VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Law Event

Alles over artificial intelligence

  • foto: ShutterstockVoor abonnees
    Voor abonnees
    artificial intelligence12 mei 25

    Voor abonnees AI helpt bij het opsporen van voedselgerelateerde ziekten

    Slimme technologie biedt nieuwe kansen voor vroegtijdige detectie van ziekte-uitbraken door voedsel.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    artificial intelligence22 apr. 25

    Voor abonnees Van kwaliteitscontrole tot kennisborging: zo benut je AI in productie

    Met Vision AI kan de voedingsmiddelenindustrie veel winst boeken, Bram de Vrught, managing director van QING Food Automation. Artificial Intelligence zorgt zowel voor het behoud van kennis als voor een nauwkeurige kwaliteitscontrole, waarbij voedselverspilling wordt tegengegaan. Hij deelt zijn inzichten en geeft praktische tips.

  • Foto: PixabayVoor abonnees
    Voor abonnees
    WGS10 apr. 25

    Voor abonnees Wat is de oorzaak van 6000 salmonellagevallen bij de mens? Machine...

    Een veelgehoorde vraag binnen de voedselveiligheidswereld is: waar komen al die salmonellabesmettingen vandaan die níét tot een uitbraak leiden, maar wel duizenden mensen ziek maken? Wetenschappers zochten het uit met behulp van machine learning en whole genome sequencing (WGS). Hun bevindingen wijzen verrassend genoeg naar alledaagse voedselcategorieën als kippenvlees en groenten.

  • Gesponsord
    Gesponsord
    trending 202527 feb. 25

    Gesponsord Aptean 2025 Trendrapport: Groei, AI en efficiëntie in de voedings- en...

    Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

  • Fermentatie12 nov. 24

    De smaak van vleesvervangers verbeteren? AI-tool biedt hulp

    Wageningen Food & Biobased Research (WFBR) lanceert Flavour-AI, een methode om met Artificial Intelligence smaakstoffen ontstaan uit fermentatie te screenen. Het doel? Een optimaal smaakprofiel ontwikkelen voor bijvoorbeeld vleesvervangers.

  • Dranken gemaakt met behulp van AI door Engel Foreign FoodVoor abonnees
    Voor abonnees
    artificial intelligence30 okt. 24

    Voor abonnees Zo ontwikkelt deze producent nieuwe dranken met AI: 'Het biedt een...

    Artificial Intelligence (AI), ook de voedingsindustrie kan er niet meer omheen. Verschillende producenten kijken voorzichtig wat AI voor hen kan betekenen en hoe ze dit het beste kunnen toepassen. Zo ook Engel Foreign Food. Zij ontwikkelden drie frisdranken met behulp van AI. Nick Maijenburg vertelde op de SIAL aan VMT hoe ze dat deden.

  • Beeld: Foppen Seafood
    Visie op wetgeving21 aug. 24

    Ervaring QA'er: 'Artificial Intelligence kan wetgeving makkelijker en...

    VISIE OP WETGEVING - Een kwaliteitsmanager kan zijn of haar werk niet doen als hij of zij niet van de hoed en de rand weet op gebied van wetgeving. Maar de steeds groter wordende stapel wetten is lang niet altijd duidelijk. Artificial Intelligence zou de bomen door het bos kunnen tonen, stelt Martina Swarts, QA-coördinator bij Foppen Seafood. VMT sprak haar over bottlenecks en tips op het gebied van wetgeving. Dit is het vijfde artikel in een serie.

  • productontwikkeling22 jun. 24

    Foodtrends 2024 met Marielle Bordewijk: 'Zie trends niet als een...

    Op welke foodtrends moeten productontwikkelaars letten in 2024? Fooddesigner Marielle Bordewijk identificeert 15 foodtrends voor het nieuwe jaar. In deze podcast spreken we over de trends van 2024. Ze vertelt ook hoe productontwikkelaars foodtrends kunnen vertalen naar de praktijk.

  • Duurzaamheidsclaims14 jun. 24

    Startup berekent een product-LCA binnen een minuut: 'Communicatie...

    Het verzamelen en communiceren van duurzaamheidsdata wordt steeds belangrijker voor foodproducenten, met name vanwege de opkomende CSRD-wetgeving. Dat betekent data verzamelen en omzetten in communiceerbare kenmerken zoals CO2-uitstoot. Er zijn veel bedrijven die systemen aanbieden die dit faciliteren. Online supermarkt Crisp gebruikt GreenSwapp. VMT sprak met oprichter Ajay Varadharajan: 'We kunnen een LCA van een product binnen een minuut uitrekenen.'

  • Nieuwe AI-oplossing van Too Good To Go wordt getest bij Monoprix.Voor abonnees
    Voor abonnees
    artificial intelligence11 mrt. 24

    Voor abonnees Voedselverspilling tegengaan? Dierenwelzijn verbeteren? Zo helpt AI...

    Voedselproducenten zoals Vion, Pepsico, Danone, Unilever en consumentenmarktplaats Too Good To Go gebruiken artificial intelligence (AI) om op verschillende duurzaamheidsaspecten stappen te maken.

Meer artikelen

  1. Puratos voorspelt nieuwe golf aan plantaardige en technologische vooruitgang in de bakkerij
  2. Lekker smakende vleesvervangers ontwikkelen? Consortium zoekt uit hoe fermentatie en AI dit proces kunnen versnellen
  3. Onderzoek Rabobank: zo experimenteren foodbedrijven en retail met AI
  4. 'Productontwikkelaars moeten zich verdiepen in de mogelijkheden van Artificial intelligence'
  5. Young R&D: 'Wat wordt de invloed van AI op productontwikkeling?'
  1. Nieuwe smaken spotten met AI? Dragonfruit en mungboon lijken veelbelovend
  2. NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food
  3. IJsjes energiezuinig bewaren? Unilever gebruikt AI om voorraad te bepalen
  4. Food Future Event 2023: van umami tot herformulering
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen