'

Opinie John Verbakel, Upfield: 'Gezond verstand gebruiken bij...

OPINIE - Gezond verstand en niet beklemmende regelgeving zou de boventoon moeten voeren bij het kiezen van productbenamingen van innovatieve...

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Hoe zorg je voor een correct etiket?

Producenten van verpakte voedingsmiddelen onderschatten vaak de etiketeisen. In de praktijk lopen ze tegen complexe wetgeving aan. Ze hebben moeite...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren collega's druk zijn?'

Young R&D: 'Hoe vul je missende kennis en ervaring aan als ervaren...

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...